elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt presenta el projecte 'Interculturalitat i acció educativa comunitària'

Sagunt presenta el projecte 'Interculturalitat i acció educativa comunitària'
  • El pressupost d'esta iniciativa dirigida a persones migrants subvencionada íntegrament per l'empresa ArcelorMittal, ascendix a un total de 10.000 euros

La regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt pretén desenvolupar una xarxa informativa per a les persones migrants que acaben d'arribar al municipi a través del projecte 'Interculturalitat i acció educativa comunitària'. Esta iniciativa compta amb un pressupost total de 10.000 euros que ha sigut subvencionat per l'empresa Arcelor Mittal i serà executat per Mil.una Sagunt, una entitat d'inserció sociolaboral per a dones i famílies en situació de vulnerabilitat.

La roda de premsa de presentació d'este projecte formatiu ha tingut lloc este matí en el saló de plens del Consistori amb la participació de la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt, Nuria Carbó, el coordinador de Responsabilitat Social Corporativa a Espanya d’Arcelor Mittal, Xavier González, i les representants de Mil.una Sagunt, la treballadora social María José Fernández i l'educadora social Yolanda Vivó.

Nuria Carbó ha manifestat: «Pensem que tots els recursos que necessita una persona per a desenvolupar-se i realitzar un paper actiu dins de la societat es poden aprendre a través de l'educació per a la ciutadania». Així mateix, la regidora de Serveis Socials ha assegurat que el context quant a immigració de la ciutat fa que siga «necessari» crear un programa. «El pla estratègic de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt contempla donar cobertura i atenció a totes les persones migrants de la ciutat. Este projecte pretén crear un vincle que faça a les persones posseïdores d'un paper actiu en la societat», ha expressat Carbó.

Per la seua banda, el coordinador de Responsabilitat Social Corporativa a Espanya d’Arcelor Mittal ha explicat que l'empresa a la qual representa està «en deute» amb la comunitat en la qual opera i, per això, ha sufragat el pressupost del projecte que complix amb els ODS de l'agenda 2030: «Preferim parlar d'inversió en les persones, és una contribució econòmica que fem per a millorar el desenvolupament de la ciutat». D'igual mode, les representants de Mil.una Sagunt han concretat que les accions formatives s'estructuren en quatre mòduls pertanyents als següents sistemes de protecció social: 1. Sanitat, 2. Educació, 3. Oci i esport i 4. Benestar social.

'Interculturalitat i acció educativa comunitària' s'emmarca en el pla estratègic zonal del departament de Serveis Socials que desenvolupa una línia d'atenció a persones d'especial vulnerabilitat amb l'objectiu de realitzar una atenció integral a les persones migrants de Sagunt que així ho precisen.

Este projecte formatiu es desenvoluparà en dos períodes trimestrals, el primer dels quals entre maig i juliol i el segon entre octubre i desembre. L'equip de treball estarà format per una treballadora social i una educadora social que realitzaran una sessió setmanal de dos hores en cada nucli urbà del municipi en les quals podran participar 20 persones. De manera que el projecte suma un total de 146 sessions, 128 hores d'atenció directa als professionals i 16 hores per a la programació i la coordinació amb els equips d'intervenció social d'atenció primària bàsica del departament de Serveis Socials.

Com establix l'agenda 2030 en els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, els coneixements i capacitats que necessiten totes les persones per a viure una vida fructífera, adoptar decisions fonamentades i assumir un paper actiu en la societat poden adquirir-se mitjançant l'educació per a la ciutadania i l'educació intercultural. La vida a la ciutat, com a lloc d'identitat i sociabilitat, implica nombroses institucions i sectors socials. Pensar la ciutat en termes de ciutadania, d'espai de convivència i de participació, significa atendre models plurals de gestió i promoció de la cultura.

És per això que des del departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt consideren que el sentit de la ciutadania té a veure amb el concepte d'autonomia individual de la persona i que la mateixa siga la protagonista del seu propi projecte de vida. La realització d'este procés requerix, en primer lloc, la construcció del vincle amb la ciutat de referència, com a hàbitat quotidià. El vincle per a cada persona ha de veure amb ocupar-se dels seus propis assumptes sense ser interpel·lat ni exclòs socialment i participar en aquells àmbits de la vida pública del seu interés.

Segons les dades del padró de l'any 2022, i tal com ha explicat la regidora de Serveis Socials, Nuria Carbó, les persones estrangeres residents a Sagunt són 11.612, ascendint a un percentatge del 17,06 % del total de població. Les procedències de les persones estrangeres residents a la ciutat són múltiples: el grup més nombrós és el que procedix del Marroc, amb un total de 1.618 persones, seguit de Romania amb 1.431 persones, Colòmbia amb 1.247, l'Argentina amb 742 i Veneçuela amb 563. La necessitat d'implementar un projecte formatiu com a 'Interculturalitat i acció educativa comunitària' es justifica mitjançant este diagnòstic.

Pujar