elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

S'esfondra sobre la mar un tram del Pantalà de Sagunt

S'esfondra sobre la mar un tram del Pantalà de Sagunt
  • L'estructura està en la llista roja del patrimoni valencià en perill de desaparèixer

Sagunt observa com, ensulsiada a ensulsiada, desapareix sota les aigües un dels elements més característics del seu patrimoni històric industrial.

Es tracta del Pantalà de la Companyia Minera de Sierra Menera, l'antic embarcador de minerals del port de la ciutat i que forma part del paisatge de les platges de Sagunt, sempre present en el seu horitzó.

Aquesta infraestructura, de 100 metres de llarg, s'utilitzava des de 1975 per a carregar el mineral de procedent de les mines d'Ulls Negres a Terol a través del ferrocarril. Posteriorment es va començar a usar també per a importar carbó i exportar ciment i klinker.

Amb aquest ja han sigut tres les ensulsiades que s'han produït en aquesta estructura des de 2019, quan l'òxid va vèncer les columnes de ferro que sustenten la llarga estructura que s'endinsa al Mediterrani.

Aquest edifici, de fet, es troba en la llista roja del patrimoni valencià pel risc de desaparició, com a denúncia l'associació Hispània Nostra. L'edifici va començar el seu declivi en els anys 80, quan va deixar d'usar-se en tancar els Alts Forns.

A més, en 2004 va deixar de pintar-se amb protecció catòdica, segons denuncien des d'Hispània Nostra, per la qual cosa la sal ha corroït els pivots que sustenten aquest ‘pont’.

L'Autoritat Portuària de València és la propietària de l'estructura en formar part de la zona portuària i des de l'entitat s'havia plantejat la seua rehabilitació, però les contínues ensulsiades han arribat abans que la seua consolidació, per la qual cosa també es planteja l'ensulsiada de les parts més afectades.

Projecte de restauració del Pantalán
Projecte de restauració del Pantalán

La idea és que les obres de restauració pogueren realitzar-se aquest 2022. Un projecte amb una inversió de 9 milions d'euros amb el qual se cercava obrir aquesta part del port per a convertir-la en un passeig per a la ciutadania.

Pujar