elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt celebra la Nit Europea de la Investigació Valenciana

Sagunt celebra la Nit Europea de la Investigació Valenciana
    MÉS FOTOS
    Sagunt celebra la Nit Europea de la Investigació Valenciana - (foto 2)

    La regidoria de Cultura ha presentat hui en roda de premsa la Nit Europea de la Investigació Valenciana. Este matí, la Domus Baebia ha acollit l'acte on s'ha presentat el programa d'activitats i al que ha assistit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, i membres de les entitats col·laboradores.

    Divendres que ve, 28 de setembre, se celebrarà la Nit Europea de la Investigació Valenciana en diferents ubicacions de Sagunt i del Port de Sagunt durant tot el dia. El programa per a este dia, tal com han explicat membres de la Domus Baebia, començarà a les 10.30 hores amb el taller 'Paper de la dóna en el món antic segons la investigació de l'epigrafia femenina a Sagunt' que serà en la Domus Baebia i va enfocat principalment a les associacions de dones de la localitat; a les 17.00 hores, la Glorieta de Sagunt acollirà dos tallers gratuïts per al públic en general, el taller 'Jocs matemàtics en el món romà' i el taller 'Ciència a l'antiguitat. LOGOS ET PHYSIS'. Finalment, a les 19.30 hores, el saló d'actes de l'Alt Forn nº2 del Port de Sagunt acollirà la xarrada 'L'astronomia d'Hipàtia i l'univers actual' que l'oferirà l'Associació Sapiència de Divulgació Científica, oberta al públic en general i gratuïta.

    A més de les activitats esmentades en el programa, a la vesprada, en la Glorieta hi haurà animació per part de Grup de Recreació Històrica Saguntum Civitas, s'oferiran menús i tapes romanes en els restaurants col·laboradors, hi haurà visites guiades i el Museu Històric i la Llar dels Déus estaran oberts fins a les 22.00 hores.

    L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat el treball i la dedicació de tots els col·lectius participants en la jornada i ha assegurat que esta "és una magnífica idea per a lligar la ciència amb el que és una part molt important de la nostra identitat: el patrimoni, l'època clàssica, que moltes vegades s'enfoca i s'associa als mites, la cultura en sentit general, la literatura... però es perd de vista que una de les grans aportacions de l'època clàssica és la ciència".

    Per açò, Fernández considera que "este projecte està absolutament encertat i esperem que siga un èxit i vaja completant el nostre projecte de Capital Cultural Valenciana, que jo crec que s'està justificant dia a dia el perquè ho som. És precisament per tota esta programació i, sobretot, perquè la gent d'esta ciutat està molt implicada, tant en els elements patrimonials més antics fins a les expressions culturals més actuals que formen part de la nostra vida quotidiana".

    El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha assegurat que fins ara "el País Valencià no tenia este projecte i arran d'una iniciativa de la Universitat Jaume I i de la Conselleria d'Educació, en concret de Josefina Bueno, es duu a terme i participen en ell totes les universitats públiques més importants del nostre país, així com ciutats i entitats rellevants". Tarazona ha destacat que, com a Capital Cultural Valenciana, la secretaria autonòmica de Cultura va incloure a Sagunt en este projecte que destaca des de tres vessants: "per la seua difusió científica, perquè enguany és l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i per la visibilització de la dona en l'àmbit científic".

    El regidor de Cultura també ha destacat la participació dels col·lectius "per a poder estructurar una ciutat amb projecció de cara a Capital Cultural i Patrimoni de la Humanitat. Evidentment, és molt important que tots nosaltres ens involucrem; des de fa un temps estem treballant les xarxes socials i la difusió científica, fonamentalment a través de Sapiència o a través de Nautilus. S'ha fet un projecte amb diverses organitzacions, i el nostre concretament era la ciència en l'època clàssica, en l'àmbit romà".

    La Nit Europea de la Investigació Valenciana és un projecte de Sagunt com a Capital Cultural Valenciana i està organitzat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, l'Ajuntament de Sagunt, Ludere et Discere i Domus Baebia, en col·laboració amb la Fundació de la Comunitat Valenciana del Patrimoni Industrial de Sagunt, MVSAG (Museu Històric de Sagunt), Sapiència, La Llar dels Déus, Saguntum Civitas, La Taverna de la Serp, Gastro Duc, Mesón Casa Felipe, Explora Sagunt i Celia Peris.

    Pujar