elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt acorda instar a reorientar les polítiques de la UE i Espanya per a prioritzar l'agricultura europea

Sagunt acorda instar a reorientar les polítiques de la UE i Espanya per a prioritzar l'agricultura europea
  • També s'ha acordat instar a recuperar la preferència comunitària per a garantir la sobirania alimentària, així com buscar la reciprocitat en tots els nous acords comercials de la UE amb tercers països

La Corporació Municipal va acordar en el ple ordinari del mes d'abril instar la reorientació les polítiques de la Unió Europea (UE) i Espanya prioritzant l'agricultura europea sobre les normatives mediambientals, sempre basades en criteris científics; a la recuperació de la preferència comunitària per a garantir la sobirania alimentària; i a buscar la reciprocitat en tots els nous acords comercials de la UE amb tercers països, així com fer una revisió i estudi d'impacte dels acords en vigor.

La moció va ser presentada pel portaveu de VOX, Alejandro Vila, i la van votar a favor PSOE, PP, IP i VOX, mentre que es va abstindre Compromís i va votar en contra EU-Podem.

Així mateix, també es va aprovar instar un major control fitosanitari en els ports d'entrada de la UE, per a evitar l'entrada de plagues i malalties; evitar la prohibició de fitosanitaris sense alternatives eficaces en la lluita contra les plagues i malalties vegetals i potenciar la investigació de mètodes no químics; i flexibilitzar els terminis i les exigències establides per les iniciatives legislatives incloses dins del Pacte Verd Europeu.

D'altra banda, també es va acordar mitjançant esta moció instar la reducció de la burocràcia de les polítiques agràries i, en el cas de la Política Agrària Comuna (PAC), règim simplificat als quals perceben fins a 5.000 euros d'ajudes directes; la voluntarietat indefinida del quadern digital d'explotació i una PAC més mediterrània i que contemple la necessitat de suport als sectors de secà i del nostre model ramader sostenible.

També es va acordar sol·licitar les següents mesures: no denegar cap ajuda a jóvens agricultors per falta de pressupost; el compliment estricte de la Llei de la Cadena Alimentària amb prohibició expressa de venda a pèrdues i seguiment d'esta, controls autonòmics i sancions greus davant incompliments; promoure canvis estructurals en les assegurances agràries com a ferramenta bàsica de renda, detenint les retallades i ampliant les cobertures; advocar per una llei d'emergència per danys de fauna salvatge i altres mesures contundents per a reduir la superpoblació a uns nivells compatibles amb el medi ambient i l'activitat humana en el medi rural.

Finalment, es va aprovar instar a intensificar la vigilància en les explotacions i els centres de recepció de les mercaderies robades mitjançant l'aplicació de noves tecnologies; construir infraestructures per a l'emmagatzematge i la distribució de l'aigua des de les zones excedentàries fins a les zones deficitàries; i modificar els cabals ecològics.

Tal com se cita en la moció, «la Comunitat Valenciana posseïx més de 173.000 hectàrees de cultiu abandonades, una xifra que creix any a any. La mitjana de la població agrària ascendix a 64,4 anys, mentre que els jóvens menors de 25 anys tan sols representen el 0,3 % del total». És per això que «tot el sector agrari està realitzant una potent campanya de mobilitzacions a Europa per a protestar per la crisi de rendibilitat que ve patint des de fa anys i reclamar una reorientació de les polítiques agràries i mediambientals que la Unió Europea imposa als agricultors i ramaders comunitaris».

En la moció s'assegura també que «el Pacte Verd Europeu ha consolidat la subordinació de l'agricultura al discurs ideològic ecologista». Així mateix, es critica que la PAC «no aborda de manera adequada les realitats i desafiaments específics del sector agrari». D'altra banda, s'expressa que els acords comercials que la UE signa amb països tercers «fomenten la competència deslleial que, en lloc de complementar la producció europea, la substituïxen en els nostres mercats».

Finalment, es mostra un descontentament perquè «la Llei de la Cadena Alimentària no es complix, de manera que els productors continuen venent en molts casos per davall dels costos de producció, els quals han experimentat un encariment sense precedents amb motiu de la sequera i les guerres a Ucraïna i el mar Roig».

Pujar