11 d’agost de 2020 11/8/20

Sagunt presenta les mesures econòmiques aprovades en el ple extraordinari i altres iniciatives

Sagunt presenta les mesures econòmiques aprovades en el ple extraordinari i altres iniciatives - (foto 1)
  • A més l'alcalde de Sagunt ha informat de la situació de l'Àrea de Salut de Sagunt després de la reunió mantinguda amb alcaldes i alcaldesses de la comarca, forces i cossos de seguretat de l'Estat i el gerent de l'Hospital de Sagunt

En el Dia Europeu de les Pimes, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha comparegut en una nova roda de premsa a l'Ajuntament de Sagunt per a presentar, entre altres assumptes, el Pla Especial d'Ajudes a Pimes i Autònoms que va aprovar ahir per unanimitat el Ple de la Corporació Municipal i per al qual es destinarà 1 800 000 €.

En total, més de 7 700 000 euros de la liquidació pressupostària de 2019 es destinaran a diferents plans d'ajudes, entre els quals es troba el ja esmentat, com són a Serveis Socials per a fer costat a col·lectius vulnerables amb 425 000 euros; un pla d'ocupació per al qual es destinaran 2 100 000 euros, i més de 500 000 euros a combatre la COVID-19 amb mesures sanitàries. El ple també va aprovar la suspensió definitiva de la taxa d'ocupació de la via pública de terrasses i mercat exterior. «Tot un bloc de mesures pactat i secundat de manera unànime per tots els partits de la Corporació», segons ha manifestat l'alcalde, per la qual cosa ha agraït totes les persones que s'han involucrat, tant equip de funcionariat com polític, a aconseguir este «pacte històric i triomf col·lectiu».

L'alcalde també ha informat de la reunió que van mantindre els alcaldes i alcaldesses de la comarca amb representants de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i amb el gerent de l'Hospital de Sagunt en la qual va donar a conéixer l'estat actual de l'Àrea de Salut de Sagunt, els protocols d'actuació dels cossos de seguretat i el seu oferiment a tots els nuclis, així com la necessitat de la col·laboració i coordinació per part de tots els municipis de la comarca per a plantejar una actuació conjunta en temes particulars.

Sobre la situació de l'àrea de salut de Sagunt, l'alcalde ha fet una crida a la tranquil·litat després de les informacions sobre que esta àrea és la que pitjors dades ha tingut i pel que no s'ha passat de fase de desescalada i ha manifestat que l'Hospital de Sagunt «ha fet els deures i l'ha fet amb major celeritat que altres àrees de salut de la Comunitat Valenciana i d'altres comunitats autònomes». El primer edil ha aclarit que l'Hospital de Sagunt ha realitzat més de 2 000 test de seroprevalència i ha detectat positius «molts d'ells casos que tenen anticossos però no té el virus actiu i que passen a engrossir les xifres, però realment no són persones contagioses ni un perill per a la població, per la qual cosa eixe increment elevat que es veia en les estadístiques no correspon amb la situació d'alerta sanitària». Moreno ha explicat que l'àrea de salut de Sagunt es troba en la mitjana d'altres departaments de salut i que en els últims dies s'han detectat només 11 casos actius, «dada important perquè a pesar que les dades no són tan dolents com algunes gràfiques apuntaven, tampoc estem liderant l'eixida de la situació crítica». En este sentit, l'alcalde ha insistit en la necessitat de ser responsables perquè es complisquen les mesures que s'han adoptat de seguretat sanitària, «perquè en cas contrari no aconseguirem millorar prou». Moreno també ha informat que a l'Hospital de Sagunt, el passat cap de setmana, només hi havia una persona en l'UCI i 10 ingressades relacionades amb la COVID-19, «la qual cosa és un número relativament baix comparat amb el pic de la crisi» i que s'ha reforçat en 12 persones més l'atenció primària, amb el que l'hospital tindria capacitat per a actuar si hi haguera un rebrot, alguna cosa que cal evitar coste el que coste.

A més, l'alcalde ha informat que l'Ajuntament s'ha unit al projecte CoVidAffect que ha posat en marxa la Universitat de Granada. Un projecte de ciència ciutadana per a monitorar en temps real l'impacte de la COVID-19 sobre l'estat d'ànim de les persones, així com de les mesures de confinament. En aquest sentit i perquè el projecte siga efectiu, és necessari comptar amb la major quantitat possible de persones que participen compartint informació sobre el seu estat d'ànim, dades que seran tractats amb absoluta confidencialitat. Les persones interessades a participar hauran d'accedir a la web CoVidAffect i contestar una sèrie de preguntes.

L'Ajuntament de Sagunt continua treballant en altres campanyes

En este sentit, l'alcalde de Sagunt ha informat també que s'ha format part de la constitució de la Comissió de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies on Sagunt té un lloc privilegiat i s'ha comentat la necessitat de treballar en la reconstrucció dels municipis, dins de la qual cosa els organismes internacionals, les institucions europees i l'atracció d'inversions tant pública com privada han de jugar un paper essencial, «així que treballarem en aqueixa línia perquè a través de la FEMP poder continuar avançant», ha manifestat l'alcalde.

