elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alcalde de Sagunt ha dictat un ban amb la normativa que regirà en el municipi durant les Falles 2023

L'alcalde de Sagunt ha dictat un ban amb la normativa que regirà en el municipi durant les Falles 2023
  • En el document s'establixen les normatives fins al 20 de març respecte a ocupacions de via pública, talls de trànsit, circulació i transport urbà, estacionament, pirotècnia i espectacles, horaris o contaminació acústica, entre altres qüestions

MÉS FOTOS
L'alcalde de Sagunt ha dictat un ban amb la normativa que regirà en el municipi durant les Falles 2023 - (foto 2)

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha dictat un ban amb motiu de la celebració de les festes falleres i totes les seues activitats, que va entrar en vigor ahir 1 de març i estarà vigent en el municipi fins a les 23.59 hores del dia 20 de març. L'objectiu és informar de la normativa establida amb la intenció d'afavorir l'adequada convivència i gaudi entre fallers i falleres, veïnatge i turistes.

En el document s'establixen les regles respecte a ocupacions de via pública, talls de trànsit, circulació i transport urbà i interurbà, estacionament i zona amb limitació horària (ORA), comitives i desfilades, pirotècnia, revetles i espectacles, seus festeres i carpes, llocs de venda de menjar i beguda i consum d'alcohol als carrers, horaris, contaminació acústica, protecció del patrimoni municipal, neteja i sostenibilitat i el règim de sancions per als qui incomplisquen la normativa.

«Ja estem en Falles», ha anunciat l'alcalde, indicant: «Així, un any més, les falles passen a ocupar l'espai públic, un fet que ha de protegir-se per a mantindre les nostres tradicions i el valor que aporten al nostre Patrimoni i pel que, davant la seua pròxima celebració, convé informar del compendi de normes aplicables, a fi d'afavorir una adequada convivència i gaudi entre fallers i falleres, veïnatge i turistes».

Per a recintes fallers que continguen instal·lacions desmuntables com atraccions de fira, escenaris, carpes o altres es podran autoritzar ocupacions des de les 08.00 hores del dia 9 de març, excepte recintes que afecten mercats municipals, que es realitzaran a partir de les 16.00 hores. Excepcionalment, es permetrà el muntatge de carpes instal·lades en zones que no interrompen el trànsit de vehicles, prèvia valoració pel departament corresponent. En el cas dels recintes fallers que no continguen instal·lacions desmuntables, els talls podran realitzar-se a partir de les 08.00 hores del dia 11 de març.

Moreno ha destacat que «ja ha arribat març, i amb març també el ban faller, un ban que pretén incentivar la convivència entre veïns i veïnes, perquè òbviament són dies de festa, xerinola i d'estar gaudint al carrer amb els amics i família, però també hem de tindre en compte que no tothom té la mateixa situació vital, gent que treballa a torns i gent que ho té difícil per a poder conciliar en els diferents àmbits de la seua vida, i que per tant és important ser màximament respectuosos amb totes les situacions. Per això, el ban establix els horaris a seguir durant estos moments especials de falles, i també fa una sèrie de recomanacions a la ciutadania sobre com poder gaudir d'estes festes de la màxima forma, però també respectuosament. Estem segurs que estes falles, una vegada més, es desenvoluparan sense incidents i esperem que tothom pose de la seua part perquè siguen unes falles memorables i històriques».

D'altra banda, les ocupacions per trasllat i apilament d'elements que no impliquen talls de trànsit s'autoritzen des del dia 7, mentre que l'alçat de rematades i elements centrals dels monuments fallers estarà permés des del 9, en el cas de les comissions de Secció Especial i Primera, i des de l'11 per a la resta de falles.

Una vegada finalitzada la cremà, totes les vies públiques hauran de quedar obertes al trànsit, llevat que continguen instal·lacions, que en tot cas hauran d'estar lliures abans de les 22.00 hores del dia 20.

Segons s'informa des del departament de Trànsit i Mobilitat Urbana se suspén temporalment l'ocupació amb taules i cadires entre els dies 9 i 19 en aquells punts on existisquen recintes fallers. No obstant això, s'intentaran reubicar durant este període en les proximitats. L'ocupació mitjançant bastides i contenidors d'obra també quedarà suspesa en estos punts des de les 8.00 hores del dia 9 fins a les 8.00 hores del dia 20 de març. Cal destacar que queda prohibida, excepte casos urgents i justificats, l'execució d'obres en la via pública entre els dies 9 a 19 de març.

El trànsit rodat es desenvoluparà, en principi, amb normalitat a excepció d'aquelles vies que es troben afectades per recintes fallers autoritzats, que es podran consultar en la pàgina web de l'Ajuntament de Sagunt. No obstant això, els vehicles d'emergència tindran prioritat de pas.

Així mateix, hi haurà talls de trànsit puntuals i intermitents entre els dies 25 de febrer i 19 de març amb motiu de les mascletaes, cavalcades i castells de focs artificials, les visites de cortesia a Sagunt i el Port de Sagunt i les ofrenes en tots dos nuclis, els recorreguts i els horaris dels quals es poden consultar en el document publicat amb el ban.

