elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt sol·licita a la Demarcació de Costes la concessió del passeig marítim i l'avinguda Mediterráneo

Sagunt sol·licita a la Demarcació de Costes la concessió del passeig marítim i l'avinguda Mediterráneo
  • La petició té com a objectiu poder executar per l'Ajuntament de Sagunt la remodelació per fases del front litoral del Port de Sagunt mitjançant una actuació que té un pressupost de més de 15 milions d'euros

MÉS FOTOS
Sagunt sol·licita a la Demarcació de Costes la concessió del passeig marítim i l'avinguda Mediterráneo - (foto 2)

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este divendres sol·licitar a la Demarcació de Costes de València del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic la concessió administrativa per un període de 30 anys, el màxim que permet la llei, perquè el Consistori puga procedir a la remodelació per fases del Passeig Marítim i l'avinguda Mediterrani del Port de Sagunt.

Esta sol·licitud de concessió té com a objectiu l'autorització per a la regeneració urbana, la reurbanització, ordenació, millora i actualització de l'espai urbà en el front marítim, encara que, si bé la solució arquitectònica contempla totes dues com un únic conjunt, es realitzaran dues sol·licituds de concessió demanial separades per a cadascun d'estos dos espais.

El passat mes de setembre l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va presentar el projecte davant els grups polítics amb representació en el Consistori en la Junta de Portaveus amb la finalitat de recaptar les seues opinions, suggeriments i aportacions al document i incorporar aquelles que foren factibles a este. Entre elles figura la instal·lació d'un espai per a mascotes (‘pipican’).

El primer edil ha explicat que l'objectiu «era obtindre el màxim consens possible» i que «per això hi ha hagut un gran procés de participació ciutadana on també han pogut opinar totes les associacions d'este municipi».

«Fruit de tot eixe procés tenim un projecte que conté una forta renaturalització de l'àmbit, amb increment de la massa vegetal, que també té en compte algunes necessitats que inicialment no s'havien previst, i que aspirem a que siga un espai obert a la ciutadania, que servisca com a motor de potenciació de tot el nostre sector econòmic, la millor imatge del nostre municipi», ha agregat Moreno.

El punt de partida va ser el Pla de Participació Pública La nostra Mar, impulsat per l'àrea de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Sagunt, que es va desenvolupar entre juny i agost de 2021. En este marc es va convocar a la ciutadania del municipi i de la comarca, així com als usuaris i usuàries, turistes i visitants mitjançant una enquesta per a recollir la seua valoració sobre les necessitats de transformació de l'espai, les diferents possibilitats en relació al seu ús, les dotacions públiques a efectuar, així com la millora dels espais verds, la mobilitat i l'accessibilitat.

15 milions d'euros per a un nou passeig

El projecte té un pressupost base de licitació total estimat de 15.026.940,68 euros (IVA inclòs), el seu import net és de 12.418.959,24 euros. Este muntant inclou els treballs previs i demolicions; el moviment de terres; els ferms i paviments; instal·lacions com ara les xarxes de drenatge, d'aigua potable i d'enllumenat públic i de distribució d'energia elèctrica; les actuacions en edificacions com l'antic casino, ‘Plenamar’ o la Llotja; els elements de senyalització i abalisament, de jardineria –incloent la xarxa de reg– i equipaments de mobiliari urbà, inclosos jocs i circuits biosaludables; les mesures d'igualtat de gènere a implementar; la gestió dels residus generats; la seguretat i salut en el treball; el control de qualitat; així com el percentatge previst de despeses generals i benefici industrial.

Està previst que la remodelació s'execute en tres fases, de 20 mesos de duració cadascuna, i s'estima que es completarà, per tant, en cinc anys. La primera fase s'ha pressupostat en 3.268.525,48 euros (4.706.349,84 amb l'IVA inclòs); la segona en 3.806.998,41 euros (5.481.697, IVA inclòs); mentre que la tercera es fixa en 3.360.576,31 euros (4.838.893,83 afegint l'IVA). L'espai ocuparà una superfície total de més de 77.000 m².

La intervenció té per objectiu la reurbanització, ordenació, millora i actualització de l'espai urbà en el front marítim del municipi. El que es perseguix és una millora de l'entorn i accés a la platja del Port de Sagunt que supose un element estratègic d'atractiu turístic i regeneració econòmica de la zona.

L'actuació consistirà en la regeneració urbana de l'actual passeig, mantenint la major part de les edificacions, però adaptant els seus usos a dotacions municipals. A més, servirà per a millorar l'espai públic del passeig i la connexió del port marítim amb la platja i el delta del Palància i, en el futur, amb el nou projecte del pantalà del port (un projecte promogut per l'Autoritat Portuària de València). Segons s'afirma en la proposta, el passeig marítim actual ha quedat obsolet i deteriorat pel temps i presenta un clar dèficit d'accessibilitat i seguretat en els itineraris per als vianants paral·lels a la mar i unes zones d'esplai antiquades per a les noves inquietuds de la ciutadania.

