elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pepe Gil es reuneix amb l’associació de veïns d’Almardà, Corint i Malvarrosa

Pepe Gil es reuneix amb l’associació de veïns d’Almardà, Corint i Malvarrosa
  • El regidor nacionalista coneix de primera ma el “molt preocupant” estat de la costa nord saguntina

MÉS FOTOS
Pepe Gil es reuneix amb l’associació de veïns d’Almardà, Corint i Malvarrosa - (foto 2)

“Francament, l’estat de la platja en alguns punts és molt preocupant i això que no hem tingut, afortunadament, cap temporal que haja afectat amb la virulència d’altres que hem tingut recentment. És una incògnita que passarà si tenim algun episodi, però a millor segur que no anirà” així s’expressa el regidor de Compromís per Sagunt, Pepe Gil, després de la reunió que va mantenir el passat divendres 27 de gener amb l’associació de veïns d’Almardà, Corint i Malvarrosa.

En esta reunió amb els veïns, el regidor nacionalista, va poder conèixer de primera ma els problemes del veïnat i les diferents actuacions que des de l’ajuntament s’han portat a terme a esta zona de la localitat, com són les obres realitzades amb les ajudes EDUSI o les actuacions al centre Voro Alandí. No obstant el principal problema que el veïnat de la zona va traslladar al regidor fou l’impacte negatiu que estan tenint a les platges del nord de la ciutat les obres i actuacions que la delegació de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic està realitzant al litoral sud de la província de Castelló. Segons explica el propi regidor al fil de les demandes del veïnat sobre aquest assumpte de les platges: “estem d’acord amb totes aquelles accions, com ara les manifestacions, que vagen en la línia de que el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic reconsidere el reglament i que accelere les actuacions a les nostres platges per evitar la regressió a les nostres platges”.

No és la primera volta que el regidor de Compromís per Sagunt es pronuncia sobre aquest tema i demana solucions al problema de les costes del nord de la ciutat: “Les seues demandes, amb les que coincidim (van ser aprovades per unanimitat al ple de desembre de 2022) i que ens hem compromès a defensar, depenen directament de l’ajuntament i del departament de Medi Ambient que haurà de fer les gestions que pertoquen. Unes ha de formalitzar-les directament l’ajuntament i en altres, caldrà instar a la Direcció General de la Costa i la Mar del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic”. Gil insta a l’ajuntament a actuar ja i demana que: “l’ajuntament contracte amb el Laboratori de Costes de la Universitat Politècnica de Valencia el projecte de seguiment dels danys ocasionats per les actuacions al nord de les nostres platges. Fins on jo sé és un acord, no sols del ple, també de la Comissió Especial de Platges i ha de complir-se ja. No entenem els dubtes respecte de la seua solvència i la falta de mitjans que alguns volen insinuar, serà que no volen un actor independent que pose els punts sobre les i?”

Insta també Gil a “sol·licitar informació a la Direcció General de la Costa i la Mar del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic dels avanços i posar-los a disposició de tots els ciutadans. Ara que la comissió de les Corts ja ha tret les seues consideracions, és precís que s’atenguen les recomanacions que van en la línia de construir, entre altres, espigons paral·lels a la línia de costa que minimitzen els danys i facen de barrera protectora front a temporals i com a retenidors dels sediments”. Aprofundeix el regidor en la demanda d’informació per part de la direcció de Costes doncs com recorda el propi Gil: “tal i com indicava el projecte, la Direcció General de la Costa i la Mar ha de preparar informes, monitoritzar, vigilar, controlar i corregir els efectes de la seua actuació al sud de la província de Castelló”. Finalment el regidor demana que “l’ajuntament de Sagunt es coordine amb el de Canet d’En Berenguer per redactar un projecte que puga ser mereixedor d’ajudes europees per a mantenir el nostre litoral. No podem oblidar que formem part de la mateixa unitat de costa”.

Gil conclou les seues declaracions amb una crítica al mode d’actuar de la delegació de Costes i al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, doncs considera que: “les actuacions fetes a Almenara i al litoral sud de Castelló no sols han empitjorat les nostres platges, sinó que a més a més no han servit per a res, doncs els últims temporals, que no han estat massa forts en comparació amb altres, han fet malbé les instal·lacions de localitats com Almenara. El Ministeri, dirigit en estos moments pel PSOE, ha abandonat les nostres platges i com a conseqüència estan en un estat lamentable de conservació i anirà a pitjor si no s’actua ja”.

 

Pujar