1 d’octubre de 2020 1/10/20

Un simulacre d'emergència a la platja de Sagunt sorprén veïns i banyistes

Un simulacre d'emergència a la platja de Sagunt sorprén veïns i banyistes - (foto 1)
  • La platja del Port de Sagunt acull un simulacre d’activació del Pla de Reacció davant una Emergència Aeronàutica

MÉS FOTOS
Un simulacre d'emergència a la platja de Sagunt sorprén veïns i banyistes - (foto 2)
Un simulacre d'emergència a la platja de Sagunt sorprén veïns i banyistes - (foto 3)

La platja del Port de Sagunt ha acollit este matí un simulacre d'activació del Pla de Reacció davant una Emergència Aeronàutica (PREA). Este simulacre s'ha dut a terme amb l'objectiu d'identificar possibles manques en casos en els quals s'activa el PREA davant un accident aeri ocorregut fora de l'aèria de l'heliport de Bétera en els quals es requerix l'actuació dels diferents mitjans integrats en el servici d'emergència 112. L'operatiu, organitzat per la Policia Local de Sagunt i el Batalló d'Helicòpters d'Emergències II, s'ha desenvolupat amb èxit.

El simulacre ha consistit en un aterratge d'emergència d'un helicòpter en una zona concorreguda de gent a la platja. Durant la càrrega d'aigua en una sessió d'instrucció a la platja del Port de Sagunt, l'aeronau HU-27 ha patit una avaria provocant un simulacre d'accident de l'aeronau. Els pilots han realitzat la solta de l'helibalde i han comunicat a la tripulació que procediren a realitzar una presa d'aigua, però, a causa de la seua escassa altura i la situació, dos integrants de l'helicòpter han decidit llançar-se a l'aigua. Posteriorment, s'ha efectuat l'aterratge d'emergència en una zona concorreguda de gent a la platja, per la qual cosa s'ha hagut d'establir un perímetre de seguretat.

Mentrestant, el servici de Salvament i Socorrisme ha intervingut en l'aigua per a desallotjar la zona i atendre les persones, mentre que la Policia Local, Policia Nacional i Protecció Civil ho ha fet fora de l'aigua establint un perímetre de seguretat. Els helicòpters han auxiliat l'aeronau, junt amb els efectius de bombers, amb mitjans d'excarceració i efectius de sanitat. A continuació, ha arribat a la zona un helicòpter del CNP i s'ha establit un perímetre de seguretat per a habilitar la zona d'aterratge d'helicòpters. Finalment, una vegada han aterrat els helicòpters, s'han atés i traslladat  a les víctimes.

Concretament, l'ampli dispositiu que ha intervingut en el simulacre és el Batalló d'Helicòpters d'Emergències II, l'UME (Unitat Militar d'Emergències), la Policia Local de Sagunt, patruller del Servici Marítim de València de la Guàrdia Civil, Mobilitat Urbana, el Consorci de Bombers de la Diputació de València, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, Protecció Civil, el servici de Salvament i Socorrisme de l'Ajuntament de Sagunt i el dron de rescat, així com el Gabinet de Premsa de l'Ajuntament de Sagunt i assistència técnico sanitària de l'Ajuntament formada per dos equips complets de Servici Vital Bàsic.

L'activitat ha requerit la participació de dos helicòpters HU-27, una embarcació de suport de l'UME, quatre quads, una embarcació, vehicle tot terreny i una patrulla, el camió de l'equip d'excarceració de bombers de la Diputació de València, un vehicle de suport de la Guàrdia Civil, un helicòpter de suport Eurocopter EC-135 de la Policia Nacional i una patrulla, una moto aquàtica de Salvament i Socorrisme i un quad, un dron, un tot terreny de Protecció Civil i dues ambulàncies SVB.

L'alcalde accidental de l'Ajuntament de Sagunt, Javier Raro, ha declarat que el simulacre “és una iniciativa que sorgix per part de la Policia Local de Sagunt, especialment de la Policia de Platges, i en la qual han participat diferents servicis, a destacar una cosa que no tenen en altres platges que és el dron. Des de fa quatre estius a la platja del Port de Sagunt tenim un servei de dron que col·labora en les labors de vigilància i salvament en cas de necessitat i ha ajudat molt a millorar els temps mentre el servei de socorrisme habitual arriba a atendre la víctima”.

Ricardo March, intendent de la Policia Local de Sagunt, ha explicat que amb este simulacre “es pretén realitzar pràctiques sobre situacions reals que es poden donar en el municipi de Sagunt amb l'objectiu de minimitzar temps de reacció i coordinació de tots els cossos. L'objectiu final és minimitzar el temps de reacció, minimitzar danys personals i materials”. March ha destacat que “s'ha activat tot el protocol d'emergència 112, han participat diferents mitjans i la veritat és que la coordinació ha sigut perfecta per a poder realitzar la pràctica en una situació real”.

Esta iniciativa fa mesos que s'està preparant i es tracta d'un treball que ha involucrat a molts efectius i mitjans tècnics. La coordinació, entre altres, ha sigut preparada per l'inspector de la Policia Local de Sagunt i coordinador de la Policia de Platges, Antonio Pacheco; i el capità José María San José de la Base d'Helicòpters d'Emergència núm.2 de Bétera.

Al simulacre han assistit, a més de l'alcalde accidental de l'Ajuntament de Sagunt, Javier Raro; el regidor de Platges, Roberto Rovira; la delegada de Policia Local i Protecció Civil i regidora de Turisme, Natalia Antonino i altres membres de la corporació.

Martínez Ribera, cap del Batalló d'Helicòpters d'Emergències II, ha explicat que és vital realitzar este tipus d'actuacions per a solucionar possibles problemes a temps, especialment els accidents de tipus aeronàutic, que no solen ser habituals i requerixen una actuació particular. És per això que, dins del Pla Anual de Seguretat de Vol, s'efectuen estes pràctiques per a resoldre qualsevol situació de manera eficaç i segura.

D'altra banda, Jorge Sánchez, cap de prevenció del Consorci de Bombers de València, ha valorat molt positivament l'organització entre els diferents cossos que han participat, especialment el de Bombers i el de Policia Local, ja que, segons ha manifestat, no és habitual realitzar este tipus de simulacre, ja que la Generalitat Valenciana planifica uns altres contra inundacions o moviments sísmics. Sánchez ha declarat que este fet evidencia la necessitat de coordinar recursos de les diferents administracions perquè realitzar més simulacres com el de hui perquè es coneguen els efectius i els procediments operatius que utilitza cada servici en un tipus d'actuació més concreta.

Pujar