elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt participa en Toledo en la 61a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya

Sagunt participa en Toledo en la 61a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya
  • La regidora de Turisme ha assistit a la cita en la qual s'ha donat el relleu en la presidència de l'associació que fomenta la preservació del llegat jueu en els municipis que en el passat van comptar amb comunitats d'esta cultura

La regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino, acompanyada per la tècnica de l'àrea, ha assistit este dimecres a la 61a assemblea general de la Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad, de la qual forma part Sagunt des de 2019, que s'ha celebrat a Toledo, en la Gran Sala d'Oració de l'antiga Sinagoga de Samuel ha-Leví, també coneguda com a Sinagoga del Trànsit, que actualment acull el Museu Sefardita.

Entre els assumptes que s'han abordat en la reunió, s'ha fet el traspàs de poders en la presidència de l'associació, que ara recau en l'alcalde de Monforte de Lemos, José Tomé, qui pren el relleu en el càrrec. Així mateix, s'ha aprovat el pressupost d'ingressos i despeses i quotes per a l'exercici 2023, s'ha avaluat l'activitat i s'han presentat noves propostes per part de les ciutats, i també s'ha treballat en l'esborrany del protocol d'adhesió de noves ciutats a partir de 2023.

«Cada vegada és major l'interés que suscita la cultura jueva del nostre municipi, ja que tenim un important llegat patrimonial i cultural d'esta comunitat. És per això que l'entrada de Sagunt en la Xarxa de Jueries s'aferma i ens permet tindre un producte turístic diferenciat i una projecció turística en el turisme nacional i internacional», ha manifestat la edil.

La trobada, que coincidix amb la celebració de la Setmana Sefardita de la ciutat manxega sota el lema Toledo jueu, ciutat de retrobament, i en la qual s'emmarca, va començar este dimarts i ha conclòs este dimecres després de l'assemblea. En ella, a més de la regidora de Turisme de Sagunt, Natalia Antonino, han participat els presidents que surt i l'entrant de la Xarxa, Juan Pérez (alcalde de Lucena) i José Tomé (alcalde de Monforte de Lemos) respectivament; l'ambaixadora d'Israel a Espanya, Rodica Radia-Gordon; la presidenta de la Comunitat Jueva de Madrid, Estrella Bengio; així com alcaldes, alcaldesses i representants municipals de les ciutats que formen part de la Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad, entre altres. El vicealcalde de Toledo, José Pablo Sabrido, ha exercit com a amfitrió en esta cita.

Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad

La Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad és una associació constituïda per municipis que compten en els seus conjunts medievals amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural que és herència de les Comunitats jueves que els van habitar. Els membres de la xarxa actuen de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i del llegat jueu, promovent projectes culturals, turístics i acadèmics així com mitjançant una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacions que contribuïsquen al coneixement i respecte mutu de pobles, cultures i tradicions.

Àvila, Barcelona, Béjar, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lorca, Lucena, Monforte de Lemos, Plasència, Rivadavia, Sagunt, Segòvia, Tarazona, Toledo, Tudela i Tui venen recuperant des de fa més de 20 anys les seues jueries, invertint temps i recursos en la rehabilitació de cases, carrers, palaus i quants edificis es puguen salvar de l'oblit per a rescatar el coneixement de les vides de les famílies jueves de tota procedència i condició, una història oculta, revelada després de cinc-cents anys i ara recuperada.

L'associació actua sense ànim de lucre i amb plena independència en la defensa d'este llegat. La Xarxa de Jueries d'Espanya, en la seua projecció internacional, és membre fundador de l'Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu, i realitza una intensa tasca de difusió a l'estranger.

Pujar