elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els Ludi Saguntini tornen a la presencialitat en la seua edició d'este 2022

Els Ludi Saguntini tornen a la presencialitat en la seua edició d'este 2022
  • Serà del 4 al 8 d'abril. A més, el Festival de Teatre Grecollatí, inclòs dins del programa dels Ludi, celebra el seu XXV aniversari amb deu funcions i un acte commemoratiu

Els Ludi Saguntini MMXXII, que inclouen el XXV Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt, tornen a la presencialitat en la seua edició d'este 2022. Este esdeveniment anual dedicat a la cultura clàssica dirigit a l'estudiantat se celebrarà este any del 4 al 8 d'abril. El portal virtual dels Ludi, s'ha dedicat com tots en ocasions prèvies a una deïtat clàssica, esta vegada a Salus-Hygieia, la deessa de la salut, com a símbol del camí recorregut en este temps de pandèmia i de l'esperança a superar-la definitivament.

Fins a deu representacions de grups de teatre vinguts de tota la geografia espanyola s'han programat en el Teatre Romà de Sagunt al llarg de les cinc jornades que duraran els Ludi i el 18 de juny, en la clausura del festival. Els tallers i activitats educatives dedicades a la divulgació de la vida en l'antiguitat recuperen la seua presencialitat total, amb mesures de seguretat i prevenció: No obstant això, la iniciativa dels Ludi Virtuals es manté en oferta per a tots aquells centres i grups que no puguen assistir, donat l'èxit collit en les edicions anteriors, en les quals es va haver de posar en marxa per necessitat, a causa de les restriccions.

Tant els Ludi Saguntini com el Festival de Teatre Grecollatí estan organitzats per l'associació Ludere et Discere i la Domus Baebia, junt a Prósopon Sagunt, i compten amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, l'Ajuntament de Sagunt i empreses patrocinadores, així com entitats i personal voluntari.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, han participat este dimecres en la presentació del programa juntament amb la presidenta de Prósopon Sagunt, Isabel Pérez; la cap de servei d'Innovació i Qualitat Educativa de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació de la Generalitat, Amparo Martínez; el president del Museu de l'Escena Grecollatina de Sagunt i delegat de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics Euroclassica, José Luis Navarro; el director del CEFIRE de Sagunt, Vicente Lorenzo; i l'assessor de Cultura Clàssica del CEFIRE de Sagunt, Xavi Villaplana. A l'acte no ha pogut assistir el president d'una altra de les entitats que organitzen el festival, Ludere et Discere, Enrique Martínez.

El primer edil ha volgut «remarcar la gran faena col·lectiva que es fa tots els anys per a poder posar en marxa els Ludi Saguntini, una activitat que respira cultura per tots els costats, que va també de formació, que les noves generacions aprenguen d'eixe passat que encara té moltes lliçons que aplicar al futur». En este sentit, Moreno ha subratllat la innovació educativa, que «és també el que respira este projecte».

Per part seua, el regidor d'Educació ha mostrat la seua satisfacció per tornar a tindre uns Ludi Saguntini «presencials» i «amb tota l'alegria del món». Segons Tarassona, esta iniciativa fa «una important tasca educativa i cultural, d'anàlisi i de crítica dirigida a l'estudiantat», alguna cosa que considera «important», més encara en el món actual.

El XXV Festival de Teatre Grecollatí arrancarà el dilluns 4 d'abril a les 12.00 hores amb la representació de l'obra Ifigenia en Áulide, d'Eurípides, a càrrec del Grup La Nave Argo del Col·legi Inmaculada-Jesuítas d'Alacant. Seguirà a les 16.30 horas el Grup Caligae de l'IES Castillo Puche, de Iecla (Múrcia), amb Las Ranas, d'Aristòfanes.

