elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt continua este divendres la celebració del I Setembre Sefardita amb una conferència i una visita guiada a la Jueria

Sagunt continua este divendres la celebració del I Setembre Sefardita amb una conferència i una visita guiada a la Jueria
  • Al llarg d'este mes la ciutadania pot participar en diverses activitats com a visites guiades, rutes nocturnes per la Jueria, conferències, diàlegs, degustacions de cuina i productes sefardites o concerts de música sefardita

Sagunt continua este divendres la celebració del I Setembre Sefardita, emmarcat dins del Pla de Promoció Turística del producte cultural de Sagunt i de la Comunitat Valenciana. La pròxima activitat programada serà este divendres 17, a les 19.00 hores a la Casa dels Berenguer, on tindrà lloc la conferència Jueus i cristians: tensions i diàlegs, a càrrec del catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València Ferran García Oliver; i a les 22.00 hores una nova visita guiada nocturna a la Jueria per a fins a 25 persones.

L'endemà, el dissabte 18 de setembre a les 19.00 hores, la Casa dels Berenguer acollirà uns microdiàlegs en els quals es donarà a conéixer l'immoble, la seua història, el seu passat jueu i les seues particularitats per a donar pas a les 22.00 hores a una altra visita nocturna a la Jueria, en tots dos casos amb un aforament de 25 persones. El diumenge 19 al migdia en el mateix escenari hi haurà uns nous microdiàlegs, en esta ocasió dedicats a les festivitats majors del Judaisme, amb degustació de vins kosher i explicació dels mateixos a càrrec de Moshé Arias, i en què podran participar fins a 20 persones.

La programació continuarà el divendres 24, també a la Casa dels Berenguer, amb el concert Llums de Sefarad, pel duo musical Vicky i Jaime, amb cançons tradicionals sefardites, a partir de les 20.00 hores; després hi haurà una altra visita guiada nocturna a la Jueria per a 25 persones; i conclourà amb el recital de Mara Aranda, possiblement la referència més coneguda en l'actualitat de la música sefardita contemporània, que interpretarà una selecció del repertori de Ibn Gabirol per a clausurar este I Setembre Sefardita el dissabte 25 des de les 19.00 fins a les 20.00 hores aproximadament a l'Auditori Mario Monreal. En el primer d'estos dos esdeveniments les places estaran limitades a 25 assistents mentre que en el de Mara Aranda el límit serà de 250 persones.

En este sentit, al llarg d'este mes de setembre la ciutadania pot participar en diverses activitats com a visites guiades, rutes nocturnes per la Jueria de Sagunt, conferències, diàlegs, degustacions de cuina i productes sefardites o concerts de música sefardita en una extensa programació elaborada per la Delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt, en col·laboració amb la Xarxa de Jueries d'Espanya Camins de Sefarad i diverses entitats privades locals, mitjançant la qual es pretén fer un pas més en l'aposta per la promoció de la cultura jueva en tota la seua extensió.

Així mateix, alguns establiments hostalers que col·laboren amb la iniciativa, com Le Fou, el Forn de la Melica, la Taverna de la Serp, La Llar dels Déus o Deli-K, elaboren plats i productes sefardites. Totes les activitats són gratuïtes excepte aquelles de degustació o els menús i productes que oferixen els locals d'hostaleria i alimentació.

Les reserves per a les diferents activitats gratuïtes s'han de realitzar a través de l'Oficina de Turisme, atés que hi ha un límit d'inscripcions per a cadascuna. D'altra banda, per a participar en algunes de les activitats és necessari aconseguir una passada en qualsevol dels establiments que oferixen productes o gastronomia sefardita durant el mes de setembre. Les persones interessades poden consultar les condicions tant en les oficines de turisme com a través de la web de Turisme Sagunt, www.saguntoturismo.com.

Joc Busca la llave del diálogo

D'altra banda, fins al 30 de setembre es pot gaudir del joc Busca la Llave del Diálogo, que ha posat en marxa la Xarxa de Jueries Camins de Sefarad i que consistix a visitar tres espais jueus de la ciutat, buscar els QR que s'han col·locat els mateixos i accedir a les tres activitats que s'hauran de completar per a aconseguir la clau.

El joc es realitza a través de diversos punts geolocalizados i accedint a ells mitjançant la ubicació del mòbil. En cadascun les persones participants trobaran una activitat amb la temàtica d'enguany: Diàlegs. Estes activitats consistiran en la visualització d'un vídeo, escriure un paràgraf d'una història en cadena o decidir quin tipus de diàleg obrir. Després de completar les tres estreles es recollirà la clau en l'Oficina de Turisme de Sagunt (Pl. Cronista Chabret s/n).

La Xarxa publicarà les diferents històries en cadena escrites per tots els participants en cada ciutat i sortejarà una estada en alguna de les seues ciutats entre els qui participen. Per a més informació, es pot consultar l'enllaç.

Sagunt és l'única ciutat valenciana que forma part de la Xarxa de Jueries d'Espanya Camins de Sefarad, formada per 21 municipis que compten amb un patrimoni jueu i que promouen projectes culturals, turístics i acadèmics entorn del passat i la cultura jueva dels seus centres històrics.

Cal recordar, així mateix, que el passat dia 5 de setembre es va commemorar la Jornada Europea de la Cultura Jueva per a la conscienciació sobre el patrimoni i llegat jueu, una iniciativa que va nàixer en 1996 a França sota la fórmula de "portes obertes" i a la qual es va sumar la Xarxa de Jueries d'Espanya Camins de Sefarad.

Pujar