elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal aprova el Pla d'acció del Programa Sagunt ciutat amigable amb les persones majors

El Ple Municipal aprova el Pla d'acció del Programa Sagunt ciutat amigable amb les persones majors
  • Este programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i el fa promovent la seua participació, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora

El Ple Municipal ha aprovat este matí l'estudi diagnòstic realitzat del municipi de Sagunt i el Pla d'acció del Programa Sagunt ciutat amigable amb les persones majors, a proposta del Departament de Serveis Socials i la delegació de Majors, el regidor de les quals és Alejandro Sotoca.

 L'estudi i el pla tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi, buscant un envelliment actiu i saludable. La Corporació Municipal ha aprovat el Pla amb unanimitat.

En este sentit, el ple de l'Ajuntament de Sagunt en la sessió celebrada el 25 de setembre de 2018, va aprovar sol·licitar a l'Organització Mundial de la Salut l'adhesió de Sagunt a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors, que a Espanya és coordinada i impulsada per l'IMSERSO. A més, es va aprovar la contractació d'un estudi on es posaren de manifest les febleses i fortaleses del municipi, pel que fa a la seua amigabilitat amb la població de més edat i les dades de la qual serviren per a l'elaboració del pla.

Així mateix, l'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria de Serveis Socials i Majors, va presentar este pla el passat 30 de setembre. Tal com es va explicar, este programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i el fa promovent la participació dels majors, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora de la localitat, promovent un envelliment actiu i saludable.

El programa es va realitzar per a comprendre la ciutat i elaborar mesures adequades al seu entorn, ja que és fonamental incorporar un diagnòstic general relatiu a diferents factors que han de ser analitzats, com ara aspectes geogràfics, demogràfics, econòmics, socials i de govern de la ciutat. Analitzar, en esta primera part de l'estudi, cadascun d'estos factors facilita entendre Sagunt respecte a la seua incorporació a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors i així comprendre les peculiaritats de la ciutat que poden condicionar el desenvolupament de mesures dirigides a satisfer les necessitats específiques de les persones majors.

D'altra banda, l'enfocament innovador de la perspectiva de les persones majors de cinquanta anys per a un Sagunt més amigable amb este sector de la població, podrà relacionar-se amb els canvis produïts en el territori i com eixes variables, climàtiques, paisatgístiques, urbanístiques, etc. han de ser compreses i adaptades en un futur.

Este diagnòstic i pla d'acció el va realitzar l'empresa Bunbury i associats de Saragossa, per encàrrec municipal, que està especialitzada en la consecució i gestió de projectes europeus i de cooperació internacional, amb especial incidència en el sector social.

Sagunt forma part de les ciutats i comunitats amigables amb les persones majors, un reconeixement de l'IMSERSO i l'OMS a aquells municipis que fomenten l'envelliment actiu i saludable i que, per a això, reorganitzen les seues estructures i serveis amb la finalitat d'oferir una òptima qualitat, seguretat i confort a totes les persones amb independència de les seues capacitats, fomentant d’esta manera la seua participació en tots els àmbits de la vida social.

Este distintiu incidix en la consecució d'uns estàndards de qualitat de vida a les ciutats a través de la participació activa de la seua ciutadania, posant el focus especialment en el grup de població de més edat.

Els ajuntaments adherits es comprometen a promoure la participació de les persones majors en el procés, el qual consta de tres fases: diagnòstic de la situació (analitza els recursos existents), Pla d'Acció i implementació del Pla d'Acció. El procés és continu, als cinc anys aproximadament es torna a començar de nou amb el diagnòstic de l'aconseguit.

Concretament, a Sagunt, l'estudi va començar amb la realització de sis grups focals, els dies 9, 10 i 11 de març de 2020 en el qual van participar sobre 80 persones pertanyents a les associacions de majors, associacions de dones, persones amb diferents capacitats, sindicats, partits polítics, etc. Es van estudiar les àrees relacionades amb els espais a l'aire lliure i edificis, transport, habitatge, participació, respecte i inclusió, comunicació i informació, sanitat i serveis socials

Pujar