elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Música, cinema i teatre protagonitzen la programació cultural d'estiu de la nova normalitat a Sagunt

Música, cinema i teatre protagonitzen la programació cultural d'estiu de la nova normalitat a Sagunt
  • La ciutadania podrà gaudir d'esdeveniments culturals gratuïts, prèvia reserva d'entrada, durant juny i juliol respectant les normes d'higiene i seguretat establides i no superant el 50% de l'aforament dels espais

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat la programació cultural que la ciutadania podrà gaudir durant juny i juliol. Entre els esdeveniments programats, destaca la continuació del cicle de cinema dedicat a l'actriu Audrey Hepburn, una òpera en valencià per part de la companyia Les Arts Volants de la Generalitat Valenciana, un tribut a The Beatles o l'estrena de l'obra Desparellats de la companyia local Acteonica Teatre. Cal destacar que tots els esdeveniments seran gratuïts prèvia reserva d'entrada en www.servientradas.com, per a tots els públics i amb aforament limitat al 50% dels espais, sempre que passem a la Fase 3, com marquen les autoritats sanitàries. A més, serà d'obligatori ús la màscara.

Superada la Fase 1 de la desescalada i encara en la Fase 2, ha declarat la regidora de Cultura, Asun Moll, «ja podem pensar en esdeveniments culturals per a un terç de l'aforament, i, confiant que dilluns que ve dia 15 passarem a la fase 3, ja hem programat el retorn de l'activitat cultural a la nostra ciutat». A més, s’han habilitat butaques separades de dos en dos i també individuals, per a guardar la distància interpersonal de seguretat.

Davall el títol ‘Reactivem la cultura’, la Conselleria de Cultura ha posat en marxa un pla que pretén estimular el públic i donar suport a tots aquells professionals que el fan possible i per això, ha declarat la regidora, «des del departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt també ens sumem a esta iniciativa i reprenem l'activitat cultural reprogramant els espectacles professionals que havíem posposat de música i teatre, així com les exposicions, secundant així l'economia de la professionalització de la cultura».

La regidora ha destacat l'esforç per part de tots els i les professionals que malgrat estar confinats han représ l'activitat cultural i han decidit tornar als escenaris. A més, el cartell de la programació disposa d'un codi QR amb el qual s'accedix a tota la programació al detall.

Àmplia programació musical

Malgrat que no es puguen dur a terme els espectacles del Piano de Begonya ni el Festival Música al Port, amb la música començarà la programació cultural el dissabte 20 de juny, a les 20 hores, amb el concert Dúo Evocación d'Olga Viytiv i Hilario Segovia a la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt. Este concert, que forma part del cicle Concerts de la Nova Normalitat, fusiona la poesia i la música en un escenari íntim on la paraula és elevada gràcies a la musica. Fruit del treball de la soprano ucraïnesa i del pianista valencià per buscar un so sincer, treballat i sempre amb respecte per la partitura, el duo busca donar a conéixer un repertori que comprén els escenaris sonors més diversos, possibilitant una posada en escena dinàmica i variada. Amb diversos premis a la seua esquena, este duo musical ha participat en festivals internacionals de música com ara el de Calp (la Marina Alta), de Chipiona (Cadis) o el FELIR d'Albacete.

El segon concert del cicle Música de la Nova Normalitat tindrà lloc el dissabte 27 de juny, a les 20 hores, també a la Casa Municipal de Cultura i serà a càrrec de Vicent Gelós i Carlos Apellániz que oferiran un espectacle de flauta i piano. Fundador del Grup Illana en 1997, Gelós ha sigut alumne de Kaime Martín i de Harrie Starreveld en el Conservatori Superior d'Amsterdam, ha oferit concerts en festivals internacionals i té quatre treballs discogràfics. També ha oferit espectacles musicals de cambra i solista i ha treballat en diferents orquestres clàssiques com la de València. Els seus concerts i enregistraments són retransmesos de forma regular en Radio Clásica i ha produït un llargmetratge i l'enregistrament en directe de l’Obrigado II (Muito Obrigado). Actualment compartix la seua labor docent i activitat concertista, amb la producció discogràfica per al segell i marca AGRmúsica. La trajectòria d’Apellániz està avalada per més de vint premis internacionals, així com pel perfeccionament de la seua formació musical a l'Escola Superior de Música Reina Sofia amb Dimitri Bashkirov i Galina Eguiazarova. Reconegut amb el Premi Nacional de Música, col·labora assíduament amb el Plural Ensemble, Espai Sonor o Ensemble d´Arts, entre d’altres. És convidat regular a actuar com a solista en nombroses orquestres, participa assíduament en enregistraments per a ràdios i ha gravat discos amb els diferents segells. Fundador del B3: Brouwer Trío, actualment compagina la seua labor pedagògica en el Conservatori de Música de València amb les seues actuacions de cambra com de pianista solista.

El dissabte 18 de juliol, a les 23 hores, el Casino de la Gerència acollirà el concert tribut a The Beatles oferit per The Blisters, un grup establit a València que recrea la música que els mítics músics de Liverpool van tocar arreu del món. En cada concert, The Blisters busca homenatjar el que entenen va ser i serà la banda de pop-rock més important i influent de tots els temps.

