elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt, representada en la presentació del llibre Ciudades de Sefarad. Destinos de la Red de Juderías de España

Sagunt, representada en la presentació del llibre Ciudades de Sefarad. Destinos de la Red de Juderías de España
  • L'alcalde, Darío Moreno, va assistir a l'acte oficial a Madrid on es va donar a conéixer el més recent llibre editat per la xarxa, de la qual forma part el municipi

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va assistir a l'acte oficial de presentació de l'últim llibre editat per la Xarxa de Jueries d'Espanya - Caminos de Sefarad, de la qual el municipi forma part des de 2019: Ciudades de Sefarad. Destinos de la Red de Juderías de España, d'Alejandra Abulafia.

Esta obra recorre el patrimoni sefardita que es pot trobar en les 21 ciutats que formen part de l'associació i suposa, a més a més, per a la seua autora, Alejandra Abulafia, sefardita nascuda a l'Uruguai, i que va arribar a Espanya amb una motxilla a l'esquena buscant els seus orígens, l'emoció de constatar que la Sefarad que recordava la seua àvia existeix i es pot visitar a través de belles ciutats que conserven el seu llegat senyalitzat i visible.

Sefarad ja no és només una emoció, un record o un ensomni, i este llibre connecta amb la Sefarad més real. Ciudades de Sefarad. Destinos de la Red de Juderías de España se suma a Sabores de Sefarad. Secretos de la gastronomía judeoespañola, publicat anteriorment per la xarxa dins d'un projecte que recollirà els diferents aspectes del llegat material i immaterial jueu de les seues ciutats i està disponible per a la compra a través de la botiga en línia de redjuderias.org.

«La Xarxa de Jueries d'Espanya fa una gran tasca per recuperar el nostre passat sefardita i perquè forme part també del nostre futur, però que a banda serveix com una eina de creixement econòmic, d'increment del turisme i també de diferenciació. Per això és imprescindible que es continue treballant a generar recursos com este nou llibre, que presenta part de la nostra cultura sefardita», ha comentat Darío Moreno.

El primer edil ha animat a continuar avançant en esta línia, que ajuda a tindre «un producte turístic d'alta qualitat i demostra, una vegada més, el gran encert que va tindre Sagunt en entrar en la Xarxa de Jueries».

La presentació es va celebrar en el Centre Sefarad-Israel de Madrid, on l'autora va estar acompanyada de l'alcalde de Lucena (Còrdova) i president de la Xarxa de Jueries d'Espanya, Juan Pérez, i de la directora gerent d'esta, Marta Puig. La jornada va comptar, a més, amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el vicealcalde de Lorca, Francisco Morales; la primera tinenta d'alcalde de Monforte de Lemos, Gloria Prada; i el regidor de l'Ajuntament de Segòvia Miguel Merino; així com premsa especialitzada en viatges i públic general.

Amb la presentació d'este llibre la Xarxa de Jueries d'Espanya convida a visitar els seus destins i comença la difusió per a este estiu 2022, en el qual s'espera una gran afluència de públic nacional i internacional.

Sobre la Xarxa de Jueries d'Espanya - Caminos de Sefarad

La Xarxa de Jueries d'Espanya - Caminos de Sefarad és una Associació constituïda per municipis que compten en els seus conjunts medievals amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural que és herència de les comunitats jueves que els van habitar. Els membres de la Xarxa actuen de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i el llegat jueu promovent projectes culturals, turístics i acadèmics i realitzant una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacionals que contribuïsquen al coneixement i respecte mutu de pobles, cultures i tradicions.

Àvila, Barcelona, Béjar, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lorca, Lucena, Monforte de Lemos, Plasència, Rivadavia, Sagunt, Segòvia, Tarassona, Toledo, Tudela i Tui venen recuperant des de fa més de 20 anys les seues jueries, invertint temps i recursos en la rehabilitació de cases, carrers, palaus i quants edificis es puguen salvar de l'oblit amb la finalitat de recuperar així el coneixement de les vides de les famílies jueves de tota procedència i condició; història oculta, revelada després de cinc-cents anys i ara recuperada.

L'Associació actua sense ànim de lucre i amb plena independència en la defensa d'este llegat. La Xarxa de Jueries d'Espanya, en la seua projecció internacional, és membre fundador de l'Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu, i realitza una intensa tasca de difusió a l'estranger. Per a més informació pot visitar-se la seua pàgina web.

Pujar