elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt ja disposa de l'informe extern sobre el projecte de Costas per a la regeneració de les platges

Sagunt ja disposa de l'informe extern sobre el projecte de Costas per a la regeneració de les platges
  • Este estudi encarregat per l'Ajuntament destaca del projecte de Costas l'eliminació de les graves i la restauració dunar

L'Ajuntament de Sagunt ja disposa de l'informe de valoració sobre el projecte de la Demarcació de Costas de regeneració de les platges de Almardà, Corint, Malva-rosa i Canet d'en Berenguer que va encarregar a l'Institut Mediterrani per al Desenvolupament Sostenible, Imedes. Este estudi també destaca la incidència que tindrà sobre estes platges l'actuació que Costas desenvoluparà al Sud de la província de Castelló.

L'alcalde, Darío Moreno, ha manifestat que una vegada finalitzat l'informe a càrrec d'un equip multidisciplinari, «ara passarem a la següent fase que és compartir les conclusions d'este informe amb l'associació de veïns, amb la resta de partits polítics i establir els següents passos a donar per part de l'Ajuntament de Sagunt». Darío Moreno ha avançat algunes valoracions de l'estudi: «Com a conclusions, l'informe realitza algunes aportacions que considerem que podrien millorar el projecte de Costas, però valora positivament la proposta que ha arribat a l'Ajuntament respecte a la regeneració de les platges de Canet, Almardà, Corint i Malva-rosa. Des d'eixa perspectiva intentarem lluitar per continuar millorant eixe projecte per a les nostres platges, però és un bon punt de partida per a intentar arribar a un consens entre la societat civil, l'Ajuntament de Sagunt i Costas».

Este informe, que serà presentat a la Comissió Especial de Platges que es reunix divendres que ve les 13 hores, considera positiu el garbellat i retirada de graves, així com la restauració del cordó dunar. Quant a la regeneració de les platges i la procedència de l'arena, l'informe establix que la falta de concreció respecte a este punt (el projecte indica que el material procediria de la costa de Cullera o d'un altre jaciment) «no pot significar la substitució per aportacions de material procedent de pedreres que tenen uns diàmetres més gruixuts, formats per gravetes i no tant d'arenes».

També assumix que, respecte a l'actuació de Costas en el front marítim de la província de Castelló, s'executarà l'espigó en la Gola de Queralt: «S'hauria d'establir un pla de monitoratge en continu sobre les platges de Sagunt i Canet d'en Berenguer, per a vigilar l'evolució de la línia de costa després de l'execució de les actuacions de regeneració, a fi de preveure accions correctives amb la suficient antelació».

D'altra banda, l'estudi conclou que el projecte de Costas no inclou ni mesures ni elements de protecció no agressius que ajuden l'estabilitat de les platges i a minimitzar futurs temporals: «S'haurien de valorar elements de protecció de la morfologia de la platja resultant a fi de consolidar en l'espai temporal més ampli l'actuació prevista».

Així mateix, advertix que seria necessari establir un «pla de vigilància detallat per a la protecció de la costa» que preste «especial atenció als efectes que l'actuació poguera tindre sobre la part submergida de la platja i les prades de Posidònia Oceànica» que se situen en ella. D'igual manera, avisa que el projecte «no justifica mitjançant criteris tècnics el motiu pel qual les actuacions no es prolonguen en tota la platja de Almardà i Canet d'en Berenguer», establint un «límit artificial en què la franja nord s'incrementa més que la franja sud», perquè entén que «la retirada de graves sembla insuficient».

En este sentit l'informe proposa «garbellar el material sedimentari d'estes platges per a eliminar les graves ja existents –a causa de fenòmens com els temporals costaners, amb gran capacitat per a canviar la morfologia dels arenals, segons apunta l'escrit– i estendre les arenes resultants del procés a la platja d'origen». L'informe suggerix igualment incorporar a la Comissió Especial de Platges de l'Ajuntament de Sagunt en la planificació i seguiment del projecte com a desenvolupament de l'enfocament de Gestió Integrada de Zones Costaneres (GIZC), qüestió que es considera de «gran utilitat».

Entre les conclusions de l'estudi també figura una bateria de propostes entre les quals s'inclouen eines i millores al projecte com la pròpia Gestió Integral de Zones Costaneres; perseguir el coneixement de la dinàmica costanera; la recuperació de prades de Posidònia Oceànica; l'adequació de goles, espigons i esculleres; l'ús públic de passejos i sengles blanes en l'entorn dunar; mesures de control i seguiment; un pla de platges intel·ligent; un pla de monitoratge; i la gestió de finançament i prospecció de fons de la Unió Europea.

Pujar