20 de setembre de 2020 20/9/20

L’alcalde de Sagunt sol•licita una reunió urgentamb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a abordar la situació del riu i del delta del Palància

  • L’associació de veïns i veïnes d’ElsVents va plantejar a l’últim Ple les possibles conseqüències en cas de produir-se precipitacions més intenses i va reclamar mesures de prevenció

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ja ha sol·licitat una reunió urgent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) en la qual abordar la situació i l’estat actual del riu i del delta del Palància i la problemàtica i conseqüències que podrien ocórrer en cas que es produïsquen precipitacions molt intenses.

En el Ple Ordinari de setembre, que es va celebrar dijous passat 26, la Federació de veïns i veïnes i de l’Associació Els Vents va traslladar a la Corporació Municipal la seua reivindicació i preocupació davant este mateix problema. A causa del recent episodi de pluges inteses provocades per la DANA, que ha assolat algunes zones de les comarques de la Comunitat Valenciana i altres territoris del país, els veïns van mostrar la seua inquietud per la situació actual “de deixadesa” del riu Palància junt a la desembocadura del delta, una zona que és considerada inundable històricament, sobretot, tal com detallaren elsveïns, la partnord de l’avinguda Mediterráni i els barris pròxims, com el barri Sant Francesc de Borja, Els Metalls i el Padre Jaime.

El col·lectiu veïnal va plantejarles conseqüències que podrien haver ocorregut en cas que les pluges hagueren sigut més intenses sobre el delta del Palància i van detallar quina és la situació que travessa el llit del riu, des de la zona de l’hospital fins al’eixida al mar, que “està ple d’arbres, matolls, vegetació i canyars que fan que la situació del riu no siga la més adequada, a més de les roques que fan de barrera i impedixen l’eixida de l’aigua, podent provocar un possiblet aponament en cas de precipitacions més fortes i fent que les zones que ja són inunundables ho siguen encara més”.

Es per això que l’associació de veïns i veïnes d’ElsVents va reclamar mesures per a previndre episodis futurs en estes zones que són més propenses a inundacions i va sol·licitar una intervenció urgent de neteja de la zona, així com la posada en marxa, amb la major celeritat, d’un pla que previnga este tipus de situacions que podrien derivar en conseqüències devastadores per a la població, tal com va explicar la representant de l’associació de veïns i veïnes.

Per altra banda, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va explicar que este és un problema que es ve arrossegant des de fa molt de temps, però que s’havista greujat últimament pel canvi climàtic. També va assegurar que per a l’actual Govern Municipal és una qüestió totalmente prioritària i que, en este sentit, ja s’hasol·licitat la reunió urgent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a traslladar el problema i buscar una solució. Moreno va afegir que també s’està pressionant a la Conselleria per a solucionar el problema de les edificacions il·legals del delta que encara estan per expropiar. D’altra banda, l’empresa Aigües de Sagunt ja estàtreballant per a atacar aquellspunts de la ciutat més problemàtics quan hi ha pluges abundants i ja s’han presentat les intervencions que, durant els pròxims mesos, es duran a terme per a solventar estos problemas recurrents.

“Recollim la reivindicació i, després de la reunió amb la CHX, podrem parlar d’un pla d’actuació perquè el riu drene com toca i s’evite qualsevol mena de perill a la població. No hi ha que ser alarmistes perquè, de moment, no ha ocorregut res greu, però es cert que hi ha que ser previsors i tindre en compte el marc de canvi climàtic en què ens movem, que cada vegada els riscos són majors, per la qual cosa hi ha que treballar ja en estes qüestions”, va declarar Darío Moreno.

Pujar