Per a esta regeneració es milloraran paviments, mobiliari i instal·lacions urbanes, s'adequarà l'accés i la perspectiva visual cap a la mar, millorant la integració amb l'espai natural i les dunes. S'aprofitarà també per a vegetalitzar l'espai públic, guanyar més zones verdes i d'integració paisatgística, i amb això obtindre un espai més agradable per a vianants i ciclistes. En este sentit, s'han previst noves zones de joc d'infància, carrils bici, zones d'esplai, una zona de skate park, una altra de calistènia, zones d'ombra, lavabos públics i molt més en el que serà un passeig més verd i funcional, concordant amb les peticions formulades per la ciutadania en el pla de participació que va implementar l'Ajuntament. Així mateix, es millorarà l'accessibilitat de les rutes ciclopeatonals per a afermar un espai públic multifuncional.

A banda de substituir-se els paviments rígids per un traçat amb major vegetalització i valor natural que afavorisca la mobilitat per als vianants i el cicloturisme sostenible, s'instal·laran punts de càrrega de vehicles elèctrics en les zones d'aparcament i es revisaran i reordenaran les places adaptades a mobilitat reduïda en punts d'accés còmode i pròxims al passeig. Així mateix, es proposa analitzar la implantació de sistemes smart city amb sensors d'aparcament en sòl per a esta tipologia de places accessibles, que es vinculen a una aplicació de tal forma que els qui acudisquen a la platja sàpien en tot moment si existix disponibilitat d'esta mena de llocs, al mateix temps que es crearà un carril bici que recórrega tot el passeig i es col·locaran aparcaments per a bicis pròxims als punts singulars d'este.

De la mateixa manera que s'han plantejat les necessitats d'aparcament, ja que es tracta d'una prioritat per a solucionar la viabilitat de l'ús per part de la ciutadania, s'han estudiat aspectes com ara els possibles efectes del canvi climàtic sobre l'àrea del passeig, parant atenció a qüestions com l'increment de l'altura de les ones i de l'energia de l'onatge, la pujada del nivell de la mar, la cota d'inundació estimada a 30 anys vista o el canvi en la duració dels temporals i tempestats. S'ha inclòs també, en esta mateixa línia, un estudi de la dinàmica litoral i les seues possibles modificacions.

El projecte busca millorar no sols la mobilitat sinó també l'eficiència de la xarxa d'aigua potable i de la xarxa de subministrament elèctric i d'enllumenat, contemplant la instal·lació de lluminàries LED, tot això en nom d'una major sostenibilitat. S'ha tingut en compte, igualment, l'accessibilitat amb l'ànim de garantir l'accés de les persones amb mobilitat reduïda a la mar.

De la mateixa manera, s'ha realitzat una anàlisi mediambiental i un estudi d'impacte ambiental amb la finalitat d'evitar possibles efectes negatius de la intervenció sobre les dunes de la platja del Port de Sagunt que puguen afectar l'hàbitat del corriol camanegre.

Una altra de les actuacions que inclou el projecte és la perspectiva de gènere en el disseny urbanístic del nou passeig. En este aspecte s'ha promogut una visió que tinga en compte la diversitat de la població que utilitzarà la instal·lació i les seues necessitats mitjançant una proposta d'espai públic basada en una idea global que recupere el lloc per al desenvolupament d'activitats lúdiques i socials inclusives; amb senyalització igualitària que elimine imatges estereotipades o sexistes, promovent una iconografia i un llenguatge visual no discriminatoris; així com l'estudi de la possible nomenclatura dels nous ambients amb noms de dones rellevants, especialment locals, ja siga pels seus èxits professionals, socials o personals.

Remodelació de l'avinguda Mediterráneo

El projecte bàsic per a la remodelació i regeneració urbana de l'avinguda Mediterráneo del Port de Sagunt afecta a 17.811,08 m² de Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT) i a 3.241,30 m² del Límit de Servitud de Protecció (SP) i l'actuació consistix en la correcció de defectes provocats en el vial per l'envelliment que comporta el pas del temps i que ha deixat gran part dels seus serveis obsolets, un dèficit d'accessibilitat i de seguretat en els passos per als vianants així com un desequilibri clar en favor dels vehicles de motor en la distribució viària.

Per a reparar estos aspectes es milloraran els paviments i instal·lacions urbanes de l'avinguda, es vegetalitzará l'espai públic i es guanyarà lloc per a vianants i ciclistes, adequant els passos a la normativa actual i millorant l'accessibilitat dels itineraris ciclopeatonals amb l'ànim d'afermar la seguretat viària.

«Això és el que busquem i esperem que en el menor temps possible Costes ens done una resposta positiva al mateix per, a partir d'ací, poder treballar en eixa gran remodelació», ha conclòs l'alcalde.

Totes estes actuacions es finançaran per l'Ajuntament de Sagunt a través de fons propis i ajudes, així com mitjançant qualsevol altre recurs del qual legalment dispose, inclosos els acords que puga aconseguir amb altres administracions o entitats.

El Malecón de Menera queda fora de la sol·licitud, per ser DPMT

La delimitació proposada, que inclou tant el passeig marítim com l'avinguda Mediterráneo, ambdues dins de la Línia de DPMT, deixa fora del projecte el Malecón de Menera, ja que, «en tot cas», el Consistori precisa que ho considera «part integrant del Domini Públic Marítim-Terrestre».

Pujar