elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sueca s'adhereix al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia

    L'Ajuntament de Sueca s'adhereix al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia. Així ho va acordar per unanimitat la Corporació Municipal en la sessió ordinària d'abril, celebrada el passat dijous, a proposta de la Regidoria de Medi Ambient, que encapçala Isabel Jiménez, i que va tindre el vot favorable de tots els membres dels grups polítics amb representació en l'hemicicle municipal.

    El pacte compromet als consistoris adherits a reduir les emissions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle derivades de la seua activitat en un 40% abans de l'any 2030, mitjançant la millora de l'eficiència energètica i el major ús de fonts d'energia renovables i també, per altre costat, a adoptar un enfocament integral per adoptar l'atenuació del canvi climàtic i l'adaptació a este.

    D'altra banda, l'adhesió al pacte exigirà al municipi la redacció d'un Inventari de Referència de les Emissions i una Avaluació de Riscos i Vulnerabilitats del Canvi Climàtic. El Pacte comporta també la concessió d'un termini de dos anys als consistoris perquè presenten el seu Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) on el municipi puga resumir les principals accions que han planificat dur a terme. El compromís manifestat amb este document marcarà l'inici d'un llarg procés, al llarg del qual, les ciutats hauran d'informar cada dos anys dels avanços realitzats.

    El Pacte dels alcaldes és conegut com la iniciativa urbana més gran del món en matèria de Clima i Energia, una proposta que aglutina a milers d'autoritats locals i regionals amb el compromís voluntari d'aplicar en els seus territoris els objectius climàtics i energètics de la Unió Europea.

    La Comissió Europea va llançar el nou Pacte dels Alcaldes per al Clima i l'Energia, de caràcter conjunt, en una cerimònia celebrada a l'octubre de 2015 en la Seu del Parlament Europeu de Brussel·les. Allà, de manera simbòlica, es van fomentar els tres pilars d'este pacte: l'atenuació, l'adaptació i l'energia segura, sostenible i assequible.

    Este compromís és una iniciativa europea que compta amb l'impuls de la Diputació de València, que donarà suport als ajuntaments i coordinarà la seua acció en la lluita contra el canvi climàtic. L'ens supramunicipal es va comprometre a treballar per augmentar el nombre d'adhesions de municipis que han passat de 17, al 2016, als 210 actuals, dels 266 existents.

    Iniciatives municipals en marxa per la sostenibilitat

    L'Ajuntament de Sueca ja havia encetat el camí prèviament amb diferents iniciatives en este sentit. Segons va apuntar Jiménez, l'actual govern municipal ha posat en marxa ja projectes com els camins escolars, per fomentar els trajectes a peu a l'escola, o la renovació d'una part de l'enllumenat públic per adaptar-lo a la nova tecnologia led que significa un important estalvi energètic. A més a més, el consistori també ha concorregut a la convocatòria per a l'assignació de fons europeus amb el document Sueca Batega, una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat on s'han plantejat diferents objectius transversals en este sentit per aconseguir un metabolisme urbà ordenat i eficient cap a la sostenibilitat.

    Pujar