elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt ofereix el servei SVIsual de vídeo-interpretació en llengua de signes

L'Ajuntament de Sagunt ofereix el servei SVIsual de vídeo-interpretació en llengua de signes
  • El programa està dirigit a persones no oïdores, possibilitant la seua autonomia personal i igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis públics i als serveis d'atenció presencial sense barreres de comunicació

El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt aposta pel programa d'eliminació de barreres de comunicació SVIsual, prorrogant per a este exercici econòmic el servei. Es tracta del primer servei de vídeo-interpretació en directe en llengua de signes espanyola que existeix al nostre país. Este servei se suma als programes de mediació i interpretació que l'Ajuntament té contractats amb la Federació de Persones Sordes FESORD, reduint d'esta manera importants barreres de la comunicació i facilitant la integració de les persones que precisen d'esta mena de serveis.

La Fundació CNSE, en col·laboració amb la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE), ha creat este servei apostant per un ús estratègic de les noves tecnologies al servei de la comunicació per a assegurar que les persones sordes tinguen el mateix accés a la informació i a la comunicació que la resta de la ciutadania.

En concret, el programa està dirigit a persones sordes, possibilitant la seua autonomia personal i igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis telefònics i als serveis d'atenció presencial sense barreres de comunicació. D'esta manera, administracions, ajuntaments, operadores de telefonia i serveis (especialment els d'emergència), garanteixen l'accessibilitat als seus serveis, tant telefònics com d'atenció presencial. Així, es dona la possibilitat a les persones oïdores d'establir comunicació telefònica amb les persones amb discapacitat auditiva.

En definitiva, l'aplicació SVIsual permet a les persones sordes o amb discapacitat auditiva l'accés al servei de vídeo-interpretació, a més de posar-se en contacte i realitzar les seues gestions a través d'intèrprets de llengua de signes mitjançant la connexió d'àudio i vídeo a temps real a través de mòbils, tauletes o ordinadors. Esta aplicació incorpora a més una eina d'intercanvi de missatges escrits, de manera que es cobreixen les necessitats de totes les persones sordes.

El servei es reinicia el dia 25 de juny i es prestarà els divendres en horari de 9.00 a 14.00 hores en els següents punts habilitats de l'ajuntament: Joventut, Educació, Promoció Econòmica, Àrea d'Igualtat, SAIC i en la consergeria de l’Edifici Gerència. Així mateix, es pot accedir des del següent enllaç: https://aytosagunto.svisual.org/.

El delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha manifestat que: «Dins del programa d'eliminació de barreres de la comunicació, s'implementarà este nou sistema, així com es renovarà el contracte amb FESORD. També es tindrà un servei de mediació on qualsevol ciutadà pot fer ús perquè les persones amb discapacitat auditiva puguen sol·licitar-la per a fer tràmits. Així garantim la igualtat d'oportunitats i l'autonomia personal de les persones sordes, més en este tipus de comunicacions. Cal recordar que també comptem amb un servei d'interpretació en els plens i actes oficials que a causa de la crisi sanitària havia estat aturat en ser telemàtics, però en el pròxim ple presencial comptarem amb intèrprets de signes».

Així mateix, els serveis que inclou el contracte amb FESORD són: servei de mediació i interpretació (ha de demanar-se cita prèvia: apscmsagunto1@hotmail.com), i l'horari és de 10.00 a 14.00 hores, i de 15.00 a 19.00 hores, en el local del carrer Numància, 3, BAIX, Sagunt; i el servei d'intèrpret de llengua de signes presencials per a actes municipals (Plens i altres actes).

Pujar