17 de gener de 2021 17/1/21

L'Ajuntament de Sagunt i el Comité Econòmic i Social signen un document de mesures per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica

L'Ajuntament de Sagunt i el Comité Econòmic i Social signen un document de mesures per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica - (foto 1)
  • Davant la situació generada pel coronavirus, l'Equip de Govern es compromet amb els diferents agents socials a dur a terme accions dirigides a empreses i pimes, al foment de l'ocupació o de formació, entre altres mesures socials

L'Ajuntament de Sagunt i el Comité Econòmic i Social (CES) han signat un document que recull mesures per a pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica. Este matí, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha informat en roda de premsa del compromís de l'Equip de Govern amb els agents socials per a dur a terme diferents accions pendents i «incloure-les en el nostre full de ruta dins de la reconstrucció de la nostra societat en termes socials i econòmics, per a eixir d'esta crisi sense deixar a ningú arrere i assegurant la competitivitat de la nostra economia».

Per a Moreno, «és una molt bona notícia continuar caminant junts, perquè eixa labor conjunta servix per a no deixar a ningú arrere, ja que una sola persona o organisme no té una visió completa del que ocorre en la societat». Per este motiu, ha manifestat que continuaran reunint-se amb el CES i utilitzaran este document per a poder valorar com es va avançant en els diferents aspectes i en els diferents objectius marcats.

Segons recull el document, davant la situació de crisi sanitària, social i econòmica generada pel coronavirus a Espanya, l'Ajuntament de Sagunt es compromet a prendre mesures dividides en diferents apartats.

En primer lloc, en l'àmbit d'empreses i pimes, crear un Pla d'Ajuda a la Contractació per a donar incentius econòmics a empreses que incrementen les seues plantilles; activar campanyes de dinamització del comerç per a incrementar la confiança entre els veïns i veïnes i impulsar les transaccions comercials, ja que «una de les principals apostes d’este Equip de Govern és el comerç de proximitat com un element vital per a la nostra ciutat»; la posada en marxa d'un pla de xoc de neteja i adequació dels polígons industrials de la ciutat, pel fet que una part de la plantilla de la SAG es dedica a la desinfecció «els polígons industrials s'havien vist particularment afectats i ara un dels objectius és que estiguen en perfecte estat»; accelerar els tràmits de l'Entitat de Gestió i Modernització (EGM) de Parc Sagunt i de qualsevol altre polígon industrial interessat per a oferir els servicis comuns que permeten una millor gestió de l'àrea industrial, «una reivindicació de Parc Sagunt per a tindre una eina amb la qual puguen autogestionar-se i donar una bona imatge, i està obert a qualsevol altre polígon que ho demande»; finalitzar els tràmits administratius per a la reducció de les tarifes d'aigua, «amb una baixada en tots els trams, però en major proporció a l'últim tram més alt»; crear una taula de treball amb el sector portuari amb l'objectiu de recollir les seues necessitats i reivindicacions i poder traslladar-les als fòrums pertinents; un compromís d'agilitació i acompanyament de noves inversions a la ciutat; diàleg continuat amb les empreses de nou establiment en el nostre municipi per a conéixer les seues necessitats tant de recursos humans com de servicis, amb la intenció d'adaptar el teixit local existent empresarial i laboral a les noves activitats «perquè eixa inversió genere sinergies positives en tota la ciutat»; i analitzar tràmits administratius i aspectes fiscals per a trobar punts de millora que faciliten l'activitat econòmica.

D'altra banda, inversió en infraestructures amb la creació d'un observatori de les infraestructures locals per a treballar a llarg termini un pla pluriennal de necessitats, i a curt termini estudiar les obres de menor grandària de necessitat més immediata. En este observatori s'atendran totes les infraestructures locals independentment que s'executen per part d'altres administracions i es donarà seguiment dels compromisos per part d'estes. A més, la realització d'un Pla per a la Indústria de connectivitat portuària i terrestre (carreteres i ferrocarril), tenint en compte a les empreses que des de fa anys ja operen millorant la competitivitat.

