elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores

Sagunt celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores
  • Cada regidoria ha exposat les accions socio-educatives del seu departament amb l’objectiu de visibilitzar un procés socio-educatiu transversal que contribuïx a sumar en la construcció i millora qualitativa de servicis del municipi

MÉS FOTOS
Sagunt celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores - (foto 2)
Sagunt celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores - (foto 3)
Sagunt celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores - (foto 4)

Sagunt ha celebrat hui el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. L’acte, que ha tingut lloc en el Conservatori Municipal de Sagunt a les 12 hores, ha acollit a regidors i regidores i a tècnics i tècniques de diferents departaments municipals que duen avant propostes socio-educatives.  L'activitat està organitzada pel departament d'Educació i la Universitat Popular.

En esta sessió cada regidoria ha exposat les accions socio-educatives del seu departament amb l’objectiu de visibilitzar un procés socio-educatiu transversal que contribuïx a sumar en la construcció i millora qualitativa de servicis del municipi.

Durant l’acte de presentació d’esta cita, el professorat del conservatori ha interpretat tres peces musicals: Princesa i Zarabanda, del compositor Rafael Doménech Pérez i Cadenza, de Joaquín Rodrigo.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha fet referència en gran part al treball de les àrees d'Igualtat i de Medi Ambient, de les quals és regidor i, a més, ha agraït al Conservatori el poder realitzar allí l'acte. A més, ha destacat que  «és imprescindible que ens basem des del punt de vista de la transversalitat, que nosaltres entenem com la col·laboració amb la resta de departaments de l’Ajuntament i, també, intentar eixir de l’àmbit de l’administració local i comptar també amb el teixit associatiu i amb la societat civil en tal de poder dur endavant accions de sensibilització i de conscienciació, que al cap i a la fi també és educació».

L'alcalde s'ha dirigit a la resta de polítics i polítiques, tècnics i tècniques per a explicar que «realment tots participem i, tal volta, el que hem trobat a faltar tot este temps és eixa coordinació i col·laboració que deuríem d’haver tingut anys enrere. Quan parlem de Sagunt Ciutat Educadora anem en eixe camí, en el convergència, de compartir eixes experiències i de tindre eixa visió conjunta per poder millorar eixos serveis que oferim en general i, en aquest cas concret, als centres educatius. Este és un projecte per a tots les edats, no sols per als xiquets i xiquetes, perquè al llarg de tota la nostra vida seguim aprenent. És la nostra responsabilitat que així siga i poder promoure-ho. Esta jornada ha sigut un gran pas endavant que ara hem de continuar entre tots i totes. Demanar-vos des de tots els departaments que continueu comunicant-nos».

D’altra banda, el regidor d’Educació, José Manuel Tarazona, ha indicat que la Mesa de Coordinació de la Ciutat Educadora «ha de ser concebuda també com una oportunitat d’aprenentatge, on representants de diferents àrees reflexionen conjuntament sobre l’impacte educatiu de les polítiques i iniciatives municipals i les traslladen als seus respectius departaments, amb l’objectiu que aquestes s’alineen amb la Carta de Ciutats Educadores». A més, Tarazona ha explicat les tasques que es fan des del departament d’Educació, on ha destacat la Fira de la Formació Professional, Connecta amb la Ciència i el Programa d’Aules Compartides , entre altres.

A l’esdeveniment ha assistit l’alcalde de Sagunt, com a representant de les àrees d’Igualtat i de Medi Ambient, Darío Moreno; el regidor d’Educació, José Manuel Tarazona;  la regidora del departament d’Universitat Popular, del Gabinet de Promoció del Valencià i de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano; el delegat de l’àrea d’Arxius i Biblioteques i de la SAG, Roberto Rovira; el delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca; el regidor de Mobilitat, Javier Raro; el delegat  d’Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón; la delegada de Promoció Econòmica, Maria José Carrera; la regidora de Participació Ciutadana, Ana Maria Quesada; i la delegada de Turisme i de Policia Local, Natalia Antonino. No han pogut assistir-hi el delegat de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, i la delegada de Cultura, Asun Moll.

Els governs locals poden jugar un paper determinant sobre el futur de les comunitats a les quals servixen, però la seua influència serà major si aconseguixen sumar el compromís d'altres actors locals. Per eixa raó, és determinant iniciar el procés amb una fase de preparació interna que, posteriorment, haurà de reforçar-se amb l'establiment d'una xarxa d'entitats i organismes amb presència en el municipi. La construcció de la ciutat com a espai educador requerix d'un impuls polític inicial que compte amb el suport de les diferents sensibilitats polítiques del municipi.

Es tracta d'un projecte de ciutat que sobrepassa les competències d'una única àrea regidoria, secretaria o departament. La Ciutat Educadora requerix d'un fort lideratge polític que done cobertura a tot el procés per a poder influir tant en la gestió municipal com en els agents locals de la comunitat. En este sentit, és clau que les regidories  lideren el procés per a potenciar l'abast del projecte i donar coherència al conjunt d'accions que, des de diferents àrees, contribuïxen a construir la Ciutat Educadora. És necessari que el lideratge polític compte amb el suport de personal tècnic, amb competències i recursos, que permeta avançar i vetlar per l'impuls de la Ciutat Educadora.

La Ciutat Educadora ha de construir-se, des de la transversalitat, a partir d'una xarxa d'actors, ja siga individual o col·lectiva, que treballen de manera coordinada des de diferents àmbits. Este treball conjunt té un valor educatiu: les persones aprenen a escoltar- se, a respectar les opinions diferents, a col·laborar i a adoptar un paper actiu en la transformació de la seua ciutat. Esta multiplicitat d'actors comporta la necessitat de consensuar uns objectius educatius alineats i que els valors transmesos des de les diverses iniciatives que tenen lloc a la ciutat incrementen la igualtat d'oportunitats i la cohesió social de la ciutadania.

Pujar