elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La taxa turística enfronta al Consell: Compromís i Podem la defensen i PSOE la veu "inoportuna"

La taxa turística enfronta al Consell: Compromís i Podem la defensen i PSOE la veu "inoportuna"

  Puig evita posicionar-se a favor o en contra i insisteix que ara cal ajudar el turisme a superar "la pitjor crisi que ha passat"

  La proposta de Mónica Oltra (Compromís) i Héctor Illueca (Podem) d'implantar una taxa turística a la Comunitat Valenciana desencadenava una tempesta de reaccions en un sector que denuncia que acaba de passar la pitjor crisi de la seva història i que és el moment de donar-los suport i no de augmentar-los la pressió.

  Tal com els va explicar elperiodic.com, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica van proposar que aquesta taxa fos dirigida a afavorir les polítiques d'emancipació de la gent jove en l'àmbit de la habitatge, a través d'ajudes a l'lloguer i de la promoció pública d'habitatge.

  Tant el sector hoteler com el de l'lloguer de vacances han estat contundents: "És d'el tot inacceptable en el moment actual i amb el turisme sense recuperar i amb les empreses turístiques pendents d'un fil".

  Aquest dijous s'ha preguntat a president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre aquesta proposta i ha evitat posicionar-se clarament a favor o en contra. No obstant això, ha insistit que l'agenda de la Comunitat Valenciana passa fonamentalment per la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica, social i emocional: "En l'àmbit de l'turisme del que es tracta és d'ajudar a superar la pitjor de les crisi que ha passat ".

  Una mica més directe ha estat el secretari autonòmic de Turisme, que ha titllat d ' "inoportuna" la proposta i ha demanat "empatia" amb el sector. El màxim responsable en l'àrea turística de el Consell s'ha mostrat "sorprès d'en gran manera" amb la proposta i ha recordat el "inoportú" de moment després d'una crisi brutal de la qual es podria esperar "un nivell d'empatia per part de tot el món ".

  Colomer, que sempre s'ha mostrat reticent a aquesta taxa, ha recordat que el turístic és "el sector que més aporta i que menys rep", i insisteix que és "molt poc recomanable" la proposta, tant "des del punt de vista estratègic, com econòmic, social i de reconeixement d'un sector a aquests professionals abnegats ".

  Aquest dimecres, des de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Comunitat Valenciana han declarat que estan "totalment a favor" de polítiques socials com l'accés a l'habitatge per a gent jove, "però aquestes s'han de sufragar amb els impostos que paguem tots els valencians, no carregar les mateixes sobre el sector turístic que a més és el que més ha patit els embats econòmics de la pandèmia ".

  La vicepresidenta Mónica Oltra, per cert, ha reiterat aquest dimecres la necessitat d'obrir el debat en els pròxims Pressupostos de la Generalitat ja que és una taxa vigent en molts països europeus: "Ningú deixa d'anar a París, a Brussel·les oa Mallorca per pagar dos euros a el dia a la nit d'allotjament ", ha defensat.

  Pujar