L'òpera també té un lloc en la programació cultural d'estiu de Sagunt, ja que la companyia autonòmica Les Arts Volants oferirà l'obra El tuto burlat (Il tutoritze burlato: Opera buffa) en valencià. Esta primera comèdia de Vicente Martín i Soler, que gira pels municipis que han sigut Capital Cultural Valenciana, transcorre en la campanya romana i evoluciona des de la crítica vetlada a les fèrries normes socials establides a mitjan segle XVIII cap a la defensa de la llibertat i l'amor per damunt de la convenció i la conveniència, alhora que exposa el nou posicionament social de la dona en els anys previs a la Revolució Francesa. Amb llibret de Filippo Livigni, està basat en La finta semplice ossia II Tutoritze Burlato de Pasquale Mililotti. Este espectacle tindrà lloc als Jardins de l'Antic Sanatori, el diumenge 28 de juny, a les 21 hores, on s'instal·larà un camió de grans dimensions concebut per a representar espectacles a l'aire lliure.

Cicle de cinema dedicat a Audrey Hepburn

Després de l'aturada per la crisi de la COVID-19, el cicle de cinema dedicat a l'actriu belga, Audrey Hepburn, tornarà el diumenge 21 de juny, a les 19 hores, amb la projecció en el Centre Cultural Mario Monreal del film en castellà Sabrina (els EUA, 1954). L'actriu protagonista del cicle, que compartix escena amb Humphrey Bogart i William Holden, entre d’altres, en esta clàssica comèdia romàntica dirigida per Billy Wilder, interpreta la filla d'un xofer britànic dels poderosos Larrabee que s'enamora del fill menor de la família, que coqueteja amb ella per pur entreteniment. El pare l'envia a París d'on torna convertida en una dona elegant i seductora que trastorna els dos germans Larrabee.

Serà el diumenge 28 de juny, a les 19 hores, quan es projecte l'última pel·lícula d'este cicle. Los que no perdonan (The unforgiven, els EUA, 1960) és un drama que ens transporta al llunyà oest americà on els Zachary, una família de ramaders texans amb tres fills hòmens i una filla menor adoptada des que era quasi un nadó, treballen el bestiar associats amb la família Rawlins després d'anys difícils. Un dia, un ancià misteriós anomenat Abe Kelsey comença a estendre el rumor que la filla dels Zachary és en realitat una índia kiowa. Este film dirigit per John Huston, està coprotagonitzat per Burt Lancaster, Audrey Murphy, John Saxon, entre d’altres.

Obres de teatre per a tots els públics

El teatre també torna a Sagunt amb tres representacions. La primera tindrà lloc el dissabte 4 de juliol, a les 20 hores, a la Casa Municipal de Cultura a càrrec de la companyia Els Joglars que posaran en escena l'obra Senyor Rossinyol en la qual un jardiner de Parcs i Jardins ha de deixar el treball per culpa del reuma i el situen en el Museu Rossinyol on farà de Rossinyol presentant les visites teatralitzades del museu. Però al cap d'un temps, quan ell s'enamora del pintor, decidix transformar el museu en el Museu de la Identitat. A partir d'ací es crea un conflicte entre els dos mons, el de Rossinyol i el dels que defensen la identitat, als quals anomenem bàrbars. L'obra és una reivindicació de l'art com a pàtria universal, a partir de Rossinyol, contra les pàtries identitàries. El departament de Cultura recupera ara esta obra que estava prevista per al Dia del Teatre.

La segona obra serà La Herencia de Miller Producciones que es representarà el dissabte 11 de juliol, a les 20 hores, en el Centre Cultural Mario Monreal i en la qual intervé l'actor local, José Carretero. Esta obra conta la història de Bruno, Sergio i Raquel, tres germans distanciats per l'esdevenir de la vida, quan són citats després de la mort de la seua tia Enriqueta per al repartiment de la seua herència, malgrat no haver tingut mai una relació pròxima a la morta. Per a la seua sorpresa, a cadascun d'ells li és concedit molt més del que imaginaven. No obstant això, quan signaran l'acceptació de l'herència, el marmessor els informa que segons el testament cadascun podrà renunciar, si ho desitja, a la seua part, a canvi del que conté el maletí metàl·lic que ell ha portat a la cita. Ací començaran els dubtes, enveges i rancors a eixir a la llum abans de conéixer el que conté este maletí, alguna cosa que mai s'haurien pogut imaginar.

Finalment, el dissabte 25 de juliol, a les 20 hores, en el Centre Cultural Mario Monreal la companyia local Acteonica estrenarà l'obra Desparellats, un divertidíssim duóleg còmic, o un delirant monòleg d'humor amb dos monologuistes, que tracta de com es forma una parella en el temps de les xarxes socials, la boja convivència pel canvi de sexe d'ell, Toni, que es convertix en Paqui, i d'ella, Paqui, que es convertix en Toni, i les seues manies per la diferent condició social, les contraposades opcions vacacionals o l'obsessió per viure amb mascotes a casa.

Pujar