17 de gener de 2021 17/1/21

Sagunt desenvolupa un pla director de Destinació Turística Intel·ligent per a millorar les experiències de visitants

Sagunt desenvolupa un pla director de Destinació Turística Intel·ligent per a millorar les experiències de visitants - (foto 1)
  • Este matí s'ha presentat un primer diagnòstic per a informar de la importància i dels beneficis de treballar en esta xarxa de destinacions i incloure les noves tecnologies per a prestar millors servicis

Sagunt es troba immers en el desenvolupament d'un pla director de Destinació Turística Intel·ligent. La realització d’este projecte permetrà a la nostra ciutat passar a formar part dels 13 destinacions reconegudes de la Comunitat Valenciana i d'una xarxa de Destinacions Intel·ligents a nivell nacional. Així mateix, permetrà l'accés a una xarxa d'ajudes específiques per a les destinacions distingides.

En este sentit, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno i la delegada de Turisme, Natalia Antonino, han presentat hui, juntament amb el gerent de l'empresa Siens Consulting, Mariano Torres, un primer diagnòstic als regidors de l'Equip de Govern per a informar de la importància i dels beneficis de treballar en esta xarxa de Destinació Turística Intel·ligent (DTI).

Natalia Antonino assenyala que el resultat del diagnòstic «ens facilitarà el coneixement en molts àmbits i ens ajudarà a implementar una millor coordinació dels departaments, per a transformar-lo així en oportunitats econòmiques per al municipi».

Per la seua banda, Darío Moreno considera «essencial per a la nostra ciutat convertir-nos en una Destinació Turística Intel·ligent, perquè una de les pedres angulars que estem intentant impulsar dins de les polítiques de l'Ajuntament és que necessitem millor informació per a poder prendre decisions».

Per a l'alcalde, un DTI ha d'incloure les noves tecnologies per a poder prestar un millor servici, però, sobretot, «utilitzar la informació generada a través dels usuaris i usuàries de la nostra ciutat per a poder millorar l'experiència de la gent que ens visita, per a millorar en la presa de decisions adequades que esta ciutat necessita i incrementar el valor afegit dels visitants de la nostra ciutat, siga perquè tenen interés en el nostre patrimoni industrial, cultural, històric, o perquè vengen a gaudir de les nostres platges o dels nostres espais naturals».

El model DTI és un model que redefinix la gestió turística a partir de 5 pilars: la governança, la innovació, la tecnologia, l'accessibilitat i la sostenibilitat. En este projecte, la presa de decisions ha de basar-se no en percepcions, sinó en informació contrastada amb dades. Per això, este primer diagnòstic resulta positiu per a obtindre informació concreta sobre diferents sectors de la ciutat amb la finalitat de millorar així el turisme. El model DTI permet, a més, conéixer millor al turista, tant el que està en la destinació com el que té intencions de visitar Sagunt.

Amb l'ús de diverses tecnologies com el Big Data i la Intel·ligència artificial, entre altres, es pot aconseguir arribar al turista en el moment en el qual està triant la seua destinació per a viatjar o prenent una decisió, per això, des del departament de Turisme, consideren que este model de turisme és molt eficient i aporta molts avantatges. A més, la Destinació Turística Intel·ligent no sols és capaç de promocionar de manera eficaç, sinó que també aporta una visió sostenible tant a nivell mediambiental com en la gestió de recursos. D'una banda, a nivell econòmic, ja que proposa una ètica professional amb l'empresariat, i, d'altra banda, a nivell social, amb la finalitat que el turisme tinga un impacte positiu en la vida de veïns i veïnes del municipi.

Des del Departament de Turisme asseguren que són múltiples els avantatges associats al model de Destinació Turística Intel·ligent, més encara en l'actualitat en la qual el sector turístic s'ha vist greument afectat a causa de la pandèmia provocada pel coronavirus i en la qual el desplegament de les noves tecnologies també pot ajudar a oferir major seguretat al turista perquè visite Sagunt amb les màximes garanties.

Encara que el projecte sorgix des d'Alcaldia i la Delegació de Turisme, l'Ajuntament de Sagunt entén el turisme com un sector transversal, per la qual cosa també participen en esta iniciativa gran part de la resta de regidories com Medi Ambient, Noves Tecnologies, Platges, Patrimoni, Serveis Socials o Seguretat Ciutadana, entre altres. Estes i altres delegacions com a Promoció Econòmica, Urbanisme i Comerç contribuiran a l'elaboració del model DTI des del treball tècnic que es realitza a l'Ajuntament. Per això, en la reunió d’este matí ha intervingut gran part dels regidors de l'Equip de Govern.

Pujar