elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un total de 48.555 agricultors i agricultores presenten la Sol·licitud Única en 2019 a la Comunitat Valenciana

Un total de 48.555 agricultors i agricultores presenten la Sol·licitud Única en 2019 a la Comunitat Valenciana

    La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha rebut un total de 48.555 instàncies de la Sol·licitud Única en 2019, de les quals 18.524 corresponen al Règim de Xicotets Agricultors, després de finalitzar el termini el passat 15 de maig.

    Això suposa un descens del 10% respecte a l'any anterior, quan es van presentar 54.219 sol·licituds, i continua la tendència generalitzada en tot Espanya de disminunció de persones beneficiàries, iniciada en 2010 com a conseqüència dels llindars de pagament establits per la Unió Europea.

    Aquesta tramitació inclou la sol·licitud d'ajudes directes (pagament bàsic, pagament verd, pagament per jove agricultor, Règim de Xicotets Agricultors i altres pagaments associats com: arròs, fruits corfa, primes ramaderes…), i la sol·licitud d'ajudes per superfícies del Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, entre les quals estan les mesures d'Agroambient i Clima, Agricultura Ecològica o les ajudes a Zones amb Limitacions Naturals i Zones de Muntanya.

    També s'han presentat durant aquest termini 13.666 actualitzacions de l Sistema d'Informació Geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC), 3.283 cessions de drets de pagament bàsic, i 224 sol·licituds de drets a la Reserva Nacional.

    El 53% d'aquests expedients ha sigut tramitat amb el suport de les entitats col·laboradores (sector cooperatiu, organitzacions agràries i altres entitats representatives del sector). El 47% restant s'ha tramitat pels serveis tècnics de la pròpia Conselleria d'Agricultura.

    Els agricultors i agricultores de la Comunitat Valenciana han tingut la possibilitat de presentar les seues sol·licituds d'ajudes des del 15 de febrer fins al 15 de maig, després de l'ampliació del termini que finalitzava inicialment el 30 d'abril.

    Aquesta ampliació es va acordar a la vista de la major informació que, amb finalitats estadístiques, havien d'aportar enguany els sol·licitants (detall de varietats, dades del cap d'explotació…), i per a facilitar el desenvolupament fluid dels treballs de les Entitats col·laboradores i de les Oficines Agràries de la Comunitat Valenciana.

    El període de captura s'ha desenvolupat amb normalitat malgrat la substitució del mòdul informàtic que en 2019 s'ha incorporat com a novetat en aquesta comunitat autònoma. Els treballs preliminars duts a terme per la Conselleria, durant més d'un any, han facilitat la transició sense incidències. Es tracta de l'aplicatiu cedit pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), que ha permés una captura completament telemàtica i amb validacions que asseguren una alta qualitat de les dades recollides.

    Terminis

    Les sol·licituds que es presenten després del 15 de maig tindran una penalització en les ajudes a percebre de l'1% per dia hàbil de demora fins al 10 de juny (perquè el 9 de juny és festiu). Els expedients entregats el dia 11 de juny i posteriors no tindran dret a ajudes. Altres terminis a tindre en compte són els següents:

    - El període de presentació de les cessions de drets de pagament bàsic finalitza el 31 de maig, sense més alternativa.
    - El període de presentació de sol·licituds de drets a la Reserva Nacional també va finalitzar el 15 de maig, però en cas de presentar-se amb posterioritat es reduiran els imports que pogueren assignar-se en un 3% per dia hàbil de demora, i fins al 10 de juny, a partir del qual l'assignació seria nul·la.

    Destaca la campanya 2019 pel projecte de monitoratge que es porta cap en els municipis d'Utiel i de Requena. Prop de 1.500 expedients que tenen les seues explotacions dins d'aquests municipis se sotmetran a controls de superfícies mitjançant la tècnica d'anàlisi d'imatges de la xarxa de satèl·lits Sentinel, que amb una freqüència setmanal permeten automatitzar processos de reconeixement dels usos i de les activitats que es duen a terme en les parcel·les declarades.

    Amb el monitoratge es controlarà el 100% de la superfície declarada, i deixaran de realitzar-se els actuals controls clàssics basats en visites físiques a un 5% dels expedients. Aquest projecte pilot està liderat pel FEGA, i respon a les directrius comunitàries perquè s'implementen aquestes noves tecnologies. La Conselleria d'Agricultura ha dissenyat un dispositiu tècnic de suport per a aquest projecte, que permetrà atendre les necessitats de treball que es requerisquen per a complir amb les previsions de pagament més primerenques.

    Bestreta a partir del 6 d'octubre

    Les ajudes directes incloses en les sol·licituds 2019 es començaran a pagar a partir del 16 d'octubre d'aquest mateix any amb l'anomenada "bestreta", que reglamentàriament se situa entorn al 50% de les ajudes màximes, i a partir de l'1 de desembre d'aquest mateix any ja es podrà abonar l'import restant o "saldo". S'espera transferir al sector productor prop de 100 milions en concepte de pagaments directes (100% Feaga), i entre 18 i 20 milions en concepte de mesures de desenvolupament rural (cofinançades pel Feader).

    Pujar