elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tres centres del CSIC en la Comunitat Valenciana reben la distinció d'excel·lència Severo Ochoa

Tres centres del CSIC en la Comunitat Valenciana reben la distinció d'excel·lència Severo Ochoa
  • L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) i l'Institut de Neurociències (IN) són reconeguts per l'impacte i la rellevància internacional de les seues investigacions

  • El reconeixement suposa una inversió de 4 milions d'euros per a cada centre durant els pròxims 4 anys

  • Es tracta dels únics centres d'investigació de la Comunitat Valenciana amb l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa

 

Tres centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, acaben de rebre l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa, atorgada per l'Agencia Estatal d'Investigació, adscrita al Ministeri de Ciència i Innovació. Es tracta de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV), i l'Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH), que veuen reconegut així el impacte i la rellevància internacional de les seues investigacions. El distintiu Severo Ochoa suposa una inversió de quatre milions d’euros per a cada centre durant els pròxims quatre anys.

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) és un centre del CSIC situat en el Parc Científic de la Universitat de València. La seua investigació abasta totes les etapes de la cadena alimentària, des del funcionament de la població microbiana intestinal fins a la conservació dels aliments. Durant la pandèmia de COVID-19, l'IATA ha impulsat projectes pioners com el desenvolupament de sistemes de monitoratge del coronavirus en aigües residuals i la producció de mascaretes. El centre va ser creat en 1966 i actualment compta amb uns 200 treballadors entre personal investigador, tècnic i de gestió.

Per al seu director, José F. Marcos, “l'IATA aconseguit l'excel·lència científica i hem sigut reconeguts per això gràcies al treball de tot el seu personal. Som el primer centre d'Espanya que realitza ciència d'aliments a aconseguir-lo, i ho hem fet posant en valor la nostra capacitat de transferència a la societat. Significa un abans i un després en la dilatada història de l'IATA però, sobretot, un decidit impuls cap al futur”.

La investigadora principal del projecte Severo Ochoa, Amparo Querol, resumeix els objectius a aconseguir amb aquest reconeixement. “Les nostres investigacions persegueixen tant la generació de coneixement innovador i multidisciplinari com la seua transferència al sector productiu, un aspecte distintiu del centre que acredita el seu alt impacte. L'acreditació Severo Ochoa ens permetrà consolidar la investigació d'excel·lència en els nostres programes existents relacionats amb salut, seguretat alimentària i sostenibilitat, creant a més un nou programa d'investigació que permeta fer un nou salt qualitatiu als tres anteriors orientat a l'aplicació de la ciència de dades i la intel·ligència artificial als grans reptes de l'alimentació del futur”.

Investigació disruptiva en Química

L'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV) es va crear l'any 1990. És un centre de referència en l'àrea de catàlisi, nous materials i fotoquímica. Actualment compta amb més de 200 científics i tècnics entre el seu personal, i ha desenvolupat prop de 100 patents. Per al seu director cesant, Fernando Rey, “l'ITQ ha obtingut per tercera vegada aquest prestigiós guardó juntament amb altres huit centres d'investigació d'àrees tan diverses com astrofísica, supercomputació, biociències o alimentació. El procés de selecció és extremadament competitiu, i es realitza continuant pràctiques transparents que garanteixen la independència i criteri del comitè de selecció format per investigadors internacionals de reconegut prestigi”.

Segons el seu director actual, José Manuel Serra, “la consecució d'aquest guardó ens permetrà finançar línies d'investigació disruptives i potenciar altres línies d'investigació estratègiques per a maximitzar l'impacte en la indústria i en la societat de l'ITQ. A més, el segell Severo Ochoa augmenta la visibilitat de l'excel·lència científica de la labor de l'ITQ en sectors com la indústria química, energia, remediació mediambiental, transport o teràpies mèdiques, amb impacte socioeconòmic directe”.

L'investigador responsable del projecte Severo Ochoa, Hermenegildo García, enumera els seus objectius: “Entre els objectius prioritaris està impulsar la carrera científica dels joves investigadors de l'institut. Un altre objectiu és fomentar la col·laboració entre grups dins de l'ITQ, promovent sinergies i afavorint la cohesió. Finalment, augmentar la visibilitat de l'institut, incrementant la internacionalització per a augmentar el seu impacte a nivell mundial, fomentant intercanvis d'estudiants de doctorat i la participació en projectes internacionals”.

A l'avantguarda en neurociències

L'Institut de Neurociències (IN, CSIC-UMH) és un centre de referència en la investigació del cervell, tant en condicions normals com patològiques. Més de 300 persones es dediquen al coneixement de les bases biològiques de la funció cerebral i els mecanismes de les malalties cerebrals en aquest centre situat a Sant Joan d'Alacant. Per al seu director, Ángel Barco, “el finançament del programa de centres d'excel·lència Severo Ochoa ens permet escometre accions que d'una altra forma no serien possibles, com les relacionades amb l'atracció de talent o la internacionalització”.

“Precisament la posada en marxa d'aquestes accions amb les ajudes Severo Ochoa d'edicions anteriors han permés a l'IN col·locar-se en una excel·lent posició per a renovar aquesta acreditació per segona vegada”, continua l'investigador, responsable del projecte que s'organitza en quatre tasques: la posada en marxa de huit programes científics orientats a les qüestions més candents de la neurociència; l'enfortiment de serveis centrals amb noves tecnologies de frontera; el reforç del lideratge institucional en qüestions d'igualtat i atracció de talent jove; i la coordinació de quatre eixos d'acció (formació, innovació, translació i divulgació) que complementen la investigació desenvolupada en l'institut.

“La possibilitat de disposar de fons destinats a aqueixes tasques ens permetrà avançar de forma molt més ràpida i decidida cap a l'objectiu de consolidar l'IN com un centre de referència internacional en el qual abordar qüestions d'avantguarda en neurociències i de contribuir a la solució de problemes que tenen hui dia un elevadíssim cost econòmic, social i emocional, com són els trastorns mentals, neurològics i associats a l'envelliment”, finalitza l'investigador del CSIC.

Pujar