Castellano

El sector automobilístic cau en picat: les vendes descendeixen un 72,7% en l'últim mes

El sector automobilístic cau en picat: les vendes descendeixen un 72,7% en l'últim mes
  • Així ha reaccionat el mercat a la caiguda

Les restriccions de mobilitat han portat amb si multitud de conseqüències, entre elles la paralització de les vendes en molts sectors econòmics. És el cas del sector automobilístic on, segons les últimes dades, les vendes han caigut un 72,7% durant el mes passat. Una xifra que, encara que suposa un lleu repunt respecte al mes anterior, no és gens esperançadora.

Si bé alguns concessionaris han començat a obrir de manera gradual en algunes zones d'Espanya, el sector automobilístic continua sent un dels més afectats per la crisi de la COVID-19.

Així, segons les dades facilitades pel portal aciertos.com, durant el mes passat es van vendre un 72,7% menys de turismes i tot terrenys, un 58% menys de vehicles comercials lleugers, i es van matricular un 61% menys de vehicles industrials –autobusos, autocars i microbusos– respecte a l'any anterior. Els models menys afectats han sigut, per aquest ordre, el Dacia Sandero, el Renault Clio, l'Audi A1, el Fiat 500 i el SEAT León, els més venuts en aquest període.

La mateixa línia és la que segueix la baixada de les matriculacions, és a dir, de la demanda, la qual també s'ha plasmat en una caiguda de la fabricació. Només a l'abril aquesta es va desplomar en un 97,8% I l'exportació de cotxes es va emportar una altra patacada: va caure un 98%. Com a conseqüència, algunes empreses han hagut de tirar el tancament.

Escenaris per a remuntar

Per a remuntar aquesta caiguda són molts els concessionaris que han llançat suculents descomptes. A més han sorgit tot tipus d'iniciatives: algunes entitats porten el cotxe a casa dels seus clients perquè el proven, regalen el manteniment del vehicle durant els dos primers anys, retarden el pagament de les quotes fins al cap del ERTE (per a aquells que estiguen afectats), baixen els interessos del pagament fraccionat, entre altres coses.

Vendre cotxes per Wallapop o Instagram també ha sigut tendència. De fet, les xarxes socials s'han convertit en un gran aparador per als concessionaris i marques. No obstant això i malgrat la situació, la venda online o era digital en el sector de l'automòbil encara té un llarg camí per recórrer.

Tampoc podem oblidar la inversió que s'ha fet en màquines d'ozó, equips de protecció individual –es calcula una despesa d'11 milions d'euros en EPIs–, productes desinfectants, etcètera. En qualsevol cas, no tot és negatiu: els concessionaris apunten a l'arribada d'un nou client que acudeix realment interessat en la compra del vehicle.

Les asseguradores també llancen descomptes

A més algunes asseguradores han llançat també descomptes en les seues assegurances de cotxe, de manera que els usuaris que adquirisquen un nou podrien beneficiar-se de primes més baixes. Les cal fins i tot han aplicat aquestes promocions i "premis" als seus clients actuals. Ací cal recordar que el segur continua sent obligatori, encara que tinguem el cotxe parat.

El comparador d'assegurances de cotxe acierto.com recomana revisar sempre el condicionat del que contractem per a assegurar-nos que s'adapta a les nostres necessitats. Alguna cosa que cobra encara més importància en temps de crisi i que ens permetrà estalviar fins a un 50% en les primes.

En qualsevol cas haurem d'esperar per a saber com evolucionen els nostres hàbits i com això es plasma en la compravenda de vehicles, sobretot si finalment acaba instaurant-se el teletreball (i això ens evita desplaçaments). De fet, hi ha els qui auguren una major caiguda al juny.

El motiu? La incertesa econòmica serà major i les famílies apostaran per l'estalvi; i les empreses de rènting tampoc (previsiblement) renovaran la seua flota per a la temporada d'estiu –les matriculacions dels cotxes de rènting es van desplomar un 97% el mes passat–. No obstant això i en contrapartida, l'aposta pels desplaçaments nacionals aquest estiu podrien millorar la situació.

Pujar