elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt ja forma part de la xarxa de destinacions turístiques intel·ligents de la Comunitat Valenciana

Sagunt ja forma part de la xarxa de destinacions turístiques intel·ligents de la Comunitat Valenciana
  • La destinació complix amb més del 50% dels indicadors que establix la Generalitat a través de la ferramenta d’Autodiganòstic i establix un total de 40 actuacions a desenvolupar en el marc dels pròxims anys

MÉS FOTOS
Sagunt ja forma part de la xarxa de destinacions turístiques intel·ligents de la Comunitat Valenciana - (foto 2)

L'Ajuntament de Sagunt ha presentat este matí el Pla Director de Destinació Turística Intel·ligent, el qual permet a Sagunt formar part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana. A l'esdeveniment han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i el director general d’Invat·tur, Francisco Juan Martínez.

Després del procés d'avaluació i autodiagnòstic, la destinació ha superat l'índex necessari per a formar part de la Xarxa DTICV i avançar en el desenvolupament d'un turisme sostenible. L'estudi revela un 53% de mitjana en el compliment dels 116 indicadors que analitza el model d'autodiagnòstic de la Comunitat Valenciana. El Pla Director DTI de Sagunt és un full de ruta imprescindible en l'estratègia turística i territorial del municipi.

L'Ajuntament ha elaborat este document amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana, a través d’Invat·tur, i la coordinació de la consultora Templa Consulting. En el Pla, han participat pràcticament totes les àrees municipals, liderades per Alcaldia i Turisme; així com les diferents associacions i empreses de la localitat.

El Pla Director DTI permet a Sagunt establir una guia de projectes a desenvolupar de manera ordenada i innovadora. A més, la Xarxa DTICV facilita l'accés a finançament per a la posada en marxa d'accions i iniciatives basades en la sostenibilitat, accessibilitat, transparència i participació en la presa de decisions. Cal recordar que el Pla Director DTI s'estructura al voltant de cinc dimensions: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. Estes es desagreguen en indicadors capaços de mesurar que a prop o lluny està una destinació respecte del model intel·ligent i òptim.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, afirma que «quan parlem del Pla Turístic Intel·ligent, estem parlant d'una nova metodologia a seguir a l'hora de desenvolupar el turisme basat sobretot en l'establiment i control de diferents indicadors que ens ajuden a prendre millors decisions. Estos indicadors estaran marcats en funció d'una sèrie de 17 objectius que volem aconseguir. A l'hora de poder prendre decisions és importantíssim que tinguem una manera d'avaluar si realment ens estem acostant o no a aconseguir eixos objectius». Al que ha afegit: «La demanda cada vegada està més alineada amb eixos 17 objectius i eixa component econòmica de ser una destinació turística amb eixos indicadors és essencial perquè cada vegada més persones els utilitzen en la seua presa de decisions a l'hora de triar una destinació turística».

En el cas del model DTICV estos 5 eixos es convertixen en 8 dimensions amb 116 indicadors. L'objectiu és possibilitar que, a més de conéixer el seu estat respecte als paràmetres fixats per la Generalitat, puguen articular un pla que aborde les pròpies necessitats que cada destinació necessite solucionar sobre la base de les seues capacitats: Governança, Sostenibilitat, Accessibilitat, Innnovación, Connectivitat, Intel·ligència, Informació Turística i Mobilitat.    

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha donat l'enhorabona a la ciutat de Sagunt per la gran tasca que fan des del departament de Turisme i, també, per la voluntat i l'actitud de voler emprendre este viatge en una projecció de futur evident. «Este Pla Director intercepta els millors valors que té la ciutat per a desplegar el potencial i, al final, és el gran objectiu: la metodologia, la part instrumental, la intel·ligència i la innovació, són elements que venen a accelerar el procés. Sou perfectament conscients de la línia de política turística magnífica que està duent a terme la ciutat de Sagunt. La singularitat que hi ha a Sagunt ens ajuda moltíssim a tota la Comunitat Valenciana».

Elements diferencials

El Pla Director DTI de Sagunt inclou una anàlisi DAFO de la destinació i a partir d'este estudi i de les dades obtingudes s'elabora un Pla d'Actuacions. El document recull un total de 40 propostes dividides d'acord amb els cinc eixos i un denominat producte tractor: la Cultura. Com a resum, l'estudi assenyala com a element diferencial de Sagunt el conjunt de la seua oferta turística. A més del Sol i Platja, Sagunt, com a destinació turística, oferix a la seua demanda una àmplia varietat d'experiències turístiques, fent especial èmfasi en aquells recursos pertanyents als segments del turisme cultural (i especialment els caracteritzats pel seu llegat romà, jueu i industrial), i en menor mesura, però també significatius, els naturals.

Este producte tractor precisarà d'unes certes infraestructures que engloben la participació de l'Administració Local i la part privada, la seua adequació i la seua comercialització. Es proposa unitat d'acció i de presa de decisions per a coordinar els recursos existents i potenciació.

Així mateix, entre les propostes, el Pla Director DTI de Sagunt conté un cronograma per al desenvolupament d'estes 40 actuacions. D'esta manera, el full de ruta se sincronitza amb els recursos disponibles i una planificació econòmica viable. Entre les prioritats, el document aposta per la millora de mecanismes de Governança enfocades a la gestió i coordinació, fomentant així interessos i voluntats per part de tots els actors del sector.

En segon lloc, es proposa fer un salt qualitatiu en la captació de dades i el tractament d'estes. Sagunt ja compta amb algunes ferramentes digitals com a app, web i altres elements. El monitoratge de totes elles i, sobretot, la derivada de fluxos turístics podrà facilitar que es continue avançant en la creació de productes turístics atractius dins dels paràmetres del model intel·ligent. Finalment, cal destacar que, entre les accions del Pla Director DTI, podem trobar iniciatives sense cost. També que la planificació s'ha establit dins d'un marc de 3 anys.

Objectius de Desenvolupament Sostenible i nous perfils

El model DTICV és pioner a Espanya i Europa. En l'actualitat, esta base està marcant l'accés a finançament de les administracions de tots els nivells. L'aprovació del Pla Director és una ferramenta en este sentit i un requisit. A més, la seua posada en marxa servix per a establir un camí que està en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Les propostes i necessitats marcades també constituixen el marc d'oportunitats per a l'ocupabilitat. El sector turístic viu, com uns altres, un procés de transformació digital i aquesta nova realitat suposa la demanda de nous perfils professionals, especialment els lligats a Big Data i el seu tractament enfocat en el sector.

Pujar