elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Port de Sagunt recorda als treballadors de la siderúrgia morts en accidents laborals al llarg dels seus 120 anys d'història

El Port de Sagunt recorda als treballadors de la siderúrgia morts en accidents laborals al llarg dels seus 120 anys d'història
  • L'acte ha servit també per a commemorar el 120 aniversari de la Reial Orde d'Alfons XIII que autoritzava la construcció de l'embarcador

MÉS FOTOS
El Port de Sagunt recorda als treballadors de la siderúrgia morts en accidents laborals al llarg dels seus 120 anys d'història - (foto 2)
El Port de Sagunt recorda als treballadors de la siderúrgia morts en accidents laborals al llarg dels seus 120 anys d'història - (foto 3)

El Port de Sagunt ha recordat i homenatjat este dijous als treballadors morts en accident laboral al llarg de la història del nucli poblacional en la indústria siderúrgica així com en les indústries auxiliars.

Mitjançant un senzill però emotiu acte oficiat enfront del monument alçat en la seua memòria en l'Albereda del Consell, s'ha reconegut el sacrifici dels obrers que van contribuir al creixement del Port de Sagunt i del municipi. En el mateix han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el vicepresident d'Iniciativa Porteña i de la Unión Musical Porteña, Sergio Paz. Així mateix, han estat presents més regidors de la Corporació municipal i representants d'associacions del municipi i ciutadania.

Moreno ha subratllat la doble vessant de l'homenatge, en què es mesclen «memòria» i «justícia». Des del seu punt de vista, l'arribada de persones des de tots els punts d'Espanya va configurar el caràcter de la població del nucli porteny. «Vegem això com a persones que es van sacrificar en el seu moment per voler una vida millor i que ho van donar tot pel naixement del Port de Sagunt. Hem de ser conscients de tota la lluita obrera que hi va haver. Eren uns altres temps en els quals no es tenia la mateixa concepció de riscos laborals, la gent duia a terme treballs en situacions absolutament penoses i precisament per això hi ha hagut tota una evolució», explicava l'alcalde.

El primer edil ha puntualitzat que els drets laborals assolits han costat primer «les morts de moltíssimes persones» i ha destacat «la lluita sindical que hi ha hagut darrere per a millorar eixes condicions laborals», per això ha advocat per «continuar assegurant que eixe benestar es continua donant». Així, en la línia de «la lluita per a evitar que hi haja més morts» en el treball, per a Moreno «este és un acte d'obligat compliment» en el qual desitja que cada vegada hi haja «més gent compromesa amb eixe caràcter de memòria i de justícia».

Per la seua part, el vicepresident d'IP –una de les formacions que organitzaven l'acte– ha remarcat en el seu discurs que «res d'això haguera sigut possible sense l'al·luvió de treballadors que van acudir a la crida d'una ocupació i una vida millor».

«Sense els nostres avantpassats, que amb el seu esforç i suor van alçar un poble del no-res i que van fixar els fonaments de les instal·lacions que donarien menjar a ells i als seus descendents, no seríem res», sostenia Paz. «Eixa dura manera de guanyar-se el menjar també tenia el seu preu, un preu que, com veiem ací, va costar la vida a molts dels nostres sers estimats», ha lamentat.

«Retem homenatge a aquells que van deixar la seua vida en accident laboral en les diverses companyies i factories que van alçar amb el seu esforç, perquè no volem que els seus noms caiguen mai en l'oblit ni la indiferència. Amb este senzill acte reafirmem que el seu sacrifici no va anar debades», ha afegit el vicepresident d'IP.

La cerimònia ha comptat també amb una ofrena floral davant el monument i ha servit igualment per a commemorar el 120 aniversari de la Reial Orde del Rei Alfons XIII que autoritzava la construcció a la platja d'un embarcador de mineral amb el permís d'ocupació del terreny litoral, atés que el ferrocarril de Sierra Menera - Ojos Negros fins a Sagunt per a l'embarcament del mineral ja estava en construcció des de feia dos anys, i que donaria peu a la construcció del port marítim, a la instal·lació de la indústria siderúrgica en la zona i al naixement del Port de Sagunt. És per això que esta data és considerada com a fundacional del nucli porteny.

Així mateix, s'ha interpretat una jota aragonesa a càrrec del Centre Aragonés del Port de Sagunt dedicada a les gents de tot l'Estat que en el seu moment van vindre fins al Port de Sagunt: valencians, andalusos, aragonesos, bascos, manxecs, etcètera, que «van fer gran» al poble, amb un sentit record a tots els que treballant ací van morir.

Darío Moreno ha tingut paraules de record per a totes les persones que han mort perquè hui la ciutadania puga gaudir d'un estat de benestar molt més avançat. «Cap al futur, eixe exemple ens ha de guiar. Que entre tots i totes, col·lectivament, seguim implicats en eixa millora i en el manteniment de la memòria a través dels testimonis que encara queden, treballant en el nostre patrimoni industrial, posant-lo en relleu i mantenint-lo en bones condicions», ha animat l'alcalde.

«Continuarem recordant a tots eixos que van faltar mentre estaven únicament buscant les millors condicions per a les seues famílies», s'ha compromés el primer edil.

L'homenatge ha estat organitzat per la Asociación de Patrimonio Industrial Puerto de Sagunto (APIPS), Iniciativa Porteña, Hogueras de San Antón, la Biblioteca-Arxiu Mossén Josep de Morvedre, la Junta de Festejos Virgen de Begoña, la Federación de Peñas Puerto Sagunto y el Centro Aragonés de Puerto de Sagunto.

Pujar