Un altre dels objectius, foment de l'ocupació amb l'execució del Pla d'Ocupació per valor de 2,1 milions €, amb l'objectiu d'estimular l'ocupació entre persones vulnerables; les actuacions per part del personal contractat en el Consell Agrari seran consensuades amb els representants del món agrícola «per a conéixer al detall les necessitats i respondre amb actuacions als sectors que es pretén atendre»; com a mínim, 150 000 € es destinaran a la contractació d'empreses de la ciutat. Este import se suma als 800 000 € de romanent de 2019 que es dedicarà a xicotetes inversions. En total, un milió d'euros que beneficiaran directament a empreses de la nostra localitat; i, a través del Pacte Territorial per l'Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre, es diagnosticarà al setembre la situació actual en matèria d'ocupació i ocupació. «Per part d’ASECAM i sindicats existeix una voluntat que, en la mesura que siga possible, es compte amb empreses locals, encara que gran part d’este pla d'ocupació siga directe a través de la SAG, ja que poden donar solucions a determinades coses puntuals que no entren dins de l'operativa que és habitual».

Quant a accions formatives, al setembre s'iniciarà el pla formatiu adaptat a les necessitats actuals del teixit productiu derivat de la crisi sanitària. S'oferiran recursos formatius adaptats a les exigències del mercat laboral i a les demandes de la societat, ja que des del departament de Promoció Econòmica «s'està en contacte amb empreses, pimes, agents socials, etc. per a establir els cursos formatius necessaris perquè ajuden al màxim a la persones interessades i a les pròpies empreses». Estes accions formatives permetran la capacitació dels treballadors i treballadores i afavorirà la seua inserció al mercat laboral. Dins de les accions formatives, també està la creació d'un pla per a digitalització amb mesures per a estimular la presència i negoci on-line de les empreses de la localitat, incloent l'estudi d'accions formatives i ajudes per a la digitalització per a autònoms, empreses i pimes; i potenciar el telecentre municipal amb un pla formatiu per a la ciutadania, fomentant així les competències i habilitats digitals. La digitalització, segons l'alcalde, ha demostrat ser un aspecte essencial durant esta crisi «i considerem que dotar de les eines necessàries al nostre sector autònom, pimes i empreses de la nostra ciutat serà vital en cas de tornar a tindre un rebrot o una altra situació de crisi com l'actual».

Per a les accions socials, es dotarà dels recursos necessaris al Departament de Serveis Socials. Fins ara, l'Ajuntament de Sagunt ja ha destinat més de 600 000 € extra a este Departament, sense incloure la seua part corresponent del Pla d'Ocupació i altres mesures no quantificades. «Seguirem en esta mateixa línia de donar suport al departament perquè puguen continuar fent costat als sectors més vulnerables de la població». També es continuarà amb servicis com el Servici d'Ajuda a domicili (SAD) o Menjar a casa, «servicis extra que es presten i que es veuran reforçats», arran dels tancaments dels centres de dia i associacions assistencials. Es mantindrà esta situació com a mínim fins que estos centres reprenguen l'activitat prevista i anar avaluant la situació de desescalada. Finalment, realitzar un estudi de viabilitat per a la municipalització del SAD, «una reivindicació i un requisit per part de l'equip tècnic per a seguir avant amb aquesta iniciativa». Este projecte va estar paralitzat a causa de l'estat d'alarma i la suspensió dels terminis administratius, però es reprendrà este mes de juny.

En l'àmbit de la mobilitat, es duran a terme accions per a fomentar-la, com ara incentivar la conversió en zona de vianants d'alguns carrers del municipi per a fomentar l'activitat comercial. En concret, es mantindrà la conversió en zona de vianants de caps de setmana d'un tram de l'Av. 9 d’Octubre i es plantejarà replicar la mesura en la Plaça Cronista Chabret i en l'Av. Mediterrani durant l'estiu, «ja s'està estudiant per part de Mobilitat i s'estan estudiant altres ubicacions». A més, recuperar les freqüències del transport urbà prèvies a la crisi i adequació a la nova situació, així com una anàlisi amb AVSA sobre limitacions d'aforament i, si fóra necessari, sobre l'increment del servici en aquelles franges horàries que puguen ser problemàtiques, «tot això conforme es reactive l'activitat econòmica i vegem com va incrementant-se el nombre d'usuaris i usuàries del servici».

Finalment, accions per a la conciliació amb la implementació del pla d'ordenació de recursos humans per a potenciar la flexibilització de la jornada laboral, pel fet que s'aplicarà el decret 42 i els treballadors i treballadores disposaran d'una hora per a la conciliació familiar i laboral. A més, la implementació, des de juny fins a agost, de diferents activitats infantils estivals com són l’Escola d’Estiu i els Campus Esportius per a facilitar la conciliació familiar, seguint en tot moment les instruccions i les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Pujar