elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt procedirà a la construcció d'un espai per a la divulgació cultural i turística de restes arqueològiques i de la cultura clàssica

Sagunt procedirà a la construcció d'un espai per a la divulgació cultural i turística de restes arqueològiques i de la cultura clàssica
  • La inversió necessària ascendix a prop de sis-cents mil euros i està cofinançada al 50% pel Fons FEDER de la Unió Europea

MÉS FOTOS
Sagunt procedirà a la construcció d'un espai per a la divulgació cultural i turística de restes arqueològiques i de la cultura clàssica - (foto 2)

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat la inclusió d'una nova inversió de prop de sis-cents mil euros en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de la ciutat, l’EDUSI Join Sagunt, que està cofinançada al 50% pel Fons FEDER de la Unió Europea.

Donada la necessitat d'augmentar el número i la qualitat dels espais públics oberts utilitzats per la ciutadania com a espais de realització d'activitats culturals, i a causa de l'important patrimoni cultural que Sagunt posseïx, l'Ajuntament de Sagunt veu necessari contribuir a la seua posada en valor creant espais de trobada i divulgació. Per això, es pretén la construcció d'un espai didàctic dedicat a la difusió entre la ciutadania i els turistes del coneixement sobre la cultura clàssica denominat “Civitas Amabilis”. Este nou recurs fomentarà tant la trobada ciutadana com les activitats culturals, aprofitant espais degradats i posant en valor els actius urbans de la ciutat.

Esta nova iniciativa té com a objectiu la creació d'un espai per a la divulgació cultural anomenat “Saguntina Civitas Amabilis” enfocat principalment en l'exposició de les restes arqueològiques situades en l'antiga Jueria, concretament en el solar del carrer Sang Vella 6, a més d'altres elements referents a la vida en el món clàssic. Este espai es proposa com un complement de l'aula didàctica de cultura clàssica “Domus Baebia” (carrer Castell, 24) dirigida principalment a alumnes i així ampliar l'oferta de servicis culturals i turístics del municipi.

Estes troballes arqueològiques estan localitzades en un solar de 67,00 m² corresponent a un habitatge de la jueria que s'implanta sobre restes romanes anteriors i més profundes. Pel fet que es troben en un barri desfavorit de la ciutat, es pretén incrementar d'esta manera l'aprofitament d'este atractiu cultural i equiparar dotacionalment la zona amb la resta del municipi.

Entre alguns dels treballs a realitzar destaquen la rehabilitació de les mitgeres per a solucionar els problemes de seguretat per possibles despreniments i obtindre una visió òptima de les restes arqueològiques; implantació d'un pati obert en la zona de connexió entre l'edifici Domus Baebia i Sang Vella perquè les ruïnes estiguen a l'aire lliure; generació d'un recorregut que permeta l'observació de les restes a través de la creació d'una passarel·la i la construcció de nova planta de la Saguntina Civitas Amabilis, com a espai expositiu i musealitzat, independent de l'aula “Domus Baebia”, però complementari quant a condicions d'accessibilitat i amb el qual compartirà determinats servicis i prestacions (sala d'audiovisuals, lavabos, ascensor i sales d'exposicions).

L'import de l'actuació ascendix a la quantitat de 591.725,39 €, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), cofinança el 50% en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat “Join Sagunt” del Programa Operatiu pluriregional d'España FEDER 2014-2020.

El regidor de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro, ha manifestat sobre la intervenció, que «es tracta d'una obra fonamental, sobretot per a complementar el projecte de la Domus Baebia, que com tots sabem és una de les iniciatives educatives per a conéixer el món clàssic que més èxit té a nivell nacional, i permetrà ampliar en esta primera fase l'espai de l'aula didàctica, però alhora posar en valor i musealitzar unes restes de l'antiga jueria de Sagunt».

Així mateix, també ha explicat que «és un projecte que aborda i millora tant l'oferta cultural com educativa i turística de la ciutat, i que per tant urgix començar al més prompte possible amb esta inversió i amb esta obra, i sobretot per a ampliar un dels projectes estrela a nivell educatiu de la ciutat».

La regidora delegada de l’EDUSI i de Turisme, Natalia Antonino, ha destacat que «una vegada més gràcies a l'ajuda del Fons FEDER de la Unió Europea posarem en marxa una inversió que ens permetrà comptar amb un recurs cultural i turístic diferenciador que aportarà coneixements molt atractius sobre la nostra història i orígens».

Pujar