elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Recomanacions en cas de presència de meduses a les platges

Recomanacions en cas de presència de meduses a les platges

    La caravel·la o fragata portuguesa (physalia physalis) és una espècie de medusa que té una perillositat molt alta i el contacte amb els seus tentacles pot tindre conseqüències molt greus per l'aparició de símptomes sistèmics: gastrointestinals, neurològics, musculars i cardiorrespiratoris, amb el consegüent perill d'ofegament. En qualsevol cas, poden produir coïssor, dolor intens i laceraciones en la pell, i és habitual que els tentacles queden adherits a esta.

    Esta espècie es mou a la mercè dels corrents superficials i del vent. El seu cos, on es localitzen els tentacles, flota i té forma de vela (flotador). És típica de les aigües temperades de l'Atlàntic, però també és ocasionalment observada en les aigües del Mediterrani.

    La Federació Valenciana de Municipis i Províncies oferix les següents recomanacions:

    Evitar la picada

    1) Si hi ha meduses a la platja, no et banyes i allunya't de la vora on pot haver-hi fragments de l'animal.

    2) Si estàs en l'aigua i es veuen meduses o el flotador de la caravel·la, ix de l'aigua tan prompte com pugues. En el cas de la caravel·la, encara que es veja el flotador lluny, els tentacles estesos són molt llargs (en alguns casos de fins a 30 metres) i et poden arribar a tocar.

    3) Si la medusa o la caravel·la està fora de l'aigua (en l'arena, sobre les roques, etc.) no la toques, encara que penses que està morta, ja que pot continuar alliberant verí.

    4) Seguix sempre les indicacions dels socorristes.

    Què fer si et pica una medusa o una caravel·la?

    Ix de l'aigua si estàs dins i acudix al servici de salvament. En el cas de picada d'una caravel·la o si es tenen símptomes generals com per exemple nàusees, vòmits, marejos, rampes musculars, mal de cap, dificultat per a respirar o malestar generalitzat, s'ha d'anar al centre sanitari més pròxim o telefonar al 112.

    Si hi ha restes de tentacles, retira'ls amb pinces i guants; si en no tens, fes-ho amb la vora d'un objecte rígid com per exemple una targeta de crèdit o el permís de conduir per a evitar el contacte amb les mans.

    Mai fregues la zona afectada ni utilitzes tovalloles o arena per a netejar la ferida, ja que la pressió pot augmentar l'alliberament de verí. Llava la zona afectada amb aigua de mar i comprova abans que l'aigua no tinga fragments de tentacles.

    Mai llaves la ferida amb aigua dolça (el canvi de salinitat provoca més alliberament de verí). No utilitzes amoníac, vinagre o orina. Per a alleugerir el dolor, aplica fred sobre la zona utilitzant una bossa de plàstic amb gel (per a evitar el contacte directe amb la pell). Aplica la bossa durant 10 a 15 minuts, descansa altres cinc minuts i torna-te-la a aplicar. Si hi ha socorristes a la platja, acudix a ells.

    Pujar