elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Sagunt reclama que es descarte la crema de residus per a millorar la qualitat de l’aire

    El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este dimarts, 26 de febrer, la proposta del Grup Municipal Compromís perquè es descarte la incineració de residus del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i reduir la contaminació atmosfèrica. La moció, exposada per l'edil de Compromís, Enric Ariño, va obtindre el vot favorable de l'Equip de Govern i del grup de no adscrits i l'abstenció de l'oposició.

    En l'exposició de motius que es presentaren en la moció es recorda que l'Ajuntament, junt amb institucions, associacions ecologistes i partits polítics, ja varen recórrer el PIRCV de 2013 per la via contenciosa, perquè obria la possibilitat d'incinerar residus urbans i industrials. El recurs es va resoldre favorablement en 2016 i va iniciar el procés de revisió del marc regulador de la gestió de residus a la Comunitat Valenciana. En este sentit, en l'exposició es recull que el PIRCV de 2019 ha de contemplar una regulació per a la resta de residus no urbans. A més, a causa de la gestió de residus industrials en un mercat absolutament liberalitzat, s'esmena que Sagunt ha d'exigir uns instruments de gestió de residus i límit d'ús com a combustibles alternatius, complint la jerarquia de residus i que no afecten la salut, a l'entorn o a la qualitat de l'aire.

    L'acord plenari reclama que el nou PIRCV descarte la incineració, co-incineració i valorització energètica com a formes de gestió de residus urbans, donat que són innecessaris, si s'aplica sobre els mateixos principis de reutilització, reciclatge i valorització material.

    De la mateixa manera, que es descarte i limite la co-incineració i la incineració i la valorització energètica d'altres tipus de residus, sobre tot els industrials, en instal·lacions específiques o en processos industrials compatibles, com a forma de gestió de residus, sense justificar el compliment de la jerarquia de residus i la no afecció al medi ambient i a la qualitat de l'aire.

    La moció exigix, a més, que no es permistisca la valorització, co-incineració i incineració de residus perillosos com components carcinogèniques, mutagèniques i cancerígenes. I, per últim, que es trasllade este acord a les administracions afectades.

    Pujar