elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt insta el Govern a localitzar les desenes de milers d'espanyols desapareguts en el règim feixista

Sagunt insta el Govern a localitzar les desenes de milers d'espanyols desapareguts en el règim feixista
  • Esta moció va ser aprovada amb els vots a favor del PSOE, Compromís i EU, amb l'objectiu d’oferir un reconeixement a totes les persones que van patir persecució i van ser assassinades en el règim totalitari

El ple ordinari d'ahir, 27 de febrer, ha aprovat la moció presentada pels grups del PSOE, Compromís i EU que, amb motiu del Dia Europeu de la Memòria de l'Holocaust i el Dia Internacional de la Memòria de l'Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat, celebrat el 27 de gener, establix el reconeixement de totes les persones que van patir en els camps de concentració i extermini nazis. Així com continuar amb l'homenatge, que es va fer ja en el 2017, als quatre saguntins assassinats a Mauthausen-Gusen.

El text aprovat recull a més que es reconega els espanyols que van ser assassinats en els camps de concentració o dins de les presons del nostre país per motius polítics. Per això, l'ajuntament insta el Govern a redoblar els esforços per a localitzar les desenes de milers d'espanyols que encara es troben desapareguts en les cunetes. Així que, la moció sol·licita que el govern de la nació duga a terme les actuacions legislatives necessàries perquè condemne el franquisme com a règim aliat del nazisme i impedisca l'apologia d'este i es revisen les condemnes dictades per tribunals especials o aquelles basades en delictes polítics, per orientació sexual o per raons ètniques durant el règim franquista. Esta proposta ha sigut defensada pel regidor d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro.

D'altra banda, esta moció acorda que Sagunt s'adherisca a la Xarxa de Municipis per la posada en Valor de la Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, així com a la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme: Mai més, de l'Associació Amical Mauthausen, amb l'objectiu de treballar conjuntament en la sensibilització, divulgació i prevenció del feixisme, i buscar la implicació d'entitats memorialistes de la ciutat.

Segons la moció, en la seua part expositiva, la col·laboració del règim franquista amb el règim nazi va ocasionar que més de 10.000 espanyols acabaren en camps de concentració nazis, com el de Mauthausen-Gusen, dels quals aproximadament 5.000 van morir, entre ells els quatre saguntins Ramón Agustí, Juan Bautista Barberà, Francisco García i Andrés Villaplana. A més, apunta que la quantitat total de víctimes estaria entre 15 i 22 milions. També, esta moció recorda que hui tenim el «trist rècord» de ser el segon país en el món amb més persones desaparegudes a conseqüència de la repressió d'un règim totalitari aliat del nazisme i en el qual les decisions preses pels seus tribunals d'excepció mai han sigut revisades.

A més, esta moció recorda que, després de la Segona Guerra Mundial, Alemanya, en un intent de reconéixer i reparar el mal causat ha anat demanant perdó als diferents pobles, ètnies i col·lectius per les atrocitats causades pel règim nazi. Així mateix, internament Alemanya ha establit com a delicte l'apologia del nazisme, que pot ser castigat amb fins a cinc anys de presó.

Pujar