elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La salut mental: un problema en preocupant augment entre la població valenciana

La salut mental: un problema en preocupant augment entre la població valenciana
  • El 38% de la població de la Comunitat ha patit problemes de salut mental al llarg de la seua vida

Tothom ha donat voltes en el llit sense poder agafar el son perquè no es lleva del cap un informe del treball o un problema familiar. Els pensaments acudeixen una vegada i una altra a la ment de manera repetitiva i sense trobar solució. Eixe donar-li tornades a les coses es diu en l'àmbit de la psicologia rumiación i està darrere del 40% dels problemes d'ansietat de la població espanyola i del 30% dels de depressió.

La predisposició biològica i les experiències viscudes expliquen, en certa manera, l'aparició dels problemes de salut mental, però el que veritablement explica el manteniment o empitjorament de les malalties mentals són les estratègies que s'utilitzen per a regular el que se sent. En aquest sentit, la rumiación és la principal estratègia silenciosa que allunya a la població espanyola del benestar.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi “Comprendre o rumiar les nostres emocions. Anàlisi de les estratègies silencioses que ens acosten o aparten del benestar emocional”, elaborat per l'assegurança de salut de Línia Directa a partir dels resultats de 1.700 enquestes realitzades en tota Espanya en les quals s'han inclòs instruments psicomètrics validats i utilitzats a nivell mundial en l'àmbit de la psicologia i salut mental. Aquest informe s'ha elaborat conjuntament amb l'experta en Intel·ligència Emocional, Ruth Castillo-Gualda, i l'especialista en Intervenció de l'Ansietat i l'Estrés, Juan Ramos-Cejudo, tots dos professors de la Facultat de Salut de la Universitat Camilo José Cela (UCJC) amb l'objectiu de conéixer què ocorre en la ment de les persones per a desenvolupar problemes emocionals, detectar els seus principals indicadors de simptomatologia clínica de trastorns i proposar estratègies de prevenció o protecció que ajuden la població a gaudir de salut emocional.

Estratègies que allunyen o acosten al benestar emocional

El que les persones fan amb els seus sentiments els poden allunyar o acostar al benestar emocional. En aquest sentit, s'identifiquen tres respostes poc útils que condueixen a l'ansietat i la depressió i per tant allunyen als ciutadans del benestar: reprimir el que se sent, rumiar la situació o el problema i desconéixer les causes del malestar emocional. Dos exemples d'estratègies poc útils davant un problema de parella poden ser: donar-li tornades a la forma en què es va reaccionar en una discussió passada, de manera obsessiva i en bucle (rumiar) o anticipar-se a conseqüències negatives com la ruptura, sense que hagen arribat a succeir.

La bona notícia és que existeixen estratègies que acosten a les persones al benestar i que prevenen l'ansietat i la depressió i, per tant, ajuden a tindre una millor salut mental. Aquestes es basen a identificar les emocions, comprendre-les i reavaluar-les i són habilitats es poden entrenar i millorar, tant en context clínic com en l'educatiu. Un exemple de reavaluació d'emocions és el de reinterpretar la frustració: “No aconseguir alguna cosa que vull no implica que no siga capaç, que no siga prou vàlid”.

Els problemes de salut mental a Espanya

Els problemes de salut mental han crescut en els últims anys. L'OMS estima que 450 milions de persones a tot el món pateix un trastorn d'aquest tipus que dificulta greument la seua vida.

A Espanya, rumiar les emocions és el principal indicatiu de símptomes clínics. En aquest sentit, el 38% dels ciutadans de la Comunitat Valenciana afirma haver patit problemes de salut mental al llarg de la seua vida, una mitjana lleugerament inferior a la del conjunt d'Espanya (40%). A més, aquest és un problema bastant més comú entre els joves, amb un preocupant 54% de xics i xiques de 18 a 29 anys que admet haver travessat aquest tipus de problemes a nivell nacional. De fet, segons l'OMS, la meitat dels trastorns de salut mental comença als 14 anys o abans i dos terços dels problemes de salut mental donen els seus primers senyals en la infància tardana o l'adolescència.

Les malalties en salut mental més prevalents al nostre país són: l'ansietat (68%) i la depressió (51%), seguides del trastorn de l'estat d'ànim (29%), els pensaments suïcides (12%), els trastorns de la conducta alimentària (12%) i les addiccions (10%).

Existeixen diferències de gènere en la prevalença de problemes de salut mental que pateixen homes i dones. Mentre les malalties predominants en els homes són les addiccions (+7pp), els trastorns del comportament (+6pp) i el trastorn bipolar (+4pp); en les dones són l'ansietat (+7pp), els pensaments suïcides (+5pp) i els trastorns de la conducta alimentària (+5pp).

Per CCAA, illes Balears (51%), Catalunya (47%) i Cantàbria (45%) són les comunitats amb el major percentatge d'habitants que diuen haver travessat problemes de salut mental.

Per contra, La Rioja (30%), País Basc i Astúries (33%) són les regions amb un menor percentatge. La Comunitat Valenciana, per part seua, es troba lleugerament per davall de la mitjana nacional (38%) quant a habitants que afirmen haver travessat problemes de salut mental.

Els antidepressius, la forma immediata d'afrontar problemes de salut mental

Quan la rumiación no es tracta de manera adequada o no se saben gestionar les emocions de manera eficaç, poden aparéixer problemes més greus de salut mental. I en aquest sentit, les xifres confirmen que hi ha una conseqüència directa amb el consum d'ansiolítics o antidepressius. Tant és així que entorn de 1,4 milions d'habitants de la Comunitat Valenciana (37%) han pres antidepressius alguna vegada. D'aquests, el 35% els consumeix quasi diàriament, amb un major percentatge de dones. La venda d'ansiolítics i antidepressius en les farmàcies d'Espanya ha pujat un 40% en l'última dècada sent a més Espanya el país que està al capdavant d'Europa en el consum de psicofàrmacs.

Una altra de les conclusions d'aquest estudi és que el 60% dels espanyols ha pres alguna vegada medicaments per a dormir i 1 de cada 4 els consumeix pràcticament diàriament donant-se un major consum entre les dones.

A la vista d'aquestes dades, no és d'estranyar que el 46% dels habitants de la Comunitat Valenciana (mitjana idèntica a la nacional) haja demanat alguna vegada ajuda a un professional per problemes de salut mental. D'ells, més d'un de cada tres (el 35%) acudeixen una vegada al mes o més a consulta. A nivell nacional, els joves de 18 a 29 anys són els que més acudeixen als professionals. No obstant això, més de la meitat de les persones amb trastorn mental que necessita tractament no ho rep. Un fet en el qual segurament influeix que el 70% de la població espanyola pense que la salut mental continua sent un tabú.

Pujar