Al dia següent, 5 d'abril, a les 12.00 hores, el Grup Clásicos Luna de l'IES Pedro de Lluna de Saragossa donarà vida a la Odisea, el clàssic d'Homer; mentre que a les 16.30 hores el Grup Arthistrion de Villaviciosa de Odón (Madrid) portarà la Cistellaria de Plauto. El dimecres 6 serà el torn de Las Bacantes d'Eurípides, al migdia, de la mà del Grup Noite Bohemia de l'IES Menéndez Pidal de la Corunya; i a les 16.30 hores arribarà el Miles Gloriosus de Plauto, interpretat pel mateix grup.

Ja el 7, el Grup Komos de l'IES Districte Marítim de València representarà a les 12.00 hores Medea d'Eurípides i a les 16.30 hores Lisístrata, d'Aristòfanes. El divendres 8 tindrà lloc la Pompa i Totum Latine a les 11.30 hores i al migdia el Grup Alezeia Teatre del Col·legi Meravelles de Benalmàdena (Màlaga) tancarà les representacions de la setmana amb la Aulularia de Plauto. Però serà el 18 de juny a les 20.00 hores quan es tanque definitivament la programació d'aquest XXV Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt, quan el Grup Párodos Teatre de l'IES Sibèria Extremenya de Talarrubias (Badajoz) represente La Paz, d'Aristòfanes.

Però de manera prèvia a l'inici de la programació, dimecres que ve, 30 de març, a les 19.00 hores se celebrarà en el Centre Cultural Mario Monreal un acte especial commemoratiu pel XXV aniversari del Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt, amb actuacions, representacions, activitats musicals, vídeos, la participació de persones que han format part de la iniciativa en edicions anteriors i més; «un acte lúdic, festiu, de representació i emotiu», segons Isabel Pérez, presidenta de Prósopon Sagunt.

Quant a les activitats paral·leles, l'associació Prósopon Sagunt organitza, únicament per a l'alumnat inscrit en el festival, el XXIII Certamen Compitalia en les modalitats Pausanias, per a textos literaris sobre mites o fets de l'antiguitat clàssica; Fídias, per a còmics relacionats amb la mateixa temàtica; i Talia, per a representacions breus sobre matèries clàssiques. D'altra banda, Euroclassica presenta el seu llibre Euroclassica 1991-2021. Treinta años de defensa y promoción de las lenguas clásicas de Europa, en el qual es parla de Sagunt i el seu paper en la preservació de l'herència clàssica.

De manera simultània, l'associació Ludere et Discere organitza tallers didàctics impartits pel seu professorat. Els Ludi Saguntini comptaran, així, de nou amb els tallers de cultura clàssica Spatia. El món clàssic en la glorieta, en manera presencial de 9.30 a 14.15 hores, amb activitats d'epigrafia i escriptura; la Plaça dels Déus; cuina romana antiga; mosaics; higiene i cosmètica antigues; ceràmica grega; cors i danses gregues; Edats; MuseumScaenicum Graecolatinum; Itinera Archeologica; i Nunc Latine (el divendres). Per a participar en estes activitats serà necessària inscripció prèvia en la pàgina Culturaclásica.net per a complir amb els aforaments establits. Els Ludi Virtuals MMXXII es podran seguir en l'enllaç habilitat.

L'alcalde ha assenyalat que els Ludi Saguntini «són realment un referent a nivell europeu», cosa que sota el seu punt de vista és motiu per a «estar molt orgullosos per tota eixa tasca», ja que «la cultura clàssica no és només patrimoni de Sagunt sinó de tota la humanitat i consegüentment ha de ser viscuda per tots i totes».

«Esta iniciativa, que tant pes té en el nostre projecte com ciutat educadora, ha convertit a Sagunt en centre neuràlgic de cultura clàssica al nostre país, sens dubte, fent que Sagunt siga considerada com un marc de referència pioner de la didàctica de la cultura clàssica i reconeguda per experts de l'àmbit d'institucions europees independents», ha manifestat per la seua part l'edil d'Educació.

Pujar