elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt serà el municipi pilot valencià on s'implementarà el model participatiu del projecte europeu Coasting+ per a la gestió costanera

Sagunt serà el municipi pilot valencià on s'implementarà el model participatiu del projecte europeu Coasting+ per a la gestió costanera
  • El projecte pretén aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible

Sagunt serà el municipi pilot valencià on s'implementarà Coasting+, un projecte europeu liderat per la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP) i en el qual participa la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l'objectiu de les quals és aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible. En esta segona fase, s'implementarà en el municipi este innovador model participatiu que implica les administracions públiques, la ciutadania i les empreses en les estratègies per un turisme sostenible.

Esta nova eina, aplicada ja a Algesires i Motril, ha sigut desenvolupada en una primera etapa per socis de sis països europeus: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, França i Croàcia. A més, el projecte Coasting + és una iniciativa cofinançada al 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i integrada en el marc del Programa de Cooperació Transnacional Interreg MED.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que «la Unió Europea, amb el seu projecte Coasting +, pretén que eixes ciutats que compartim la característica de tindre port marítim i platja, però alhora un enfocament turístic, avancem, parlem entre nosaltres i compartim models d'èxit i precisament tot això ho basa en un projecte de participació en el qual tinguem en compte a tots els agents».

Així mateix, el projecte Coasting ha dissenyat una metodologia inspirada en el Contracte de Costa, una eina de governança participativa originada a França com a mitjà per a restaurar, millorar o conservar la costa a través d'accions concertades per les Administracions Públiques, el sector privat i els usuaris.

Darío Moreno ha destacat que «l'Ajuntament de Sagunt s'ha unit a esta iniciativa pilot. Participarem en este projecte europeu i, una vegada més, demostrarem eixa voluntat de participació de tots els agents per continuar millorant la nostra ciutat des d'eixe àmbit costaner i turístic, en este cas, però que també traslladarem a la resta de departaments».

En este sentit, els socis europeus de Coasting van realitzar 35 seminaris participatius que involucraven als agents institucionals, empresarials i socials relacionats amb la gestió de costa i el turisme sostenible. Després d'analitzar problemes i solucions, han identificat i sistematitzat un total de dotze bones pràctiques, que han servit de base per al disseny de nou estratègies per a la governança costanera i el desenvolupament turístic sostenible.

La FAMP ja ha desenvolupat tres d'estes estratègies en tres àrees pilot: Algesires, Motril i una tercera pensada als municipis costaners andalusos en el seu conjunt. Per a esta segona fase, la federació andalusa compta amb la FVMP, nou soci de Coasting+, per aplicar els coneixements adquirits en una àrea pilot valenciana costanera, turística i industrial en desenvolupament.

D'altra banda, el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, ha indicat que «és la primera vegada que col·laborem entre federacions de municipis per desenvolupar un projecte europeu. Este tipus d'aliances són clau per a ser més potents, eficients i creatius en l'aplicació de solucions compartides, que contribuiran a un desenvolupament local sostenible i inclusiu».

Pujar