elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt aprova commemorar el 8 de Març i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat

Sagunt aprova commemorar el 8 de Març i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat
  • La proposta conjunta, que va nàixer amb l'objectiu de ser una Declaració Institucional, va tirar avant amb els vots a favor de tots els grups polítics, excepte del grup Vox, que va votar en contra

L'Ajuntament de Sagunt se sumarà al lema de l'ONU Sóc de la generació de la igualtat després d'aprovar en l'últim Ple Ordinari commemorar el dia 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre hòmens i dones. La proposta va ser presentada conjuntament pels grups de l'Equip de Govern (PSOE, Compromís i Esquerra Unida), així com d'Iniciativa Porteña i Partit Popular, i aprovada amb els vots a favor de tots ells i de Ciudadanos. Vox va votar en contra.

Segons la proposta aprovada, l'Ajuntament ha de comprometre i encoratjar la resta de les institucions a continuar treballant per la igualtat i a avançar en el desenvolupament de les polítiques per la igualtat i contra la violència masclista i de gènere. A més, l'acord manifesta la importància del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i de la dotació i continuïtat pressupostària per a garantir l'aplicació dels dos i recorda que l'Ajuntament de Sagunt està adherit a l'últim i es compromet a aplicar-lo actuant d'acord amb les seues propostes.

L'acord també parla sobre el paper primordial que les dones tenen en les cures familiars, ja que són elles, majoritàriament, les que suporten eixa càrrega i no volen continuar fent-ho soles, amb el que s'exigix corresponsabilitat i dret a cuidar i ser cuidades.

Sobre l'exposat quant a la discriminació i violència sobre les dones en el treball i la bretxa de gènere en el salari i en la pensió, amb l'acord l'Ajuntament es compromet a complir la Llei d'Igualtat Salarial d'1 de març de 2019 amb la posada en marxa de mesures encaminades a eradicar l'assetjament sexual i per raó de sexe, complir amb un tractament real i efectiu d'inserció social i laboral a les dones amb diversitat funcional i a eliminar les polítiques que encara es donen de forma encoberta en determinades professions en les quals les dones embarassades són penalitzades pel simple fet de ser mares avaluades amb un rendiment anormal.

Amb els acords, l'Ajuntament treballarà per una educació que no invisibilitze les dones i vetlarà per una educació pública, laica i feminista que lluite contra l'explotació laboral i sexual i educe en valors i on la coeducació i l'educació afectivo-sexual en els centres educatius formen a les persones per a un món d'igualtat en drets i de respecte, sense estereotips de gènere.

D'igual manera, contempla una educació que done armes a les xiquetes perquè siguen capaces de detectar relacions tòxiques i que lluiten contra el model de sexualitat misògina i violenta de la pornografia a la qual està exposada la nostra infància; que lluite contra la normalització de la cosificació de les dones i de la mercantilització dels cossos i que aconseguisca evitar la violència sexual i el trànsit de dones i xiquetes. Així mateix, l'acord compromet l'Ajuntament a complir amb totes les lleis que contemplen totes les formes de violència contra les dones perquè d'una vegada per sempre no visquen davall el terror i la falta de llibertat que imposen els assassins maltractadors, violadors, proxenetes, etc.

Altres punts del acord tracten sobre l'aplicació del Reglament Intern per a la Transversalitat de Gènere que es va aprovar a l'abril de 2015 que inclou la igualtat en el temari de les pròximes convocatòries d'exàmens d'oposicions i borses municipals, així com de continuar potenciant la visibilització del talent de les dones creadores en l'agenda cultural local i treballar fins a aconseguir l'equiparació real de l'esport femení.

Amb esta aprovació, s'insta les mancomunitats de la Baronia i Les Valls, així com la Diputació de València a la ràpida creació dels servicis específics necessaris en matèria de protecció i igualtat de les dones, tal com es va acordar en el Ple Municipal d'octubre.

