elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt aprova instar el Ministeri per a la Transició Ecològica perquè les restes de poda siguen considerades subproducte vegetal i no residu

Sagunt aprova instar el Ministeri per a la Transició Ecològica perquè les restes de poda siguen considerades subproducte vegetal i no residu
  • L'eliminació per incineració dels residus vegetals generats en l'entorn agrari, procedents fonamentalment de la poda en fruiters i l'eliminació de restes de cultiu com l'arròs, controla l'expansió de diverses plagues

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt, en la seua última sessió ordinària, ha acordat per unanimitat instar el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè les restes de podes dins de l'àmbit agrícola i silvícola no siguen considerades com a residus sinó com a subproductes vegetals originats per l'activitat agrària. Esta moció naix del que en principi eren tres mocions diferents del Grup PSOE-PSPV, del PP i de Ciutadans i que, finalment, es van refondre en una sola moció.

Així mateix, s'acorda també sol·licitar la modificació de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, amb l'objectiu de tornar a la situació prèvia a la seua aprovació en relació amb la crema de subproductes vegetals generats en l'entorn agrari o silvícola. Així mateix, també es requerix que es treballe de manera coordinada amb el sector agrari, davant qualsevol modificació normativa que puga afectar al mateix.

En el text de la moció s'explica que «la majoria d'explotacions agrícoles de la Comunitat València es caracteritza per la seua xicoteta dimensió (inferior a 1 ha) i a més dividida en diverses parcel·les, és el que tècnicament es denomina minifundi, sent per tant complicada la mecanització. L'operació d'eliminació per incineració dels residus vegetals generats en l'entorn agrari, procedents fonamentalment de la poda en fruiters i l'eliminació de restes de cultiu com l'arròs, no provoca emissions de CO₂ en el procés d'incineració, han sigut compensades per la fixació prèvia de CO₂ per a la formació de la massa vegetal, per la qual cosa el balanç d'emissions GEI és zero».

Entre altres coses, també se sol·licita que s'emeta una nota interpretativa perquè, d'acord amb el que s'establix en la Disposició Transitòria Quarta de la Llei, es permeta un període transitori en el qual l'activitat siga considerada autoritzada, per exemple i en concret, per a les entitats locals que compten amb un pla de cremes. Al mateix temps, que la citada nota interpretativa resolga la possible contradicció de l'articulat i aclarisca quan les restes de restes agrícoles han de considerar-se ‘residus’ i quan estos es consideren ‘d'utilitat’ en l'activitat agrícola.

En la mateixa línia, també s'acorda instar el Consell de la Generalitat que la declaració en situació d'emergència fitosanitària es publique com més prompte millor, de manera que la crema de restes vegetals generades en l'entorn agrari es puga reprendre immediatament. Així com, a promoure alternatives a les cremes i al fet que esta inste el Govern d'Espanya a establir línies d'ajudes en l'àmbit estatal perquè les entitats locals puguen adquirir maquinària i recursos per al tractament de les restes agrícoles, així com a analitzar altres mesures de racionalització de les cremes dependent de les condicions atmosfèriques.

«La majoria de les malalties fúngiques que afecten els cultius tant de secà com de regadiu es poden expandir amb major facilitat quan les restes de poda es trituren in situ, és el cas d’Alternaria i Phythopthora en cítrics, Monilia i Lepra en ametler o repilo i verticilosis en olivar, per la qual cosa la crema de les restes de poda contribuix a reduir inòcul i futures infeccions. La incineració de les restes de poda permet també reduir les poblacions de plagues com el barrenillo de l'olivar o el poli roig de Califòrnia en cítrics. Per tant, la incineració de restes de poda permet controlar de manera sostenible, reduint les poblacions de determinades plagues i malalties que afecten els cultius valencians», assegura el text argumentatiu.

I, finalment, es va acordar donar trasllat del següent acord al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic; al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; als grups parlamentaris de les Corts; a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i esta, al seu torn, a la FEMP; i, al Consell Local Agrari de Sagunt.

 

Pujar