elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Via del Pòrtic va rebre als tres guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017

La Via del Pòrtic va rebre als tres guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017

    Divendres passat, 1 de juny, l'espai museístic Via del Pòrtic va ser l'escenari de la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017.

    Després d'una visita guiada per les restes arqueològiques de l'antiga calçada romana, Àlan Greus, guanyador de narrativa, Juan Carlos Elijas, en poesia, i Joan Ramon Gironès, en teatre, van presentar sengles obres en un acte al que van acudir l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el delegat del Gabinet de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona, i altres membres de l'Equip de Govern.

    Fernández va assegurar que Sagunt pensa en la cultura "com un eix fonamental de la vida ciutadana des de fa molt temps i que a poc a poc s'ha aconseguit que la cultura i l'educació ocupen un espai fonamental en la nostra vida quotidiana", i va recordar que si Sagunt és Capital Cultural Valenciana és gràcies a la col·laboració de tots ja que "Sagunt és una ciutat viva i tenim la sort i el privilegi de comptar amb gent que participa activament en tot i per això per a nosaltres és molt fàcil fer cultura". Quant al certamen literari, l'alcalde va dir que són uns premis "consolidats i de referència als quals sens dubte continuarem donant suport".

    Pel que fa als premis, la guanyadora del XIX Premi de Narrativa va ser Teoria del càstig, una novel·la els personatges de la qual caminen sobre la ratlla que delimita la infracció, bé actuant com a autoritat que sanciona, bé suportant la càrrega del càstig. Un enamorat que patix la indiferència de l'estimada, una mestressa de casa atrapada en la malaltia del marit, un escriptor que busca l'oportunitat de publicar el seu primer llibre o un tauró de les finances que patix un accident aeri ens conviden a una reflexió sobre què justifica el càstig més enllà de les lleis humanes.

    El seu autor, Àlan Greus, és llicenciat en Filologia per la Universitat de València. Actualment exercix la docència com a professor de llengua i literatura en l'ensenyament secundari. Ha treballat d'assessor lingüístic en diversos àmbits. En 1996 va guanyar el Premi Bancaixa de narrativa juvenil amb L'amulet egipci; en 1997, el Sant Carles Borromeu de contes i narracions amb Relats de la creença i l'Enric Valor de narrativa juvenil amb L'art de Raimon. En 2002 va obtindré el Ciutat d'Alzira de novel·la amb L'hereu.

    El XX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal va ser per a Tríptics dels déus absents, un poemari on es glossen textos que pertanyen a la història de l'home en les diferents civilitzacions: Mesopotàmia, Egipte, l'Índia, la Xina. Amb un estil entre simbòlic i atàvic, la simbologia fluix i la solitud de l'Homo poeticus cada vegada són més evidents a mesura que el seu caminar s'allunya de la relació amb els déus, en benefici del llenguatge i el poema.

    El poeta guanyador, Juan Carlos Elijas, és catedràtic d'ensenyament secundari a l'Institut Pons d'Icart de Tarragona. A més a més, és llicenciat en Filologia Hispànica per la UB i doctor per la UNED en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Una selecció de la seua obra poètica en llengua castellana es pot trobar en Ontologia poètica (1998Ë—2014) (Ed. La Isla de Siltolá, Sevilla, 2015). En llengua catalana ha editat Per un nus a la gola (Premi Maria Mercè Marçal, publicat per Pagès Editors, Lleida, 2012) i Flors a les parpelles (Premi Paco Mollá, en Ed. Aguaclara, Alacant, 2014).

    Per altra banda, el XIV Premi de Teatre Pepe Alba fou concedit a Porta'm al bosc. Anys després d'haver patit assetjament escolar durant l'adolescència, una professora es convertix en sospitosa d'haver utilitzat a un alumne per a venjar-se del seu pitjor assetjador.

    El seu autor, Joan Ramon Gironès, és llicenciat en Comunicació Audiovisual i Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. Va obtinde el Màster d'Escriptura per a Cinema i Televisió a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha estudiat Interpretació i Dramatúrgia al Col·legi del Teatre de Barcelona i l'Estudi d'Arts Escèniques El Timbal. En 2006 assumix la direcció de la companyia teatral Els Genis Bojos, amb la qual ha estrenat totes les seues obres: Institufrènia! (2008, Concurs de Teatre de Tàrrega); No te cases con Roberto (2011; Mostra de Teatre de Barcelona); La nit ens atrapa (2015, guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt - XII Certamen de Teatre Pepe Alba i publicada per Onada Edicions); Tot és negre (2016, 21a Mostra de Teatre de Barcelona).

    Pujar