elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal sol·licita a la Generalitat modificar la normativa en matèria de violència de gènere i masclista

El Ple Municipal sol·licita a la Generalitat modificar la normativa en matèria de violència de gènere i masclista
  • D'eixa manera, se sol·licita establir la competència en esta matèria per part de les entitats locals que ara és de la Generalitat i la gestiona una empresa privada

El Ple Municipal, en la seua última sessió ordinària de febrer, ha aprovat sol·licitar de nou a la Generalitat Valenciana que modifique la normativa en matèria de violència de gènere i masclista, establint la competència en esta matèria per part de les entitats locals, en el marc legislatiu.

Esta moció va ser presentada pel grup municipal d'Esquerra Unida i defensada pel seu portaveu Roberto Rovira i va ser aprovada gràcies als vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Porteña, Partit Popular, Ciutadans i Regidor No Adscrit. Vox va votar en contra.

La moció aprovada per la Corporació Municipal està motivada per l'entrada en vigor de la Llei 7/2021, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat 2022 en la qual es modifiquen «els articles 28 i 29 de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana eliminant les competències municipals en matèria de violència de gènere i masclista perquè foren assumides per la GVA».

Al que, tal com s'exposa en la part argumentativa de l'escrit, «els responsables de la modificació de la llei semblen desconéixer com la nostra ciutat i altres del llarg a l’ample de la Comunitat Valenciana, treballen dia rere dia amb dones, acompanyant-les i assessorant-les en la presa de decisions, fent un treball d'intervenció integral gràcies a les professionals de les quals disposa l'Àrea d'Igualtat» i, en esta, s'afirma que «per si això no fora poc, Sagunt depén del ‘Centro Mujer Rural de Segorbe’ que, a més d'estar a més de 30 km de la nostra ciutat és gestionat per una empresa privada dependent de la Conselleria».

«Hem passat de tindre les competències en esta matèria, gestionant-ho de manera directa amb grans professionals i amb atenció immediata a dependre dels servicis d'una empresa que a més funciona amb un sistema de cita prèvia. Esta situació no afavorix les víctimes ni les seues famílies, és una manera de fer negoci amb la violència de gènere i les víctimes pagat amb diners públics», destaca el text expositiu.

Així mateix, es va acordar sol·licitar també a la Generalitat que dote econòmicament les unitats d'igualtat íntegrament, incloent-hi l'àmbit d'atenció bàsica a víctimes de violència de gènere, i que estes unitats estiguen incloses dins del marc legislatiu en matèria d'igualtat, i no com una unitat més dins de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de servicis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

També han aprovat instar la Conselleria d'Igualtat i Polítiques inclusives a la reversió de tots els servicis d'assistència a dones víctimes de violència de gènere, per a la seua gestió directa amb mitjans humans i materials suficients. I, finalment, s'acorda traslladar el present acord a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana i als grups parlamentaris de Les Corts Valencianes.

La moció exposa que des de 2004, any en què es va crear l'Àrea de la Dona a l'Ajuntament de Sagunt amb personal i pressupost propis separada de l'estructura del departament de Serveis Socials, s'ha treballat per la implementació de polítiques públiques d'Igualtat per a fer de Sagunt una ciutat més igualitària i lliure de violències masclistes. Un treball que, no sols ha rebut diferents premis i reconeixements, sinó que ha ajudat moltes dones en els quasi 20 anys que té el departament.

Pujar