31 de maig de 2020 31/5/20

L'alcalde de Sagunt proposa solucions per a la depuradora mentre es projecta la nova planta

L'alcalde de Sagunt proposa solucions per a la depuradora mentre es projecta la nova planta - (foto 1)
  • Darío Moreno s'ha reunit amb el nou gerent de l’EPSAR per a demanar-li inversions per a l'actual depuradora que milloren el funcionament i reduïsquen l'impacte sobre la població en qüestió de males olors, entre altres assumptes

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, s'ha reunit amb el nou gerent de l’EPSAR (Entitat de Sanejament d'Aigües), Augusto Montamarte, per a demanar-li que es facen inversions en la planta depuradora de Sagunt mentre es tramita i es projecta la nova depuradora, entre altres assumptes que afecten la planta.

Moreno ha insistit en este assumpte «ja que és imprescindible millorar el funcionament de l'actual planta, així com reduir l'impacte sobre la població, especialment en qüestió de males olors». D’altra banda, el gerent s'ha compromés amb l'Ajuntament a presentar en unes setmanes un pla d'actuacions per a millorar la depuradora actual.

La reunió, que principalment anava a ser protocol·lària, ha servit per a tractar altres problemes com, per exemple, dialogar sobre l'emplaçament definitiu de la nova planta. Per part de l'Ajuntament es va consensuar la localització en el futur Parc Sagunt II, però l'empresa que gestiona el futur polígon la va rebutjar perquè condiciona el plantejament del parc. Per este motiu, l'alcalde ha plantejat una reunió a tres bandes, Ajuntament, EPSAR i Parc Sagunt, per a consensuar un nou emplaçament per a la planta depuradora, al mateix temps que es debat entre els grups polítics municipals consensuar l'emplaçament, d'acord amb el debat que s'està duent a terme amb els partits polítics de l'Ajuntament de Sagunt.

Un altre assumpte que s'ha tractat i que per a l'alcalde és de vital importància és la reutilització de l'aigua tractada que ix de la planta i que és de bona qualitat. Segons Moreno, el camí a seguir ha de ser el de la reutilització de la major quantitat d'aigua depurada possible i, en eixe sentit, han parlat sobre la possibilitat de donar-li un ús agrícola. Però el principal escull és que la zona agrícola més pròxima és la que en un futur serà Parc Sagunt II, per la qual cosa l'alternativa més viable seria la reutilització d'esta aigua per a infiltrar-la en els aqüífers per a, entre d’altres, garantir un bon nivell d'aigua en les marjals i així frenar la salinització provocada per l'aigua que entra de la mar en el nivell freàtic. Esta última solució és una tècnica que, segons l'alcalde, s'ha implantat als Estats Units i en algunes zones d'Espanya i que està funcionant, però que l’EPSAR encara no ha dut a terme i que ara li ha assegurat a l'alcalde que va estudiar.

Pujar