elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt exigix la retirada de l'expedient de delimitació de Costes que deixaria el malecó fora del domini públic marítimo-terrestre

L'Ajuntament de Sagunt exigix la retirada de l'expedient de delimitació de Costes que deixaria el malecó fora del domini públic marítimo-terrestre
  • També sol·licita que s'analitze l'actuació de la Direcció General de Costes en considerar que suposa un perjudici per al propi Estat

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha exigit la retirada immediata de l'expedient de delimitació de Costes que deixaria el malecó de Menera fora del domini públic marítimo-terrestre. A més, en esta sessió plenària, del 30 de setembre passat, insta el Consell de Ministres i l'Advocacia de l'Estat a analitzar l'actuació de la Direcció General de Costes i la Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica en este assumpte en considerar que suposa un perjudici per al propi Estat, ja que també té una parcel·la afectada per la nova delimitació. Este acord va ser tractat i aprovat per unanimitat, a través d'una moció d'Esquerra Unida, defensada pel regidor Roberto Rovira, que va assumir una esmena d'addició de Compromís.

L'acord plenari reitera la reivindicació social perquè es procedisca a l'elaboració i execució d'un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítimo-terrestre en estos terrenys. Este projecte s'hauria d'elaborar en col·laboració amb la resta d'administracions implicades i tindria com a prioritats l'ús públic i la seua regeneració com a espai natural. Finalment, també va aprovar sol·licitar una reunió amb la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i amb la directora general de Costes per a exigir l'anul·lació de l'expedient. A esta reunió, acudirien els portaveus dels grups municipals i representants de les entitats socials que s'han mobilitzat per un malecó públic i verd.

La part argumentativa de la moció recull que el Ministeri per a la Transició Ecològica «continua insistint a excloure del Domini Públic Marítim Terrestre més de 60.000 metres quadrats de sòl en primera línia de costa, malgrat la sentència ferma de 5 de juny de 2018 que anul·lava la redelimitació de 2014 per incompliment de la Llei de Costas, és a dir, per irregularitats que afectaven greument el procediment i perjudicaven l'interés públic municipal i del propi Estat».

La moció recull que, segons queda acreditat en la documentació de l'expedient, la decisió d'iniciar-lo ve directament de la Direcció General de la Costa i la Mar per delegació del Ministeri i que ha insistit en diverses ocasions perquè s'agilitara el procediment: «És molt greu que el Ministeri i la Direcció General tinguen un especial interés en este assumpte, quan la Demarcació de Costes de València en cap moment ha pretés iniciar este expedient».

El text aprovat destaca els interessos econòmics sobre estos terrenys, que ja es van veure fa anys quan es va intentar una sol·licitud d'expropiació per valor de 100 milions d'euros, «xifra que arruïnaria la nostra ciutat». «La seua aprovació, continua la moció aprovada, podria propiciar un enorme cas d'especulació urbanística en terrenys que són de domini públic, precisament tot el contrari que perseguix la Llei de Costes. Per això, no pot ser l'Administració qui facilite eixos interessos en detriment de l'interés general».

A més, la moció manifesta la defensa de la majoria dels partits polítics perquè estos terrenys siguen públics i perquè siguen un espai per a l'ús i gaudi de la ciutadania. També recorda que les associacions ecològiques i veïnals s'han mobilitzat per a exigir que el malecó siga públic i verd. A més, torna a recordar que l'Estat és propietari d'una parcel·la afectada per esta delimitació, «i, per tant, l'Estat té l'obligació legal de preservar els seus drets de propietat, que sembla que Costes pretén regalar a una empresa privada».

Per a finalitzar, ressalta que l'Ajuntament de Sagunt ja va demostrar pericialment que els terrenys que la Direcció General de Costes pretén excloure del domini públic marítim terrestre, «són domini natural, demanial i inembargable, o propietat del mateix Estat, que ni pot mirar a un altre costat ni fer negoci a costa dels interessos de la nostra ciutat».

Pujar