elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt prepara una àmplia programació per a commemorar el 9 d'Octubre

L'Ajuntament de Sagunt prepara una àmplia programació per a commemorar el 9 d'Octubre
  • Entre les activitats culturals es troben actuacions teatrals, de música i els actes institucionals del dia dels valencians i les valencianes, totes adaptades a la normativa actual de la covid-19

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de Sagunt prepara una àmplia programació per a commemorar el 9 d'Octubre - (foto 2)

Les delegacions de Cultura i de Festes de l'Ajuntament de Sagunt presenten un any més la programació per la festivitat del 9 d'Octubre, un esdeveniment per al qual s'organitzen diversos actes culturals i festius tant a Sagunt com al Port de Sagunt. La programació, que compta amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius locals, ja va començar dissabte passat 26 de setembre, finalitzarà el dilluns 12 d'octubre.

La regidora de Cultura i Festes, Asun Moll, ha volgut fer una crida a la solidaritat i a la unió de tota la classe política per a compartir un dia tan important com és el 9 d'Octubre. «Ha de ser un dia de germanor i unió de tots els valencians i valencianes, i més ara, en este temps de incertesa i crisi que estem patint a causa del coronavirus. Necessitem estar units més que mai, perquè només junts superarem esta pandèmia», declara la regidora, qui a més ha destacat que tots els actes que conformen la programació festiva estan perfectament adaptats a la normativa actual en allò que respecta a normes de seguretat i higiene.

Asun Moll ha explicat que, malgrat la suspensió d’alguns actes tradicionals, com el mercat medieval o la processó, sí s'han programat actes específics per a esta celebració on predomina la música i el teatre en llengua valenciana, a més dels esdeveniments ja recollits en l'agenda cultural de tardor.

D'altra banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat que, malgrat ser un 9 d'Octubre atípic, «no volíem deixar de celebrar el nostre dia, el dels valencians i valencianes, perquè crec que és més important que mai eixe amor per la nostra terra, la nostra gent i eixa reflexió del sentiment col·lectiu de poble. Per això, hem tractat de celebrar este dia de la millor manera que podíem». Moreno ha agraït els departaments implicats el seu treball per a plantejar el millor 9 d'Octubre possible i ha volgut animar la ciutadania per què, en la mesura que siga possible, participe en els actes, encara que en alguns hagen de fer-ho telemàticament, però que «no oblidem viure esta festivitat. No deixem que la situació ens lleve les ganes de celebrar el dia de la Comunitat Valenciana».

L'obertura del programa d'actes va tindre lloc el dissabte de la mà de Lidia Pujol, que va oferir un concert en el Centre Cultural Mario Monreal. A continuació, el diumenge 27 de setembre, també es va celebrar el concert ‘Retrobem la nostra música’, interpretat per la Banda Lira Saguntina a l'Auditori Joaquín Rodrigo de Sagunt.

La pròxima activitat tindrà lloc el divendres, 2 d'octubre, i serà la representació teatral ‘El mètode Gronholm’, de Olympia Metropolitana. L'actuació serà a les 21.30 hores a la Casa de Cultura del Port de Sagunt, que també acollirà el dissabte, a les 20 hores, el concert ‘Retrobem la nostra música’, encara que esta vegada interpretat per la Unión Musical Porteña. A més, el diumenge es podrà gaudir de l'actuació de Green Gos, una batucada que tindrà lloc als Jardins del Centre Cívic Antic Sanatori a les 19.30 hores.

La programació festiva continuarà el dijous, 8 d'octubre, amb l'actuació de l'Associació cultural Grup de danses Els Fallers, que serà a l'aire lliure en el Triangle Umbral, concretament en la Plaça Joan Carles I, a les 20 hores. Entre els esdeveniments que conformen esta programació festiva el dia gran serà el divendres 9 d'octubre, amb una jornada repleta d'activitats que donaran principi a les 10.30 hores.

En primer lloc se celebrarà una desfilada amb trabucos i música des de la Plaça Major de Sagunt, passant per Camí Real, entre altres carrers, i que finalitzarà en la Plaça Cronista Chabret. Estos actes estan organitzats per l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt. A continuació, a les 12.30 hores, tindrà lloc el toc de tancament de portes de la Vila, un repic medieval de campanes oferit per l'agrupació Campaners de Morvedre. A partir de les 13 hores se celebrarà l'acte institucional de lliurament de medalles d'or a les institucions covid-19 en el Teatre de Begoña. Per a finalitzar els actes del matí s'han programat dos mascletaes, que es llançaran de manera simultània a Sagunt, en la Plaça Cronista Chabret, i al Port de Sagunt, en la Plaça del Sol, per a evitar així aglomeracions. Finalment, a la vesprada, a les 19.30 hores, es podrà gaudir d'un concert tribut a la música en valencià amb temes de grups com Obrint Pas, la Gossa Sorda, etc. L'acte serà a l'Auditori Joaquín Rodrigo de Sagunt.

El diumenge 11 d'octubre, a les 20 hores, la cantant Xiomara Abelló oferirà un concert en el Teatre Begoña. La clausura de la programació cultural i festiva serà el dilluns 12 d'octubre amb una actuació del grup Alma por la Jota, el qual se celebrarà a la Casa Municipal de Cultura a les 19 hores.

Pujar