elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Local de Sagunt participa en el primer simulacre de tsunami que afecta el Mediterrani central

La Policia Local de Sagunt participa en el primer simulacre de tsunami que afecta el Mediterrani central
  • La Policia Local de Sagunt realitza un exercici coordinat per la Direcció General de Protecció Civil i Emergències, dependent del Ministeri d'Interior, en el qual han intervingut de manera activa la Comunitat Valenciana i Andalusia

L'exercici s'ha dut a terme sobre la base d'una alerta internacional rebuda de terratrémol amb possibilitat de tsunami al Mediterrani. En este simulacre internacional s'han dissenyat tres escenaris que es desenvoluparan al llarg de diverses jornades: Escenari Atlàntic, Escenari Mediterrani Central i Escenari Mediterrani Est. El simulacre ve avalat per la UNESCO a través de la Comissió Intergovernamental Oceanogràfica (IOC).

L'acció a Sagunt, “Central Mediterranean (CM) Tsunami Scenario: Calabrian ARC1”, s'ha dut a terme este mateix matí i ha simulat la possibilitat de tsunami a conseqüència d'un terratrémol amb epicentre en la mar Mediterrània.

L'escenari s'ha basat en un terratrémol de magnitud Mw 7,9 ocorregut en la interfície de subducció de l'Arc de Calàbria (100 km a l'ES de la costa de Calàbria i 140 km a l'est de la costa de Sicília). Cobrint l'escenari una àrea de ruptura d'aproximadament 11.000 km².

El temps de propagació fins a la nostra costa s'ha estimat en un arc temporal estimat entre els 180 i 240 minuts (3 a 4 hores), durant el qual se'ns ha facilitat informació detallada sobre: condició inicial del tsunami, màxima distribució de l'amplitud de les ones en la mar, formes d'ona del tsunami, temps exactes de viatge fins a la nostra costa, així com l'amplitud màxima d'ona d'este. També s'ha estimat que un terratrémol d’estes característiques provocaria un tsunami que arribaria fins a la nostra costa amb una elevació de la mar d'entre 0.50 i 100 cm. i que generaria una sèrie d'ones transversals durant un temps determinat.

Durant el simulacre, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana “112” ha notificat, per diverses vies, l'alerta a tots els municipis amb costa que poden veure's afectats per una hipotètica alerta de tsunami. Ha sigut, per tant, un exercici de comunicacions en el qual s'han rebut 6 missatges d'alerta (inicial, 4 en curs i final), i a cadascun dels quals s'ha anat responent amb una seqüència d'intervencions operatives simulades coordinades des d'un gabinet de crisi CECOPAL (Centre de Coordinació d'Emergències Municipal), que ha sigut dirigit per l'alcalde, Darío Moreno i coordinat per la regidora delegada de Policia Local, Natalia Antonino i el comissari principal cap del cos, Rafael de Manuel.

Entre estes intervencions operatives cal ressaltar: el tancament perimetral de les zones més baixes a nivell de la mar, tenint en compte referent a això diverses zones d'influència diferenciades, com són: platja del Port de Sagunt, Almardà, Corinto, Malva-rosa, Cases de Queralt i Grau Vell. De la mateixa manera, l'evacuació de locals comercials i habitatges en plantes baixes, soterranis, confinament en terrats en cas d'edificis, així com la col·laboració amb la població per a facilitar de forma ordenada una eixida àgil i eficaç de la zona d'influència.

Tot això utilitzant les ferramentes de difusió facilitades tant pel Gabinet de Comunicació, com a través de les diferents xarxes socials, ja siguen pròpies de la Policia Local o gestionades per l'ajuntament, al mateix temps s'utilitzarien altres mitjans com la megafonia dels vehicles i drons policials.

Finalment, per a finalitzar l'exercici s'han tingut en compte circumstàncies com la neteja de les vies, el restabliment de subministraments bàsics que pogueren haver-se vist afectats (llum, aigua, gas…), l'alçament del dispositiu, la valoració de danys i el restabliment de la normalitat.

Este exercici ha tingut com a objectiu la realització d'una reflexió interna sobre les mesures que hauria d'adoptar la nostra ciutat en cas que es produïra una situació d’estes característiques i ha suposat una experiència històrica en la qual una vegada més la Policia Local del nostre municipi ha demostrat la seua capacitat d'adaptació a qualsevol tipus d'escenaris.

Esta reflexió ha sigut compartida amb el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat (CCE) de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) el director general de les quals és José María Ángel Batalla.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que la Policia Local del municipi «és una policia de referència per a la Generalitat Valenciana i per al servei del 112», motiu pel qual considera que s'ha pensat en la ciutat a l'hora de dur a terme este simulacre de tsunami. «Som conscients que són situacions excepcionals, però és importantíssim que tinguem els protocols actius i tot previst en cas que es done algun tipus de catàstrofe natural d'esta magnitud», ha matisat el primer edil.

Sobre el desenvolupament dels exercicis, Moreno ha subratllat que es tracta «d’una mostra més de la gran faena que es duu a terme per part de la Policia Local de Sagunt per a donar un bon servei a la ciutadania i garantir la seguretat de totes les persones».

La regidora de Policia Local, Natalia Antonio, per la seua banda ha agraït a la AVSRE que haja comptat amb la Policia Local de Sagunt per a la realització d'esta mena d'exercicis, que servixen per a millorar els models organitzatius i operatius tant en l’àmbit policial com interdepartamental, a fi de donar una resposta ràpida i eficaç a qualsevol mena d'emergència que poguera produir-se en el nostre municipi. «Estos organismes conjuntament amb l'Agència Valenciana de seguretat i resposta a les emergències de la Conselleria d'Interior, han pensat en la població de Sagunt juntament amb les grans ciutats de la nostra comunitat, València, Alacant i Castelló, ja que som un referent en la realització de simulacres així com per la gran resposta a les emergències que hem demostrat, així com la cura i vigilància de les nostres costes. D'esta manera ens consolidem com una policia innovadora que està aplicant les últimes tecnologies que es troben actualment per a la seguretat i benestar dels nostres veïns».

Pujar