Suspensió de l'estacionament regulat per l'ORA (zona blava)

El servici d'estacionament regulat ORA (zona blava) queda suspés entre les 9.00 hores del dia 11 fins a les 09.00 hores del 20. D'altra banda, es recorda que queda prohibit l'estacionament de vehicles a l'interior dels recintes fallers i recintes de fira, a excepció dels camions escenari i el camió vestuari per a ús professional amb motiu de l'espectacle organitzat i que forme part de la pròpia atracció firal.

Els dies de mascletà i castell de focs artificials queda prohibit l'estacionament en diferents ubicacions del municipi. El 16 de març no es podrà aparcar en l'avinguda Pianista Mario Monreal de 10 a 15 hores amb motiu de la mascletà de falles i el 17 de març, en la plaça del Sol de 10 a 15 hores, també amb motiu de la mascletà de falles. A més, el 17 de març, les avingudes Alts Forns i Pianista Mario Monreal quedaran tallades al trànsit des de les 14 hores amb motiu dels preparatius per al muntatge dels castells de la Nit del Foc fins a la seua finalització a les 23.59 hores.

El transport públic interromprà des de les 8.00 hores del dia 9 fins a les 6.00 hores del dia 20 l'accés al barri antic i a l'avinguda Camp de Morvedre; i en este cas es desviarà cap a l'avinguda 9 d’Octubre per la plaça Ramón de la Sota.

Quant a la pirotècnia, els espectacles de focs artificials disparats per personal expert hauran de comptar amb notificació o autorització expressa de la Delegació del Govern i només podran disparar-se aquells que compten amb ‘zona autoritzada’ per l'Ajuntament, la qual haurà de comptar amb zona de llançament i zona de seguretat; esta última haurà d'estar lliure d'obstacles i vehicles, tindre instal·lada senyalització que impedisca que persones alienes hi accedisquen i estar vigilada permanentment.

Per a l'ús recreatiu d'artefactes pirotècnics per part de fallers, falleres i particulars els horaris autoritzats que s'han establit són de 9.00 a 15.00 i de 16.00 a 21.30 hores entre l'1 i el 13 de març; de 9.00 a 15.00 hores i de 16.00 a 01.00 hores del 14 al 19, excepte per als espectacles vinculats a la cremà, que podran desenvolupar-se fins a la seua finalització; i la despertà tindrà un horari de 7.30 a 8.30 del dia 15 al 19.

Les revetles, discomòbils i altres espectacles d'este àmbit s'autoritzaran els dies 15 i 16, de 22.30 a 04:00 h, i els dies 17 i 18 entre les 22.30 i les 4.30 hores de la matinada i a l'interior dels casals, així com en les zones d'activitats i envelats, l'ambientació musical haurà de cessar entre les 15.30 i les 17.00 hores i de 4.00 a 9.00 hores, excepte els dies 18 i 19 que serà de 04.30 a 09.00 hores, amb l'ànim de respectar el descans dels veïns i veïnes. Es recorda que l'horari d'activitat dels envelats serà el mateix que per a les activitats i espectacles en via pública, havent de tancar a les 4.00 hores els dies 15 i 16; i a les 04.30 els dies 17 i 18, i desallotjar-les sense soroll ni ambientació musical en el termini de 30 minuts des del tancament.

La instal·lació de llocs de venda de bunyols i masses fregides, mercats ambulants i altres llocs de venda no sedentària requerirà autorització municipal prèvia i pel que respecta a la venda, subministrament i consum de begudes alcohòliques en la via pública no existirà prohibició en les zones d'activitat autoritzades a les comissions falleres entre els dies 15 i 19, encara que des del Consistori es demana que es mantinguen conductes cíviques per a una convivència respectuosa així com un consum moderat, sempre en les zones autoritzades, i un tractament responsable dels residus, també per part de les persones assistents.

L'Ajuntament de Sagunt advertix que l'incompliment dels preceptes contemplats en la normativa anunciada en este ban pot comportar sancions de conformitat amb la norma jurídica que resulte d'aplicació en cada cas.

Així mateix, des del Consistori es recorda que convé incidir en el caràcter inclusiu d'estes festes, per la qual cosa es convida el conjunt de la ciutadania i les persones que visiten el municipi, a continuar demostrant durant les Falles, el seu rebuig a qualsevol tipus de discriminació o discurs d'odi per raó de gènere, creences, cultura, orientació sexual, diversitat funcional, color de pell o origen, així com a continuar mostrant-se vigilant en la tolerància zero contra les agressions sexistes.

Finalment, l'alcalde ha mostrat el seu reconeixement a aquells veïns i veïnes «que fins i tot no sent partícipes de la Festa, són respectuosos i pacients amb ella contribuint a la repercussió positiva que té per a la ciutat». Al que ha afegit que «igualment, felicitar i transmetre un especial reconeixement a aquelles comissions falleres que, com a entitats veïnals de caràcter cultural i festiu, a més de la seua aportació a la preservació del patrimoni faller, fan especials esforços amb bones pràctiques referents a una millor accessibilitat, sostenibilitat i convivència de la festa amb el conjunt de la societat».

Per a més informació sobre permisos, documentació habilitant, requisits i normativa en totes estes i més qüestions relatives a les festes falleres pot consultar-se el document complet amb el text íntegre del bàndol, disponible a través del Tauler d'anuncis de la Seu Electrònica de l'Ajuntament de Sagunt. A més, els plànols es poden consultar a través del següent enllaç https://aytosagunto.es/es/el-municipio/fiestas/fallas/fallas-2023/

Pujar