Una altra campanya per a la qual s'està treballant, és la del control de plagues. Per part de la delegació de Sanitat i Consum, s'ha repartit fullets explicatius per a informar la ciutadania de com actuar davant d'un albirament de plagues i per a donar-los uns consells que posar en pràctica per a evitar eixes plagues de mosquits, rates o paneroles, entre altres. Per a més informació o per a alertar de qualsevol albirament de plagues, està disponible el telèfon del departament a través del 96 265 58 58, extensions 6847, 6848 i 6850.

L'alcalde ha recordat que segueixen endavant les celebracions dels mercats exteriors i interiors a la ciutat, per la qual cosa demà tornarà el mercat de Sagunt i que esta vesprada es presentarà la campanya de la delegació de Comerç i Mercats de dinamització del comerç i hostaleria locals «perquè quan passem a fase 1 tornem a eixe consum de proximitat que mantenen visca la nostra ciutat i que considerem que és tan important».

D'altra banda, a més del Dia Europeu de les Pimes, també és el Dia Internacional de la Infermeria, per la qual cosa l'alcalde ha tingut paraules d'agraïment per a este col·lectiu que tant està treballant en esta crisi, però també ha recordat que és el Dia Internacional de la Dona Matemàtica pel que el departament d'Infància ha proposat activitats com a jocs de fuita virtuals a través de les xarxes @MenudaCiutat i @DinaKidsConsell dirigits a la infància i patrocinats pel departament de Matemàtiques i el Grau en Matemàtiques Computacional de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló.

Repunt de l'incompliment de les normes de l'Estat d'Alarma

El primer edil ha informat que del divendres 8 al dilluns 11 de maig es van interposar un total de 86 denúncies per l'incompliment de l'Estat d'Alarma en el terme municipal de Sagunt, per la qual cosa s'ha reforçat el control policial en zones de major afluència de persones, així com en els punts de trobada entre el Port de Sagunt i Canet on s'ha detectat la circulació de persones entre municipis. «Són dades pels quals no ens podem sentir orgulls, ja que ens agradaria que la xifra fora zero, però lamentablement quan veiem situacions irresponsables que posen en perill tota la població, la Policia Local ha d'actuar», ha declarat l'alcalde. Ha recordat que les franges horàries en les quals es permet la circulació pels carrers són només per a passejar o fer exercici i que no està permés fer ús dels bancs o els parcs de jocs.

Per part seua, el regidor de l'Equip de Govern, Pepe Gil, ha estat present en la roda de premsa i ha destacat «un acord molt important per a esta ciutat» que es va aconseguir ahir, amb el qual «més de 5 milions d'euros de pressupostos que no estaven destinats inicialment a afavorir a gent més desfavorida, es destinaran a eixa gent. Quasi el 8% del pressupost municipal amb el qual intentarem que l'efecte d'esta pandèmia siga el menor possible, tant en els ciutadans com en les empreses».

D'altra banda, Gil ha felicitat també els infermers i infermeres, «jo sóc infermer i encara que últimament no estiga en eixes tasques, va pels qui estan prestant servici al peu del canó i intentant salvar vides en primera línia de batalla». A més, el regidor ha recordat que aquesta situació «no és una broma» i ha apel·lat la ciutadania a ser responsable, ja que «si ens descurem, per poc que siga, podem veure'ns obligats a repetir esta Fase 0 i això va únicament en detriment de la gent que emmalaltirà i de les empreses que no podran obrir ni prestar els seus servicis».

El regidor de l'Equip de Govern, Roberto Rovira també ha participat i s'ha sumat al reconeixement d'infermers i infermeres. Rovira ha llançat un missatge de tranquil·litat a l'Àrea de Salut, ja que «al marge de les dades que han eixit, estem entre els estàndards de la mitjana de la Comunitat Valenciana quant a la COVID-19 i no és tan alarmant com s'havia pintat». Quant a no passar a la Fase 1, ha lamentat no poder obrir les biblioteques, «però ja està tot preparat per a quan passem i a més estan a disposició els recursos online».

Referent a la sessió plenària extraordinària d'ahir, el regidor ha destacat que la decisió del Romanent de Tresoreria de Despeses Generals (superàvit) fora unànime. «Hi ha dos vies per a utilitzar els diners del romanent i nosaltres hem triat una decisió molt encertada, que és l'eixida valenta per a rescatar a les persones i a l'economia i a la ciutat amb inversió pública. Hem decidit realitzar un Pla de reconstrucció econòmica i social de la ciutat». A més, ha informat que «es destinaran 2,1 milions d'euros a la creació de llocs de treball, dels quals 1,5 milions aniran a plans directes d'ús de la Societat Anònima de Gestió (SAG)», de la qual és regidor. Finalment, quant a l'obertura dels ecoparcs ha demanat que s'utilitzen també els cinc tipus de contenidors que hi ha als carrers ja que no cal desplaçar-se als ecoparcs per a depositar residus que s'han de deixar en els contenidors de reciclatge en les vies públiques, i per a la temporada de Platges, ha assegurat que «comptem amb els millors servicis i estem estudiant mesures per a quan puguen obrir-se».

Pujar