elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Teatre Romà de Sagunt acull la primera edició del Festival Al Crepuscle, programat durant el solstici d'estiu

El Teatre Romà de Sagunt acull la primera edició del Festival Al Crepuscle, programat durant el solstici d'estiu
  • La nova cita amb les arts escèniques se celebrarà en coincidència amb les postes de sol del 23 al 26 de juny

MÉS FOTOS
El Teatre Romà de Sagunt acull la primera edició del Festival Al Crepuscle, programat durant el solstici d'estiu - (foto 2)

Els directors de fotografia han batejat el moment de la posta del sol com l'hora màgica. Entorn d'eixe trànsit entre el dia i la nit naix a Sagunt un nou esdeveniment d'arts escèniques únic en el món per estar articulat entorn del vesprejar, al qual han anomenat Festival Al Crepuscle. La iniciativa part d'una idea original de la Companyia Hongaresa de Teatre, que organitza la cita cultural junt a l'Ajuntament de Sagunt des de les regidories de Cultura i Turisme. La seua particularitat residix a convocar al públic durant l'ocàs en els dies més pròxims al solstici d'estiu.

La presentació del festival s'ha realitzat este matí a les 13 hores en l'espai museístic Via del Pòrtic, el qual té com a objectiu ser un festival creat entorn de la nit de Sant Joan, on totes les arts convisquen i en la qual els espectacles programats prescindisquen de la llum artificial.

Darío Moreno ha explicat que «a Sagunt hi ha molta cultura, hi ha també molt talent local i és important que treballem tots eixos aspectes per poder donar visibilitat a tot eixe món que existix a la ciutat i per a dir-li a totes les persones que poden acudir a la nostra ciutat en qualsevol mes de l'any i gaudir de cultura de primer nivell».

En esta primera edició s'han programat un total de quatre propostes en la ima cavea del Teatre Romà de Sagunt. L'espai on tindran lloc les representacions era el destinat en els teatres, amfiteatres i circs romans a les personalitats més destacades de la ciutat. Eixes primeres files del Teatre Romà on s'asseien senadors, équites i patricis, seran les que acullen als espectadors de Festival Al Crepuscle.

D'altra banda, Asun Moll ha indicat que el festival «té la particularitat que es fa fora de la scaena del Teatre Romà, ja que està dissenyat per a fer-ho en la cavea i que és sense llum elèctrica però amb llum solar». A més, ha convidat a la ciutadania a gaudir d'ell i ha reiterat el seu suport.

Natalia Antonino ha destacat «dos elements innovadors: la sostenibilitat d'este festival dins d'un entorn patrimonial que va més enllà del teatre Romano –també l'Església de Santa María i el Campanar–, junt a les associacions i al teixit empresarial, algo importantíssim per a l'economia de la ciutat i, per tant, enteníem que havíem de reforçar i ajudar perquè este festival tire avant i que hi haja moltíssimes més edicions».

A més, el director teatral Paco Zarzoso ha explicat que s'ha inspirat en un recital de poesia amb Paca Aguirre en el Teatre Romà de Sagunt així com les representacions de l'antiguitat, en què s'aprofitava la llum natural de manera que esta formava part de la pròpia representació i que creava un ambient «màgic». A més, ha explicat que el pressupost és de 28.000 euros (14.000 Ajuntament i els altres 14.000 La Hongaresa), «és un gran esforç per totes dues parts».

Així mateix, l'alcalde de Sagunt ha parlat sobre la col·laboració amb Adetursa «per a fer descomptes en les entrades lligades al consum de comerç local per intentar portar a tots els sectors de la ciutat a viure eixe aspecte cultural perquè tinga una repercussió que vaja més enllà de només les obres de teatre o peces musicals que es plantegen. Es planteja una espècie de coalició àmplia en la qual volem portar a tots els diferents sectors de la ciutat perquè puguen viure la cultura com una activitat aglutinadora i que és un punt de trobada».

D'altra banda, el compositor i director musical, Jesús Salvador ‘Chapi’ ha indicat que s'ha inspirat en els ritmes africans per a combinar-los amb les composicions de Bach. «El que he fet és un maridatge entre Bach i Àfrica a partir d'un viatge que vaig fer al continent i en el qual la vida em va canviar».

La cita pretén secundar i donar visibilitat a totes les arts escèniques. Així, l'obertura el 23 de juny començarà amb un concert de campanes oferit a tot el municipi des del campanar de Santa María, amb composició de Jesús Salvador ‘Chapi’ i la col·laboració de la Colla de Campaners de Morvedre. A continuació i dins del teatre, el músic, compositor i director d'escena Xavier Albertí durà a terme una conferència inaugural acompanyada de piano que porta per títol La llum no és veu.

L'endemà, 24 de juny, s'estrenarà Història d'un senglar (o alguna cosa de Ricard), una adaptació lliure del gran clàssic de Shakespeare Ricard III, que no sols perseguix parlar del teatre, sinó sobretot, de la condició humana. Este monòleg servit per Joan Carreras i escrit per Gabriel Calderón, un dels autors i directors uruguaians de més renom en l'actualitat, és una coproducció dels festivals Grec i Temporada Alta que ja ha visitat el Teatre Lliure de Barcelona i La Abadía de Madrid.

Cant a l'oblit dels i les poetes

Lola López els pren el relleu el 25 de juny amb el seu recital de poesia Un país que mata a sus poetas. Este cant a l'oblit dels creadors i les creadores arraconats per la mort o el desterrament s'ha forjat entorn de Federico García Lorca, Miguel d'Unamuno, Antonio Machado i Miguel Hernández, grans figures espanyoles assassinades, i Teresa de Lleó, Zenobia Camprubí, María Zambrano, Concha Méndez i la pintora Maruja Mallo, que van morir en l'exili. La lectura poètica està desenvolupada íntegrament per un equip femení: a l'actriu i cofundadora de Hongaresa de Teatre l'acompanyen l'artista plàstica saguntina Delia Díaz, la acordeonista valenciana Isabel Latorre, la violinista Luisa Moya i l'ajudant de dramatúrgia Luisa Busto.

La clausura del festival tindrà lloc el 26 de juny amb un espectacle musical que combina traços d'obres de Johann Sebastian Bach amb trets musicals de tint afro. En Afrikanbach, el músic i compositor Jesús Salvador ‘Chapi’ recull onírics paisatges sonors a través d'un ric i heterogeni discurs musical contemporani.

«Bach fascina, esglaia i estremeix al mateix temps que suscita eixa entitat de passat, present i futur, infringint tots els convencionalismes del pas del temps i establint una relació semiòtica entre el diví i el real, igual que ocorre amb la música africana. Ambdues estan unides pel dolor», explica el responsable de la proposta, que compta per a la seua posada en escena amb el grup de percussió Proletaris del ritme, el Orfeó Universitari de València i el grup de música tradicional africana Lluna d'Àfrica.

Vocació de futur

Festival Al Crepuscle naix amb vocació de futur i aspira a celebrar-se en posteriors edicions en diferents llocs del patrimoni de Sagunt, tant del centre històric, com de l'industrial del Port, així com espais de la memòria bèl·lica com el Grau Vell, i entorns de valor natural i mediambiental. El festival està concebut com una iniciativa sostenible, ja que totes les representacions es realitzaran sense dotació tècnica aprofitant la llum del crepuscle.

En una època on la primacia de la vista s'imposa als altres sentits, Hongaresa de Teatre pretén aconseguir que durant estos crepuscles el públic no quede amagat en la penombra de les sales tradicionals, de manera que l'artista tinga la possibilitat de contemplar la seua reacció.

Pujar