elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual

Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual
  • Desfilades, música, dansa, mascletàs i diferents actes de Moros i Cristians són algunes de les activitats que estaran subjectes sota la normativa sanitària vigent

MÉS FOTOS
Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual - (foto 2)
Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual - (foto 3)
Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual - (foto 4)
Sagunt celebra el 9 d'Octubre recuperant part de la programació habitual - (foto 5)

La delegació de Festes i Cultura Popular de l'Ajuntament de Sagunt organitza un any més una completa programació amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment per al qual s'organitzen diversos actes culturals i festius en el municipi que compten amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius locals.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, han presentat juntament amb el president de l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt, Patrick Salvador, els actes previstos per a la festa major de la Comunitat Valenciana d'enguany al municipi.

«El 9 d’Octubre és el dia de tots els valencians i les valencianes, és un dia de germanor i per això esta agenda pretén ser una agenda oberta a la ciutadania i col·laborativa, també, amb totes aquelles tradicions i associacions de la nostra ciutat que defensen la nostra cultura, una cultura valenciana que és polièdrica», ha afirmat el primer edil.

Per la seua part, la regidora de Festes i Cultura Popular ha incidit també en la rellevància d'este dia per al poble valencià, en general, i per a Sagunt en particular: «De nou, el 9 d’Octubre, el nostre dia, el dia dels valencians i les valencianes, de Sant Donís, de la mocadorà, de Jaume I, dels nostres orígens i de la nostra identitat, i sobretot de les nostres tradicions, que hem de continuar mantenint».

El programa d'actes donarà inici el divendres, dia 1 d'octubre, a les 18.30 hores amb la desfilada protagonitzada per l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt de trabucs i música pel Dia de l'Alardo. A continuació, a les 21.30 hores a la Casa Municipal de Cultura tindrà lloc la representació teatral L'abraçada dels cucs de Cactus Teatre.

Els actes continuaran el dissabte 2 amb el Despullament del Moro a les 20.00 hores a l'Església del Salvador i, d'altra banda, el diumenge 3, l'Associació de Moros i Cristians durà a terme les Ambaixades i batalla en el Teatre Romà de Sagunt. El diumenge la Lira Saguntina també oferirà el concert Retrobem la nostra música a les 19.00 hores a l'auditori Joaquín Rodrigo.

La festivitat continuarà la següent setmana, el divendres 8 d'octubre a les 20.00 hores, amb Danses valencianes, de l'associació cultural Grup de Danses Els Fallers a l'Auditori de la Plaça Doctor Peset Aleixandre-Triángulo Umbral, i a les 21.30 hores en el mateix lloc seran els Correfocs, a càrrec de La Diabòlica de Morvedre.

El 9 d'Octubre començaran els actes a les 12.00 hores amb el toc de campanes de tancament de portes de la Vila dels Campaners de Morvedre en la Plaça Major. A més a més, a les 13.00 hores tindrà lloc l'acte institucional de lliurament de medalles d'or i de plata que concedeix l'Ajuntament de Sagunt a l'Auditori Joaquín Rodrigo. Este acte serà obert a la ciutadania, però estarà limitat en aforament per precaució.

A més a més, el dia gran continuarà amb dos mascletades simultànies a les 14.00 hores, una en l'avinguda Pianista Mario Monreal de Sagunt i l'altra en la Plaça Doctor Peset Aleixandre-Triángulo Umbral del Port de Sagunt. El dia finalitzarà amb la Renaixença que ofereix el grup de Danses de Morvedre a les 19.30 hores. Així mateix, es mantindrà la iniciativa de projectar la Senyera a l'Ajuntament de Sagunt i en la Tinença d'Alcaldia del Port de Sagunt en esta jornada tan assenyalada.

Però les celebracions no acabaran el Dia de la Comunitat Valenciana, sinó que s'estendran fins al dia de la Verge del Pilar, patrona d'Aragó, com a mostra de germanor amb la important comunitat aragonesa assentada en el municipi i els membres de la qual «mereixen també gaudir d'este dia», tal com ha indicat Asun Moll. «Incloem la Casa d'Aragó i el Centre Aragonés, que també formen part de la nostra identitat i que també aporten riquesa a la nostra ciutat», ha agregat Darío Moreno.

Així, el diumenge 10 tindrà lloc a les 12.00 hores Danses Valencianes, de l'Associació Cultural Danses Valencianes El Port a la Casa Municipal de Cultura i a les 20.00 hores serà A la fresca, del Teatre de Carrer Anna Confetti en la Plaça de la Concòrdia. D'altra banda, el dilluns 11 tindrà lloc l'actuació de música Carrer (en valencià), de No Falla als jardins del Centre Cívic-Antic Sanatori.

Finalment, l'últim dia d'actes serà el dimarts 12 d'octubre, que començarà a les 12.30 hores amb el Festival de Jotas Aragonesas de la Casa d'Aragó en el Centre Cultural Mario Monreal i continuarà a les 13.30 hores amb Desde el corazón baturro, del Centre Cultural i Recreatiu Aragonés en el Teatre de Begoña. Finalment, a les 19.00 hores la Casa Municipal de Cultura acollirà Dansa i música folklòrica aragonesa, d'Ànima amb la Jota.

«El programa serà diferent per raons òbvies», ha avançat el president de l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt, Patrick Salvador, que anunciava que les restriccions provocades per la prevenció enfront de la COVID-19 portaran a «una versió reduïda de les festes enguany», encara que ha afirmat que es mantindrà l'essència malgrat això.

Salvador ha animat als saguntins i saguntines a eixir al carrer i participar d'«estes festes segures» perquè els Moros i Cristians «sempre ha sigut una festa molt arrelada a la ciutat». En este aspecte ha recordat que la majoria d'actes seran als carrers, per això l'accés i entrada seran lliures, i que s'intentarà que abasten la major part de zones del municipi perquè en tota Sagunt hi haja festes. «Esperem que la gent ens recolze com sempre ho ha fet», ha desitjat.

A causa de la situació sanitària ocasionada per la Covid 19, els dos actes multitudinaris, l'entrada de Moros i Cristians i el Mercat Medieval, enguany tampoc se celebraran. «És una decisió basada en la responsabilitat», ha explicat la regidora delegada de Festes i Cultura Popular.

En este sentit, Moll ha comentat que s'han programat una sèrie d'actes adaptats a les normatives de seguretat enfront de la pandèmia que espera que puga gaudir tota la ciutadania «amb responsabilitat i prudència», com la gent de Sagunt ha demostrat que sap fer.

Darío Moreno ha llançat un missatge positiu en relació a esta qüestió i als bons números que mostra l'evolució de la pandèmia en el municipi. «Podem continuar avant amb les nostres tradicions i amb la nostra cultura d'una forma absolutament segura. Això no ocorre per casualitat; això ocorre perquè hi ha una responsabilitat per part de la ciutadania, de les entitats culturals i festives de la nostra ciutat, i també, per descomptat, per part de l'ajuntament i dels diferents departaments involucrats, que s'asseguren que eixes condicions siguen de màxima seguretat», ha assegurat l'alcalde.

«El 9 d’Octubre és un dia per a sentir orgull del que hem fet els valencians i les valencianes i sobretot el que podem fer en el futur, i per això anime a tothom a gaudir-lo com toca», ha rematat el primer edil.

Pujar