Tot els acords, es traslladaran a les diferents institucions ja nomenades, així com a la Generalitat Valenciana, especialment a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, grups parlamentaris de Les Corts, Ministeri de Presidència, Relacions amb Les Corts i Igualtat del Govern d'Espanya i als diferents grups parlamentaris del Congrés i del Senat. També es publicarà per les vies habituals i es comunicarà al teixit associatiu de Sagunt.

Per a argumentar la proposta, l'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno, que va ser qui la va defensar davant el Ple, va recordar que va ser en el segle XIX quan una dona, Aleksándra Kolontáise, va començar a parlar de feminisme amb el terme ‘dona nova’ que no sols es trobava al costat del ‘home nou’ sinó que es trobava davant i no la veia. Les dones de l'època tenien altres requeriments a més dels laborals, com ara la socialització de les tasques respecte als fills i filles i els treballs domèstics i que les relacions afectives havien d'incloure la no traïció cap a les seues companyes obreres. Per defensar estes idees feministes, els seus companys la van callar, però ella va incloure a les dones en este procés transformador perquè el canvi només podria dur-se a terme amb l'alliberament de les dones i elles necessitaven d'una revolució de la vida quotidiana, dels costums i de les relacions entre sexes.

La crisi econòmica de la dècada passada, continua la proposta, va portar la societat cap a una involució en els drets de les dones que va produir una major desigualtat, empobriment, feminització de la precarietat, retallades en drets socials i pèrdua de drets de la ciutadania, fins i tot drets ja consolidats, i va provocar l'augment de l'atur femení, que a la fi de 2010 superava el 20%. A més, internacionalment continuen produint-se situacions d'extrema vulnerabilitat relacionada amb la migració, tant per problemes econòmics com polítics o causats per conflictes oberts.

La proposta aprovada remarca que les retallades econòmiques van suposar un atac directe contra el procés d'igualtat ja que molts dels treballs que s'han vist perjudicats per estes retallades recauen majoritàriament sobre les dones quan les institucions públiques no els poden cobrir, com per exemple els relacionats amb les cures de les persones en situació de dependència que es consideren de menor valia i, per tant, pitjor remunerats.

Ser dona, denuncia la proposta, és la principal causa de pobresa. La precarietat que afecta les dones s'agreuja per tindre més edat, per l'orientació sexual, per ser migrants, per ser dones transsexuals, per tindre una imatge que no està dins de la normalitat, etc. La pobresa degrada les persones, no sols afecta al cos, ja que destruix la dignitat i l'esperança i conduix a l'exclusió.

A la Comunitat Valenciana, va continuar la proposta, la bretxa salarial és superior a l'estatal, la qual cosa evidencia que continua existint una desigualtat salarial que cal eliminar. Això no sols afecta la vida laboral, sinó que afecta també la pensió per jubilació i deixa així a un major nombre de dones en situació de pobresa en edat avançada.

Obstacles com el sostre de cristall, els micromasclisme diaris o les narratives paternalistes o condescendents des d'un punt de vista masculí són alguns dels obstacles als quals s'enfronten encara les dones hui dia, segons la proposta, així com la invisibilització que patixen en l'àmbit cultural, educatiu, esportiu, etc. o les desigualtats econòmiques, d'accés als recursos, al patrimoni i al poder real mitjançant la divisió sexual del treball i les violències masclistes. A tot això se suma la reivindicació per fer del llenguatge un canal d'igualtat on tots i totes se senten inclosos.

A més, la proposta destaca, per la seua contemporaneïtat, les accions globals de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible que configura un full de ruta d'actuació per a aconseguir un desenvolupament mundial sostenible i que concretament dos dels seus objectius estan encaminats a vetlar per un treball digne i un creixement econòmic i per la reducció de les desigualtats. Estos objectius exigixen un sistema de governança multinivell eficaç en què cada nivell de govern ha de ser responsable de comprometre's, mitjançant consensos, aliances i col·laboracions amb altres sectors a impulsar, implementar i aconseguir les fites marcades, amb el que el feminisme queda recollit en l'Agenda 2030 com un objectiu a implantar, aconseguir i consolidar per l'ONU.

Pujar