elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt ret tribut als 27 republicans que van ser afusellats pel franquisme el 5 de maig de 1939

Sagunt ret tribut als 27 republicans que van ser afusellats pel franquisme el 5 de maig de 1939
  • La Plataforma 14 de Abril de Puçol va organitzar, com cada any, un acte en memòria d'estos 12 veïns de Puçol, 8 de Sagunt i 7 d'El Puig que van ser condemnats a mort i assassinats després d'un judici sumaríssim

MÉS FOTOS
Sagunt ret tribut als 27 republicans que van ser afusellats pel franquisme el 5 de maig de 1939 - (foto 2)
Sagunt ret tribut als 27 republicans que van ser afusellats pel franquisme el 5 de maig de 1939 - (foto 3)

La Plataforma 14 de Abril de Puçol i l'Ajuntament de Sagunt van homenatjar este diumenge els 27 veïns de Sagunt, Puçol i El Puig que van ser afusellats pel franquisme en el matí del 5 de maig de 1939, amb un senzill acte memorial enfront de la seua làpida en el Cementeri Municipal de Sagunt que va comptar també amb la presència de familiars de les víctimes.

Durant el mateix es va recordar els 12 veïns de Puçol, 8 de Sagunt i 7 d'El Puig que van ser assassinats pel règim franquista després d'un judici sumaríssim que va tindre lloc a l'abril de 1939 i en què van ser condemnats a mort pel que el règim va considerar 'adhesió a la rebel·lió', tot i que «tots ells van ser lleials al Govern legítim de la II República», tal com explicava José Lucas, representant de l'associació, que va organitzar l'acte.

«Van ser víctimes d'un judici il·legítim», assenyalava Lucas en al·lusió a un procés sense garanties en el qual també van ser jutjats altres 17 veïns de les mateixes poblacions.

L'Ajuntament de Sagunt va estar representat en l'acte memorial per l'alcalde, Darío Moreno; i els regidors de l'equip de Govern municipal Javier Timón, Quico Fernández i Roberto Rovira. També va estar present la diputada en Corts Generals Roser Maestro. El regidor delegat de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro, no va poder assistir per qüestions d'agenda i inicialment estava prevista la presència de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, qui tampoc va poder estar per causes sobrevingudes.

«La dictadura va sembrar amb la llavor de la por i la injustícia tota la geografia espanyola i el resultat va ser un país destruït, amb centenars de milers de morts, exiliats i represaliats; i, en conseqüència, un nou pas arrere en tots els drets i llibertats que es van obtindre durant la major etapa de progrés que es va implementar, durant la II República, a Espanya», va assenyalar el representant de la Plataforma 14 de Abril.

Des de l'associació es va animar les persones presents a tindre com a referència un «bé comú» i els «principis en els quals s'establix la República: la igualtat, la llibertat i la fraternitat», i es va instar a no oblidar «el que ells van aconseguir» perquè «el sacrifici de les seues vides no ha de ser sense més una simple efemèride o un acte protocol·lari».

Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va agrair a la plataforma per «mantindre viva la memòria» de les persones represaliades. «És un dia de memòria, que li la devem a aquells que van ser injustament assassinats, li la devem també a les seues famílies, però també és important que no oblidem l'aspecte social, des d'una societat que sembla que a estones oblida», va manifestar.

«Hui, més que mai, és imprescindible que continuem recordant, fent memòria, retent homenatge a aquelles persones que van morir per uns ideals de societat millor», va afirmar l'alcalde.

Darío Moreno va explicar també que «en eixe sentit, l'Ajuntament de Sagunt està compromés», amb «una regidoria de Memòria Democràtica, múltiples accions en eixa línia» i va declarar la seua disposició per a «continuar donant suport a totes les associacions i moviments, així com posant en marxa iniciatives pròpies i treballant amb les institucions, perquè eixa part tan horrible de la nostra història no quede en l'oblit».

Els noms dels 27 veïns que van ser afusellats en aquell matí de fa 83 anys en el mateix cementeri saguntí per defensar la democràcia i la llibertat, tal com es recorda en la seua làpida, eren: Francisco Blasco Vitoria, Vicente Cardo Pomer, Pascual Casanova Bono, Juan López Moreno, Enrique Molina Górriz, Vicente Rochina Monreal, Enrique Selvi Mola y Joaquín Villalba Pascual, de Sagunt; Enrique Casañ Gallego, Vicente Claramunt Bosch, Enrique Esteve Almenara, Vicente Ferrer Oroval, Dionisio Gayán Sanchis, José Ibáñez Navarro, José María Martínez Soler, Antonio Pineda Chofre, Antonio Prats Cases, Antonio Rafael Ribelles, Vicente Sabater Soriano y José Tomás Alonso, de Puçol; y José Alapont Durá, Mateo Almenara Chulvi, Pablo Anglesola Folch, Eliseo Bernabé Ubach, José Cortina Jiménez, Fernando Duato Gimeno y Emilio Fuentes Cabañas, d'El Puig.

L'acte va estar acompanyat per l'ambientació musical d'un duet de corda que va interpretar diverses peces durant l'homenatge.

Pujar