elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Insten la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a l'anul·lació de l'expedient de delimitació del Malecó de Menera

Insten la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a l'anul·lació de l'expedient de delimitació del Malecó de Menera
  • S'insta, també, a la Demarcació de Costes a València i al Ministeri a elaborar i executar un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítimo-terrestre en estos terrenys

MÉS FOTOS
Insten la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a l'anul·lació de l'expedient de delimitació del Malecó de Menera - (foto 2)

El Ple Municipal en la seua última sessió ordinària de febrer ha aprovat instar la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a l'anul·lació de l'expedient de delimitació dels béns de domini públic marítimo-terrestre en un tram de costa, conegut com el Malecó de Menera, d'uns 400 metres de longitud, al nord del port marítim de Sagunt, en el front de la finca registral 37.075, inscrita en el tom 1735, llibre 383, foli 27, en el Registre de la Propietat número 1 de Sagunt, en el terme municipal de Sagunt i a la recuperació d'estos terrenys situats en Domini Públic Marítim Terrestre.

D'eixa manera, l'Ajuntament de Sagunt secundarà totes les accions que es promoguen per les organitzacions socials en defensa del Malecó com a espai públic i verd integrat dins del DPMT.

Esta moció va ser presentada pel grup municipal Esquerra Unida i defensada pel seu portaveu Roberto Rovira i aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Porteña, Partit Popular i les abstencions de Ciutadans, Vox i el Regidor No Adscrit.

En eixa mateixa línia, el Ple ha acordat instar la Demarcació de Costes a València i el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic al fet que, en virtut de les competències de l'Administració de l'Estat recollides en la Llei 22/1988, de 28 de juliol de Costas, procedisquen a l'elaboració i execució d'un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítimo-terrestre en estos terrenys, amb la condició que este projecte s'elabore juntament amb la resta de les administracions implicades i que tinga com a prioritats l'ús públic i la seua regeneració com a espai natural.

Així mateix, també s'ha aprovat traslladar este acord a la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a la Demarcació de Costes a València, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i del Congrés dels Diputats, i a la Comissió per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats.

La moció aprovada per la Corporació Municipal està motivada perquè el passat 10 de febrer de 2023 es va publicar, en el Butlletí Oficial de l'Estat, l'anunci de notificació de 8 de febrer de 2023 del procediment de delimitació, aprovat per l'O.M. de 8 de febrer de 2023, en un tram de costa d'uns 400 metres de longitud, al nord del port de Sagunt, en el front de la finca registral 37.075, inscrita en el Tom 1735, Llibre 383, Foli 27, en el Registre de la Propietat n° 1 de Sagunt, en el terme municipal de Sagunt (València). ES01/19/46/0001.

«Esta delimitació promoguda pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic suposa, una vegada més, l'intent d'excloure del Domini Públic Marítim Terrestre els més de 60.000 m² situats en els terrenys coneguts com el Malecó de Menera. Este gran espai sense edificar i que està en primera línia de platja es va generar en gran part després de la construcció de l'embarcador del port de Sagunt a principis del segle XX, autoritzat a la Compañía Minera de Sierra Menera l'any 1902. Ara, eixos terrenys estan amenaçats per la proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica d'efectuar una delimitació i excloure'ls del Domini Públic Marítim Terrestre», destaca el text de la moció.

Al que, tal com s'exposa en la part argumentativa de l'escrit, «després de diversos processos judicials, i en un canvi inexplicable de 180 graus, el Ministeri de Medi Ambient inicia l'expedient de delimitació d'estos terrenys l'any 2012. Això es va produir sense cap mena d'informe tècnic i vulnerant absolutament la Llei i el Reglament de Costes. Afortunadament i després de molt de temps de litigi l'Ajuntament va aconseguir frenar esta barbaritat. La sentència de l'Audiència Nacional de 2018 era molt clara, la delimitació d’estos terrenys es va fer “sense haver efectuat cap anàlisi, estudi o informe previ sobre les característiques naturals del mateix” i, per això, va declarar la resolució ministerial que va aprovar la partió “nul·la per la seua disconformitat a Dret».

En la moció s'explica que durant tot el procediment, l'Ajuntament de Sagunt a més de col·lectius socials de la ciutat, van presentar al·legacions per a evitar esta delimitació i reclamant que eixe espai siga un espai verd i d'ús públic per a tota la ciutadania. Totes i cadascuna de les al·legacions han sigut desestimades per part del Ministeri: «El 21 d'abril d'eixe mateix any, l'Ajuntament de Sagunt va aprovar, amb un gran consens el manifest promogut per Acció Ecologista Agró i la Federació Veïnal de Sagunt ‘per un Malecó Públic i Verd’».

Pujar