elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els sanitaris valencians denunciaren 44 agressions per part de pacients en l'últim any

Els sanitaris valencians denunciaren 44 agressions per part de pacients en l'últim any
  MÉS FOTOS
  Els sanitaris valencians denunciaren 44 agressions per part de pacients en l'últim any - (foto 2)

  La Policia Nacional ha dut a terme l'any passat més de 9.000 actuacions policials relacionades amb agressions a professionals del sector sanitari, tant en centres sanitaris com en atencions domiciliàries, que es van saldar amb 115 detinguts. En 2023 es van arreplegar un total de 315 denúncies -un 54 per cent per agressions verbals i un 46 per cent físiques- i s'ha format a més de 11.000 professionals sanitaris en tot el territori nacional.

  El Comissari General de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro Estévez; acompanyat de l'Interlocutor Policial Nacional Sanitari, Manuel Yanguas Menéndez, s'han reunit amb representants de les Organitzacions Col·legials de Medicina, Infermeria, Odontologia, Farmàcia, Veterinària i Treball Social; i davant els Directors de Seguretat de l'àmbit sanitari, amb els qui han analitzat les dades estadístiques de les denúncies interposades pels professionals sanitaris, dins de l'àmbit d'actuació de la Policia Nacional, durant l'any 2023.

  Des de 2017, any en què es va posar en marxa la Instrucció 3/2017 de Secretaria d'Estat de Seguretat, sobre mesures policials a adoptar enfront d'agressions a professionals de la salut, s'ha donat formació a més de 27.000 professionals del sector sanitari -11.000 durant el 2003- sobre aspectes policials i procedimentals per a actuar davant una agressió en l'exercici de les seues funcions, així com ferramentes de comunicació per a previndre possibles situacions violentes o que vagen a més.

  Durant 2023 s'han registrat un total de 315 denúncies, sent un 54 per cent per agressions verbals i un 46 per cent per agressions físiques, sent Màlaga amb 34, Alacant amb 33 i Madrid amb 24 les províncies amb major nombre d'agressions denunciades.

  En el transcurs de l'any passat els agents de seguretat ciutadana van realitzar 9.000 actuacions policials en l'àmbit del sector sanitari, produint-se 6.100 d'elles durant assistències sanitàries domiciliàries i la resta en centres sanitaris. El perfil de les víctimes de les agressions correspon en un 60 per cent a dones, amb una franja d'edat entre els 36 i els 55 anys, representant els homes el 40 per cent restant de les víctimes.

  Dilluns i dimecres entre les 11 i les 13 hores, dies amb major incidència
  Les dades analitzades per Policia Nacional han permés corroborar que ha sigut al març el mes en què més incidències s'han produït i que els dilluns i els dimecres han sigut els dies de la setmana amb major incidència, concentrant-se les agressions en la franja horària compresa entre les 11 i les 13 hores. El total dels detinguts durant 2023 per les diferents incidències ocorregudes en el sector sanitari ascendix a 115 persones. L'anàlisi del perfil dels agressors desprén que el 66 per cent són homes amb una edat compresa entre els 36 i els 55 anys, que mostren un perfil mancat de patologies i que un de cada quatre són familiars o acompanyants dels pacients.

  Des de Policia Nacional es mantingut i reforçat la col·laboració amb els departaments de seguretat del sector sanitari, havent augmentat el nombre d'hospitals que compten amb un departament de seguretat, tant en l'àmbit privat com públic, creant un total de 45 departaments hui dia.

  Este 2023 s'han dut a terme noves línies d'actuació. D'una banda la consolidació de projectes formatius amb el Consell General d'Infermeria, creant un curs de formació preventiva davant les agressions a totes les infermeres d'Espanya. També ha començat la col·laboració amb els Consells Generals de Veterinària i Fisioteràpia, amb algunes accions formatives com el curs en línia que es va impartir per a la prevenció d'agressions a veterinaris.

  Dades desglossades de les denúncies del sector sanitari per províncies
  A Andalusia es van registrar un total de 102 fets - Almería (3), Cadis (15), Córdoba (5), Granada (10), Huelva (3), Jaén (3), Màlaga (44) i Sevilla (19)-.

  A Aragó es van rebre un total de sis denúncies del sector sanitari, havent-se registrat totes elles a la província de Saragossa.

  A Astúries es van comptabilitzar 14 denúncies.

  A les illes Balears es van comptabilitzar set fets delictius relacionats amb el sector sanitari.

  A les Illes Canàries es van comptabilitzar 38 denúncies per agressió, de les quals 24 van ser a Las Palmas i quatre a Santa Cruz de Tenerife.

  A Cantàbria es van reportar cinc denúncies relacionades amb agressions en el sector.

  A Castella-la Manxa s'han comptabilitzat 15 denúncies -Albacete (5), Ciudad Real (6), Cuenca (4)-.

  A Castella i Lleó un total de 19 denúncies -Burgos (6), León (1), Palència (1), Salamanca (6), Segòvia (2), Soria (1) i Zamora (2)-.

  Per la seua part a la Ciutat Autònoma de Ceuta es va rebre una denúncia i una també a la Ciutat Autònoma de Melilla.

  A Extremadura es van comptabilitzar 16 fets delictius -Badajoz (12) i Càceres (4)-.

  A Galícia es van registrar 16 denúncies -la Corunya (8), Lugo (6), Orense (3) i Pontevedra (1)-.

  En la Comunitat de Madrid es van registrar un total de 22 denúncies per agressions.

  A la Regió de Múrcia es van comptabilitzar 11 agressions denuncies i a Navarra una.

  A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 44 denúncies -Alacant (33), Castelló (1) i València (10)-.

  Per la seua part a La Rioja no hi ha registrada cap denúncia per agressions en el sector.

  Pujar