elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt acorda instar el Govern d'Espanya que agilite el procés d'aprovació per l'Agència Espanyola del Medicament del kaftrio

Sagunt acorda instar el Govern d'Espanya que agilite el procés d'aprovació per l'Agència Espanyola del Medicament del kaftrio
  • També s'instarà perquè porte en paral·lel el procés d'autorització i finançament de tractaments urgents amb Kaftrio

El Ple de la Corporació, en la seua sessió ordinària de setembre ha aprovat per unanimitat la moció del Partit Popular presentada pel seu portaveu Sergio Muniesa, en la qual s'ha acordat instar el Govern d'Espanya, a través del Ministeri de Sanitat al fet que agilite i finalitze el procés d'aprovació per l'Agència Espanyola del Medicament del kaftrio.

A més, el Ple Municipal ha aprovat instar el Govern d'Espanya, a través del Ministeri de Sanitat a portar en paral·lel el procés d'autorització i finançament de tractaments urgents amb Kaftrio, d'acord amb els criteris professionals, «com a mètode efectiu per als afectats per la fibrosi quística que deté el progrés de la malaltia», de manera que es puga agilitar el tràmit de manera integral.

Així mateix, també s'ha acordat donar trasllat del present acord al Govern d'Espanya i a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, així com als grups polítics amb representació en les Corts Espanyoles i Les Corts, a més dels grups polítics allí representats, amb la finalitat de «recaptar el suport de tots ells».

Tal com explica la part argumentativa de la moció, la fibrosi quística és una malaltia greu i degenerativa que afecta els pulmons, però també a l'aparell digestiu i a altres òrgans del cos, causant greus danys i empitjorant la salut, limitant de manera considerable l'esperança de vida de qui la pateix. En este sentit, «en els últims temps s'ha obert una finestra d'esperança ja que existix un medicament denominat Kaftrio que deté el progrés de la malaltia».

Així mateix, tal com recull la moció, «els estudis més avançats han demostrat que és eficaç i l'Agència Europea del Medicament el va aprovar fa ja un any. Malgrat este fet, i donar-se la circumstància que en 14 països europeus, el kaftrio ja es troba aprovat per les seues respectives agències del medicament, i els seus respectius serveis de salut assumeixen el finançament, a Espanya encara no». És per això que «molts pacients i familiars esperen una resposta positiva» de l'agència del medicament espanyola i del Ministeri de Sanitat que, «fins hui, i pese al temps transcorregut, seguix sense autoritzar i finançar un tractament que milloraria substancialment la qualitat de vida i podria frenar l'avanç de la malaltia en els qui la patixen».

Pujar