elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt assistix a la presentació i treballa ja en projectes del Programa d'Ajudes per a la implantació de Zones de Baixes Emissions

Sagunt assistix a la presentació i treballa ja en projectes del Programa d'Ajudes per a la implantació de Zones de Baixes Emissions
  • L'objectiu de les ajudes és contribuir a la millora de la qualitat de l'aire a les ciutats, accelerant la implantació de les zones de baixes emissions, així com a l'articulació d'un sistema fiable de transport públic urbà

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assistit este matí a la presentació del Programa d'Ajudes a municipis per a la implantació de Zones de Baixes Emissions i Transformació Digital i Sostenible del Transport Urbà, que s'ha celebrat en el Centre de Congressos d'Elx. L'acte també ha estat presidit per la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb els quals s'ha reunit l’alcalde.

Darío Moreno ha explicat que «hem mantingut una trobada amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i també amb el president de la Generalitat, en el qual s'ha exposat eixa línia de més de 1.500 milions d'euros que el Ministeri ha posat a la disposició dels ajuntaments de més de 50.000 habitants». «Ja està oberta la convocatòria de 2021 per presentar projectes i el que s'ha especificat en la reunió són els requisits que s'exigiran als projectes que es presenten», ha apuntat l'alcalde de Sagunt.

Així mateix, Moreno ha destacat que «hi ha poc temps, però ja tenim alguns projectes avançats i ara per part de l'Ajuntament treballarem per a poder presentar eixes iniciatives que obtinguen finançament europeu i que ens permeten fer una ciutat més verda i més sostenible».

Les subvencions recollides en la convocatòria contribuiran a la millora de la qualitat de l'aire a les ciutats, accelerant la implantació de les zones de baixes emissions, així com a l'articulació d'un sistema fiable, atractiu, accessible i assequible de transport públic urbà amb flotes més modernes, eficients i de nul·les emissions. Al seu torn, estan encaminades a fomentar una distribució urbana de mercaderies sostenible i a promoure la introducció d'un concepte de mobilitat intel·ligent adaptada als nous hàbits, amb l'impuls de la digitalització per a planificació, gestió i avaluació.

L'objectiu del programa és accelerar la millora de la qualitat de l'aire i contribuir a la descarbonització del transport urbà, fent més atractiu l'ús del transport col·lectiu i de la mobilitat activa (bicicleta, anar a peu), de manera que l'ús del vehicle privat de motor siga més limitat en el centre de les ciutats. Estes ajudes contribuiran a l'objectiu establit en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima de reduir un 35% el trànsit privat per a ajudar a mitigar les emissions contaminants i de gasos d'efecte d'hivernacle, reduir els nivells de soroll, millorar la qualitat de vida de les ciutats i facilitar el desenvolupament de la mobilitat activa en els entorns urbans.

Les línies d'ajudes es dirigixen a municipis de més de 50.000 habitants i capitals de província, que són els competents per a prestar serveis de transport públic i als quals la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga a implementar zones de baixes emissions (ZBE) abans de 2023. Les iniciatives recollides en les línies de foment del canvi modal, transformació de flota i digitalització del transport es dirigixen també als municipis amb més de 20.000 habitants que complisquen determinats criteris, com disposar de serveis de transport col·lectiu públic.

La quantia de les ajudes a concedir en el marc de la present convocatòria serà de 1.000 milions d'euros, així com altres 500 milions emmarcats en la convocatòria del següent exercici. La subvenció mínima a sol·licitar per un municipi és de 200.000 euros per cadascuna de les actuacions incloses en una sol·licitud, mentre que el màxim es fixa en funció dels habitants del municipi. En el cas que la proposta siga presentada per una agrupació de municipis o ens supramunicipals, el límit màxim s'establix en 40 milions d'euros.

Les ajudes establides d'esta primera convocatòria s'estructuren en quatre línies: Actuacions d'implantació de Zones de Baixes Emissions que recullen el conjunt d'inversions que requerix la seua posada en funcionament, mesures destinades a fomentar el canvi modal en entorns urbans i metropolitans cap a maneres de transport més sostenibles, actuacions de transformació de flotes del transport públic amb la finalitat de contribuir a la consecució dels objectius de la Directiva de Vehicles Nets i, finalment, actuacions de digitalització que redunden en una millora de l'experiència de l'usuari o de l'accessibilitat en l'ús del transport públic col·lectiu, o bé que contribuïsquen a la major eficàcia en la gestió del trànsit i del transport.

Pujar