elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt acosta l'Ajuntament a la ciutadania amb el seu nou portal de Dades Obertes

Presentación del Portal Dades Obertes de Sagunt
Presentación del Portal Dades Obertes de Sagunt
  • Es tracta d'un projecte viu i abans de finalitzar l'any el consistori confia a haver completat tots els blocs

El nou portal de Dades Obertes de Sagunt ja està disponible. En valencià i castellà, l'Ajuntament de la capital del Camp de Morvedre posa a la disposició de la ciutadania i les empreses un recurs que acosta l'administració a la societat civil i que suposa una aposta clara per la transparència.

A través d'http://datosabiertos.sagunto.es/ i http://dadesobertes.sagunt.es/, les persones interessades tenen accés a 14 dels 40 paràmetres que estableix la llei de transparència. Encara que l'ajuntament confia a completar tots els blocs abans de finalitzar l'any.

La informació del Portal es presenta organitzada per grups en diverses categories, com ara Medi Ambient, Esport, Economia, Hisenda o Transport, i s'ofereix a més com a llistat en la secció Conjunts de dades, on es troben els diferents conjunts als que se'ls associen una sèrie de metadades com el nom, descripció, formats, llicenciament o la freqüència d'actualització que permeten situar i entendre la informació.

El regidor de Transparència, José Manuel Tarazona, ha assenyalat que “amb aquest projecte volem tindre un govern més obert i millorar les ràtios de transparència que tenim al nostre Ajuntament”. I ha continuat afirmant que “ens devem a la ciutadania i per això la ciutadania ha de veure que som transparents, per a així afavorir la transparència i la col·laboració ciutadana”.

Per part seua, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que aquest és un projecte “viu” i ha assenyalat que des de fa un temps “aquest Ajuntament està treballant a introduir els estàndards de transparència”. 

Per al primer edil una administració transparent és una “administració que s'entén millor, i per això aquesta pàgina recol·lecta aqueixes dades que a vegades no consten d'una eina que els vaja agrupant, per a així aplicar-los d'una manera dinàmica mirant cap al futur”.

Aquesta acció ha obtingut el finançament conjunt de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, dins de la convocatòria de subvencions destinades als municipis i entitats locals de la província de València, per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern.

Més sobre el portal

Es tracta d'un portal de Dades Obertes en el núvol basat en la tecnologia CKAN (programari lliure), que posa a la disposició de la ciutadania dades d'interés del municipi i que poden ser consultats en formats útils (TXT, CSV, XML, JSON). 

L'objectiu d'aquest portal de dades obertes (Dades obertes) és anar creixent i afegir nous conjunts de dades (datasets), seguint les recomanacions de publicació de dades en les entitats locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), així com completar la integració amb el portal de dades obertes estatal https://datos.gob.es/

Els portals de dades obertes són plataformes digitals que serveixen per a donar a conéixer al món els recursos d'informació que poden ser reutilitzats per a crear nous serveis que aporten valor democràtic, social i econòmic. Aquests es converteixen en el punt de trobada entre el sector públic, el sector privat, la ciutadania, les persones que desenvolupen programes informàtics i les del sector del periodisme, entre altres.

Per tant, l'obertura de dades del sector públic té un considerable potencial econòmic i a més afavoreix la transparència, participació i col·laboració ciutadana, necessaris per a comptar amb un govern més obert, tal com s'ha exposat des del departament de Transparència.

 

Pujar